RAVELIN 7, FLOWERS FOR WHORES, MITOTE, OWLS ARE NOT WHAT THEY SEEM - Plzeň, Divadlo pod Lampou - 27. listopadu 2010

RAVELIN 7, FLOWERS FOR WHORES, MITOTE, OWLS ARE NOT WHAT THEY SEEM - Plzeň, Divadlo pod Lampou - 27. listopadu 2010

RAVELIN 7, FLOWERS FOR WHORES, MITOTE, OWLS ARE NOT WHAT THEY SEEM - Plzeň, Divadlo pod Lampou - 27. listopadu 2010

RAVELIN 7, FLOWERS FOR WHORES, MITOTE, OWLS ARE NOT WHAT THEY SEEM - Plzeň, Divadlo pod Lampou - 27. listopadu 2010

RAVELIN 7 je kapelou, která na české hardcoreové scéně operuje už více jak deset let, a po několikaleté koncertní pauze je znovu aktivně na pódiích. Pokud mohu soudit ze tří vystoupení, jež jsem měl možnost vidět za poslední dva měsíce, jsou také v nejlepší koncertní formě, jakou kdy měli.

V sestavě večera odpadá plánovaný projekt INTRIKÁN. Škoda. VIP projekt hardcore scény ve stylu INTEGRITY, navíc s českými texty od Ivana z 2SHOLVES, ve kterém se spojily síly kapel, jakými jsou například FLOWERS FOR WHORES a MOTHER, byl pro mne velkým lákadlem. Bohužel díky pracovní vytíženosti člena MOTHER odpadají jak pokračovatelé THEMA ELEVEN, tak INTRIKÁN, které nahrazují zmínění FLOWERS FOR WHORES. Za MOTHER nastupuje mladý plzeňský screamo - objev OWLS ARE NOT WHAT THEY SEEM, ve kterém jsou k vidění členové DEMÖRALYZÉR a MADE BY THE FIRE. Kvarteto kapel uzavírá domácí kytarovka MITOTE.

Večer startují „SOVY“, tedy OWLS ARE NOT WHAT THEY SEEM a já jsem bohužel již u vstupu zdrcen informací, že právě dohráli. Od zasvěcených mám informaci, že šlo o jejich zatím nejsilnější koncert, což mě o to víc mrzí…

MITOTE

Nastupuje domácí špinavá kytarovka MITOTE, vyznávající bezbasý model bicí, kytara, kytara, vokály. Kapelu během setu provází trochu smůla, která graduje ve chvíli, kdy kytaristovi Františkovi vypovídá službu zesilovač. Po jeho výměně a krátké pauze s tím spojené je však všechno v nejlepším pořádku a jde se na věc s novou vervou. Set je složen hlavně z nové tvorby a z alba „Roadside Picknik“, vydaného před dvěma roky, se nehraje téměř nic. Nová tvorba tříčlenného bratrstva z garáže má mnohem drsnější a kousavější tvář, více se zabředává do sludge/stoneru, vokály jsou ostřejší a celkové vyznění tvrdší. Větší zloba v tváři jejich hudbě více než sluší a přes těch pár technických zádrhelů šlo o parádní syrový set, mající vrchol v coveru od nestorů kytarové špíny z FUGAZI.

MITOTE

Večer přiostřuje nástupem FLOWERS FOR WHORES. Sestava je zeštíhlena na jednu kytaru, tvorba je tím čitelnější, ale neztrácí nic ze své hutnosti a živelnosti. Set je odpálen skladbou z aktuálního sedmipalce „Another Rome Falls“ a rázem se strhává hardcoreová jízda, jejíž otěže pevně v rukou drží zpěvák Ivan. Jeho projev trochu připomíná nervózního hladového lva v zajetí, podrážděně přebíhajícího z jedné strany na druhou. Pódium je klec bez mříží a tak si nikdo nemůže být jist, že šelma neseskočí mezi přihlížející a nezačne je trhat na kusy, neboť tento rezavý medvěd při zpěvu budí respekt jako málokterý řvoun. Mezi skladbami nechybí drobná vysvětlení k textům, poděkování příchozím a následuje vždy hardcore „až na krev“ od kapely, která ve svém pojetí stylu dle mého hledá v tuzemsku stěží konkurenci.

FLOWERS FOR WHORES

A na další set jsem se opravdu hodně těšil. RAVELIN 7 ve své nejlepší formě a nejsilnější sestavě. Poslední tvorba je čím dál tím tanečnější, původní emo - hardcore se vytracuje, ale to vůbec není v tomto případě na škodu. Musím konstatovat, že krom mnohého jiného v ní slyším například i punk rockové progresivisty z UŽ JSME DOMA, nějakým záhadným způsobem mi při poslechu neustále vyjíždí hip hopoví rebelové z WWW a spousta dalších, na první pohled podivných vazeb. S podrobnějším zkoumáním přichází ale i vysvětlení. RAVELIN 7 jsou neuvěřitelně variabilní cháskou, která absorbuje nepřeberné množství vlivů, ze kterých si staví svůj osobitý „ksicht“. Hanz je zcela jiným vokalistou než Ivan z FLOWERS FOR WHORES, ale přesto na sebe dokáže strhnout veškerou pozornost. A to i když řve jen méně než občas. Jakoby byl po celou dobu vystoupení v opojné extázi způsobené hudbou, ve níž se ze sebe snaží vykřičet svá kázání. Mimochodem, kázání, to je to důležité slovo. Zpěvákův projev totiž ze všeho nejvíce připomíná fanatického hardcoreového kněze v niterné osobní zpovědi, který sám hoří a zapaluje ostatní. Jeho slova, to jsou verše, které se vám hned napoprvé nesmazatelně zaryjí hluboko do mozku.

„A já miluji.
Miluji!!
Ten pocit.
Být v tobě.
Né s tebou…“

RAVELIN 7

A podobně by se dalo něco napsat o každé figurce z této kapely, tvořící naprosto famózně šlapající soukolí, jež na současné tuzemské scéně nemá obdoby. Charisma a osobitost, doprovázené strhujícím projevem, z nich sálají na míle daleko. Krom nového materiálu a několika nezanedbatelných drobností ze zatím posledního alba „Světasál“ zaznívá ke konci „Sedilhář“ a v druhém přídavku také kultovní hitovka „Cyberlove“. Při předchozím koncertu byly po koncertě klávesy zcela oblepené čerstvou lidskou krví z jejich obsluhy a nyní tomu nebylo jinak – za to mohou zřejmě ty emařské kořeny kapely…

Pokud se RAVELIN 7 vyskytnou ve vašem v dohledu, neváhejte a zajděte, stojí to za to.

MITOTE

MITOTE

FLOWERS FOR WHORES

FLOWERS FOR WHORES

FLOWERS FOR WHORES

FLOWERS FOR WHORES

RAVELIN 7

RAVELIN 7

RAVELIN 7

RAVELIN 7

 Přidejte svůj názor

RIP
RIP

Další informace