LAIBACH - Praha, Divadlo Archa - 9. prosince 2010

LAIBACH - Praha, Divadlo Archa - 9. prosince 2010

LAIBACH - Praha, Divadlo Archa - 9. prosince 2010

LAIBACH - Praha, Divadlo Archa - 9. prosince 2010

Den poté, co Prahou zaduněli SWANS, ovládli klub Archa další legendární veteráni „Studené války“, ministři propagandy Neue Slowenische Kunst. LAIBACH slavili třicet let provokování, překrucování, re-interpretací a vytváření nových souvislostí. 30 let unikátního uměleckého těla, v němž si vizualita rafinovaně destilovaná z ideologických matérií podává ruku s industriálně okovanými pěstmi hudby, autoritativně nasoukané do černé košile a vysokých bot.

Úvod byl vyčleněn oslavám, to značí setkání s fanoušky, projekcím filmů a rituálnímu svěcení dne zrodu. Pro nás obyčejné smrtelníky však večer začínal až kolem deváté, kdy do setmělé Archy poprvé udeřilo monstrózní beranidlo syntetizátorů a provázen stylovou projekcí zabírajících pístů se na pódiu zhmotnil muž s vizáží neúprosného farizeje Milan Fras. LAIBACH jsou projektem neobyčejně flexibilním, který funguje hned v několika různých sestavách. Prahu navštívila „komorní“, složená převážně z muzikantů k turné „Volk“, tzn. žádné velké spartakiády a pořadová cvičení, nýbrž autoritativní „kapelmajstr“ Fras, po jeho pravé ruce zarostlý medvídek Luka Jamnik, po ruce levé Mina Špiler s výrazem přísné agentky KGB a konečně nordický punk Damjan Bizilj. Trojice vyzbrojená syntetizátory tvořila ten den srdce pletené z ostnatého drátu. Jeho tep určoval za bicí baterií Janez Gabrič. Ano, zakládající členy hledáte marně. Fras zkrátka vzal na výlet mladou krev.

Koncert lze rozdělit do tří betonových bloků – ten první je zasvěcený jadrné slovinštině a sestupu ke kořenům. Songy z raného období LAIBACH (1985–1988) zní nemilosrdně, strojově, střídají se v nich nekompromisní hlukové údery s monumentálními stěnami kláves, které ve spojení s pravidelným tlukotem Gabričových bicí a precizním light designem vytvářejí dojem paralelního prostoru, kde vládne ideolog Fras a jeho osvětový ansámbl. Hudba je však jednou složkou prožitku. Tou druhou, nedílnou, je projekce, rafinovaná koláž, v níž se prolínají tepající vnitřnosti strojů se zneklidňujícími výjevy německého expresionismu, pornografie a souzvukem ideologických těl, která se poddávají rytmu diktovanému kapelou. Nad tím vším ubíhají anglická a německá hesla, zneklidňující, dekontextualizovaná, korespondující s diktátorským Frasovým vystupováním.

Ústřední postava LAIBACH nepůsobí jako prostředník mezi publikem a kapelou, ale jako svrchovaný vládce, velekněz, který drobnými gesty odměňuje své poddané za dobrou práci. Jeho strojově přesné frázování, jen občas zjemněné vokálními vsuvkami Miny Špiler, v sobě má démonickou podmanivost, s jakou na člověka útočí totalitní propaganda. První část koncertu vrcholí „Slovenskou zenou“, ve které uhrančivý rytmus projekce a zjitřených hudebních ploch splývá až k totální harmonii.

Druhá část koncertu je očekávanější, vděčnější, ale už v sobě nemá tolik rafinovanosti. Startuje ji notoricky známý marš „Tanz Mit Laibach“, při kterém ožívá i ze dvou třetin zaplněná Archa a vydává se dusavý pochod osvědčenými položkami diskografie. Zazní tak „Du Bist Unser“ a „Alle Gegen Alle“ (songy, v nichž snadno nahmatáte žílu, kterou tak účinně napíchli RAMMSTEIN) a fantastické „panzerdisco“ „Das Spiel Ist Aus“, po němž Milan Fras blahosklonně pokyne publiku, jakože „dobrý“ a kapela vytrácí do útrob.

Aber das Spiel ist nicht aus. Následuje politické okénko věnované hymnám tří států – „America“, „Anglia“  a „Francia“ tvoří pevný spojenecký šik, kterým koncert v podivném slova smyslu graduje. Album „Volk“ určitě nepatří k nějakým vrcholným hudebním divočinám, jeho síla je v precizní a inteligentní práci s původním materiálem státních hymen. To LAIBACH dokazují i na živo (opět s vydatnou podporou skvěle sestavené projekce). Pokud už hudba s politickým přesahem, pak tímto způsobem, pěkně prosím. Rudé gilotiny v žoldu hrdé Marianne roztínají čas na dobu, kdy prostor Archy ovládala uhrančivá armáda Neue Slowenische Kunst a na dobu, kdy ji ovládá otravné „hulahula“ z repráků a praskání pivních kelímků. Moje první osobní setkání s LAIBACH jen potvrdilo to, co tolik miluju na jejich deskách. Tahle kapela má všechny komunikační kanály pevně pod kontrolou. Marx, Göbbels, Beatles, to je náš rytmus. Vskutku vypráskaná oslava.

LAIBACH logo

Setlist:

Boji
Mi kujemo bodocnost
Smrt za smrt
Brat Moj
Krvava Gruda - Plodna Zemlja
Ti, ki izzivaš
Država
Nova Akropola
Slovenska Zena
Tanz mit Laibach
Alle gegen alle
Du bist unser
Hell: Symmetry
Das Spiel ist aus
America
Anglia
Francia

 16

Marigold

Další informace

Diskografie

Divided States Of America (DVD) (2006)
Volk (2006)
Anthems (2004)
WAT (2003)
The John Peel Sessions (2002)
Rekapitulacija (2002)
Laibach (re-release) (1999)
M.B. December 21, 1984 (live) (1997)
Occupied Europe Nato Tour 1994-95 (1996)
Lubljana-Zagreb-Beograd(live) (1994)
NATO (1993)
Sympathy For The Devil (1992)
Let It Be (1990)
Krst pod Triglawom - Baptims (1987)
Slovenska Akropola (1987)
Opus Dei (1987)
The Occupied Europe Tour (live) (1986)
Nova Akropola (1985)
Neue Konservativ (live) (1985)
Rekapitulacija 1980-1984 (1985)
Laibach (1985)