ASMODEUS - Prosincová noc blíže neurčeného roku

ASMODEUS - Prosincová noc blíže neurčeného roku

ASMODEUS - Prosincová noc blíže neurčeného roku

ASMODEUS - Prosincová noc blíže neurčeného roku

Jak se ten svět točí v kruzích. V roce 1992 upustila firma Monitor od vydávání vinylů a odnesli to tehdy klatovští thrasheři ASMODEUS, jejichž debut „Prosincová noc blíže neurčeného roku“ vyšel jen na kazetách a nově nastupujících/vše drtících CD nosičích. Jistě nebyli nadšeni, když se na velký obal zamýšlený titulní obrázek Petra Tihelky musel scvrknout do pidi-CD-chlívečku, ale to víte, doba byla taková a nakonec mohli být rádi, že jim firma vůbec ještě nějaký ten nosič vydala, když metalový boom u nás, potažmo jeho distribuce velkými firmami, definitivně končil.

Osmnáct let uběhlo a firmička Magick Disk Musick splácí dluh. A s tím, jak čas pokročil, se kruh zase krásně pootočil. Však porovnejme společně – před osmnácti lety byly gramodesky definitivně mrtvou záležitostí, dneska, po téměř dvou desítkách let, na nich opět vychází novinky. A i když je to stále spíše fetiš a sběratelská vášeň, jejich obliba roste. Zas a znova, všechno dokola. Ovšem neoddiskutovatelným faktem zůstává, že o takové výbavě a zpracování, jakou se může pyšnit znovuzrozená „Prosincovka...“ (texty, obrovský plakát s motivem nově přemalovaného obalu, bleděmodrý vinyl), by si tehdy skupina mohla nechat leda tak zdát, a to ještě výhradně v těch nejdivočejších snech.

ASMODEUS

Pokud vlastníte původní CD vydání, jistě mi dáte za pravdu, že už tehdejší zvuk byl hodně povedený, ovšem ani tady restaurátoři raději neponechali nic náhodě a materiál remasteroval vyzkoušený a prověřený Přemek Haas ve studiu PyHa v Plzni.

Obsah se pochopitelně nezměnil – tedy zůstala precizní ukázka toho, jak hrát thrash a přitom jen bezhlavě nehoblovat. Techno-thrash se téhle odrůdě kdysi říkalo (byť to techno je dnes již značně zavádějící). ASMODEUS se prostě nebáli u hraní myslet, aniž by tím nějak narušovali soudržnost, plynulost, ale i rychlost a tvrdost materiálu. A nebáli se ani experimentovat. Nebo si snad myslíte, že v té době bylo běžné, aby podobná skupina zakomponovala do refrénu třebas klarinet? Samozřejmě, nejčastěji zmiňovanou skladbou (a zřejmě i největším hitem) zůstane „Tenkrát na Západě“ (s nezbytným Morriconeho úvodem), osobně spíš ale preferuji členitější kousky, jakým jsou třeba úvodní „Jsem okvětí“ nebo titulní riffovačka. Naopak, taková „Heroes“ je už hodně fousatá záležitost, tam si léta vybrala svoji daň nemilosrdně. Čekáte-li povinné spílání na závěrečné tři legrácky, čekáte marně. Samozřejmě, do celkového kontextu a nálady alba se absolutně nehodí, ale i ony dokládají dobu, kdy mít alespoň jeden podobný cover bylo povinností.

Můžeme diskutovat o tom, že thrashový model na „Prosincové noci...“ je dnes již přežitý (ano, vím, neustále se motáme v kruhu a co bylo včera staré je dnes zase novinkou...), jenže ASMODEUS už před těmi dvaceti lety zbytečně nenatahovali stopáž skladeb tunou vyhrávek (byť i oni mají svou instrumentálku postavenou na riffech, jak tehdy velela móda), šli vždycky spíš po fungující písni a přidávali patřičnou instrumentální zručnost. A především díky tomu má jejich debut co říci i dnes, přes propast času, s chutí a bez zbytečných úšklebků (jasně, ty tři na konec můžeme ponechat stranou), příjemný poslech možná i pro nepamětníka, či osobu nezatíženou minulostí. To je na zletilý debut dosti slušné skóre, myslím.

 7

Darkmoor

Verdikt

Pomník doby - technothrashová mašina v plných obrátkách.

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-
Čtenáři
7,4 / 10

Další informace

Stopáž: 42:03

Produkce: Petr Korál
Studio: Propast

asmodeus.info

Sestava

Skladby

  1. Strana A - Jsem okvětí
  2. Prosincová noc blíže neurčeného roku
  3. Panoptikum
  4. Světlo
  5. Živí mrtví
  6. Město padlých soch
  7. Tenkrát na západě
  8. Strana B - Muka existence
  9. Litanie proti strachu
  10. Heroes
  11. Stvořitel
  12. Kolaps
  13. Zmoshek
  14. Veselé vánoce
  15. Rolničky

Diskografie

Pobřeží královny Marie (2023)
Oko Horovo (2017)
Past na Davida Kleinera (2014)
Prosincová noc blíže neurčeného roku (reedice na LP) (2010)
Muka existence (DVD) + CD Bešt of (2008)
Řetěz kritických událostí (2006)
Sabat v Carnegie Hall (2003)
Na jehlách (2000)
Vchod do kruhu (1998)
Příjezd krále... (1995)
Den zúčtování (EP) (1994)
Prosincová noc blíže neurčeného roku (1992)