COALTAR OF THE DEEPERS - Yukari Telepath

COALTAR OF THE DEEPERS - Yukari Telepath

COALTAR OF THE DEEPERS - Yukari Telepath

COALTAR OF THE DEEPERS - Yukari Telepath

Charakterizovat japonské chameleóny COALTAR OF THE DEEPERS je věc věru nelehká. Ačkoliv je jejich tvorba ponejvíce vztahována k shoegazovému žánru, je tato poloha pouze jedním z mála inspiračních zdrojů a týká se zejména předchozích desek (např. „No Thank You“). Japonci velmi rádi brousí mezi žánry, a tak v jejich hudbě můžete mimo jiné slyšet prvky death metalu, trash metalu, elektroniky, indie rocku či bossa novy. Naštěstí se však nejedná o dort pejska a kočičky, jak by jmenovaný výčet mohl naznačovat.

COALTAR OF THE DEEPERS

Japonci si naopak drží vysokou úroveň konzistence a v jejich případě nepůsobí žánrové přesahy i přes určitou potrhlost křečovitě. A zatím poslední nahrávka „Yukari Telepath“ tento fakt stále stvrzuje. V rozsáhlé diskografii pak představuje tvůrčí milník, jehož počátky lze vysledovat již na předchozí desce „Newave“ a pak také na řade následujících EP. Nahrávka s sebou rovněž nese určité zklidnění, pokud jde o syrovost hudebního podání, snad s výjimkou úvodu skladby „Zoei“. Hypnotické hučení desky „No Thank You“ zde tedy věru nenajdete. Kapela se naopak soustředí na maximální zpěvnost, jíž vévodí téměř dívčí hlas předáka Narasakiho. O tom vás snadno přesvědčí sedmiminutová hitovka „Aoa“, chytlavá odrhovačka „Ribbon No Kishi“ nebo příjemně rocková skladba „Lemurian Seed“. Zajímavě pojatá je i dramaturgie alba. První, dynamičtější polovina vrcholí skladbami „Aquarian Age“ a „Automation Structures“, které jakoby vypadly z učebnic space rocku a progresivního rocku.  Druhá část naopak představuje zklidnění, během kterého dojde i na zmiňovanou bossa novu. Vše ale drží perfektně pohromadě a vy se pouze lehce zhoupnete na pomyslné vlně.

Téměř dvacet let aktivního působení, během něhož si tvůrčí jádro kapely vyzkoušelo řadu hudebních poloh, evidentně ani zdaleka nevyčerpalo studnici inspirace, která je i na poslední desce „The Yukari Telepath“ stále plná. Ba co víc, jmenovaná řadovka patří zatím k tomu nejlepšímu, co neúnavní Japonci vytvořili. Pokud tedy hledáte osvěžující hudbu, která vás ani na ploše téměř sedmdesáti minut nebude nudit, jste na správné adrese.

 Přidejte svůj názor

Pavel

Verdikt

Živelný a velmi zábavný nadžánrový mix.

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 67:22

jp.musicmine.com/cotd

Sestava

Skladby

  1. Introduction Of Zoei
  2. Zoei
  3. Wipeout (Retake)
  4. Water Bird
  5. Hedorian Forever
  6. Aquarian Age
  7. Automation Structures
  8. Interlude
  9. Lemurian Seed
  10. Aoa
  11. Yukari Telepath
  12. Carnival (Oumagatoki Mix)
  13. Evil Line
  14. Ribbon No kishi
  15. Deepless

Diskografie

The Breastroke II (2010)
Bear (EP) (2007)
Yukari Telepath (2007)
Tortoise (EP) (2007)
Forever (DVD) (2005)
Penguin (EP) (2004)
Mouse (EP) (2004)
Newave (2002)
Robot (EP) (2001)
No Thank You (2001)
Come Over To The Deepend (2000)
Dog (EP) (1999)
The Breastroke (Best-Of) (1998)
Submerge (Rarities And Remixes) (1998)
Receive (EP) (1998)
Cat (EP II) (1997)
Cat (EP) (1997)
The Visitors From Deepspace (1994)
Guilty Forest (EP) (1994)
Sinking Slowly (EP) (1992)
Queen's Park all you change (EP) (1992)
White (EP) (1991)