SOLEFALD - Norrøn Livskunst

SOLEFALD - Norrøn Livskunst

SOLEFALD - Norrøn Livskunst

SOLEFALD - Norrøn Livskunst

SOLEFALD byli vždy kapelou, která uměla pořádně překvapit. Ať už se to týká samotných blackově zabarvených počátků, následujících gejzírů avantgardní energie a koneckonců i předešle vydané islandské ságy, v níž se Cornelius a Lazare jali objevovat svět dávných Vikingů. Proto se dal opět předpokládat nějaký ten nový, neočekávaný krok, kterým by kapela ohromila natěšeného posluchače. Žel, nestalo se tak a v tomto ohledu je tedy novinka spíše mírným zklamáním.

SOLEFALD

„Norrøn Livskunst“ („Norské umění žít“) je nahrávkou, v níž se duo opět ideově obrací ke svým předkům. Tentokrát však nejde tak daleko do historie; zaměřuje se na období okolo roku 1900, kdy norský národ objevoval své kulturní kořeny, tamní mytologii a podnikal objevitelské výpravy do nehostinných koutů světa. Vcelku očekávaně se tedy kapela v souladu s vyřčeným zaměřuje na spíše tradičnější formy metalu s menším množstvím obohacujících úletů, které činily toto uskupení v minulosti tak zajímavým.

Kromě klasičtějších metalových prvků (především blackmetalově laděných) se na nahrávce střetává typicky „vikinské“ vyznění (hudební i zvukové), s nímž kapela vyrukovala na „Red For Fire“ a „Black For Death“ s občasnými osvěžujícími pasážemi, za něž by se SOLEFALD nemuseli stydět ani v době svých avantgardních počátků. Prim hrají v tomto ohledu zejména názvu odpovídající, nefalšované blackové rockabilly „Stridsljod (Blackabilly)“ či „Tittentattenteksti“ s ulítlým textem a vokálem hostující zpěvačky Agnete Kjølsrud z již neexistujících ANIMAL ALPHA, která si tak po účinkování na „Abrahadabra“ krajanů DIMMU BORGIR může připsat na pažbu další letošní významný zářez. V opozici vůči těmto skvělým kompozicím však bohužel stojí několik méně výrazných, metalově tradičnějších skladeb, které ani po více posleších nerozkvétají do větší krásy, což je zrovna u SOLEFALD na pováženou.

SOLEFALD

To se však naštěstí děje s nahrávkou jako celkem – po úvodním zklamání a značném pocitu nudy se „Norrøn Livskunst“ vybarvuje pouze směrem k lepšímu. Nicméně kombinace úspěšných prvků z předchozích desek s pouze mírným obohacením ještě úspěch nikomu nezaručila a podobně je tomu i zde. Několik perfektních momentů a na poměry kapely přeci jen tradičnější materiál mi bohužel nedávají možnost vyššího hodnocení. Přesto ve výsledku hodnotím kladně – „Norrøn Livskunst“ je totiž dobrou nahrávkou. Jen ji bohužel sráží dolů poněkud vyšší očekávání a několik hlušších míst.

 17

Deadmann

Verdikt

SOLEFALD tentokrát přichází s tradičnějším materiálem, což bychom mohli považovat za zklamání. „Norrøn Livskunst“ je však solidní nahrávkou, kterou bohužel sráží dolů poněkud vyšší očekávání a několik hlušších míst.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
7,5 / 10
Čtenáři
8,2 / 10

Další informace

Stopáž: 54:01

Produkce: Solefald, Asgeir Mickelson
Studio: Oslo Lydstudio, Dub Studio, Toproom Studio, Mezzanine Studio

www.myspace.com/solefaldofficial

Sestava

Skladby

  1. Song Til Stormen
  2. Norrøn Livskunst
  3. Tittentattenteksti
  4. Stridsljod (Blackabilly)
  5. Eukalyptustreet
  6. Raudedauden
  7. Vitets Vidd I Verdi
  8. Hugferdi
  9. Waves Over Vallhalla (An Icelandic Odyssey Part 3)
  10. Til Heimen Yver Havet

Jiné pohledy

7,5 / 10
SOLEFALD sa po vydarenej vikingskej kapitole posúvajú inam, ale len o kúsok. Tradicionalistický metal islandskej odysey strieda modernejší návod "ako žiť život po nórsky" - pestrá zmes klasických hobľovačiek a uletených kusov, ktoré fanúšikom avantgardnej tváre tohto dua v uplynulej päťročnici chýbali. Hlavne "Tittentattenteksti" s excelentne otravnou Agnete Kjølsrud (obľúbenou hosťujúcou vokalistkou na rok 2010) a rokenrolujúca "Stridsljod (Blackabilly)" striedajúca vydarenú hru so slovíčkami s nórštinou zaujmú už na prvý posluch, a, čo je dôležité, spolu s ostatnými skladbami vydržia napriek hodinu atakujúcej stopáži pomerne dlho. Zábavný, no rafinovaný album zo scény, ktorá aj vďaka agilným Indie Recordings chytila a drží už ktoviekoľký dych.
Thorn | 6. prosince 2010