EMMURE - Speaker Of The Dead

EMMURE - Speaker Of The Dead

EMMURE - Speaker Of The Dead

EMMURE - Speaker Of The Dead

Je více než jasné, že jednoduché hc-metalové kladivo jménem EMMURE zhýčkaným uším odborných kritiků nikdy lahodit nebude. Tvrdá razantní hudba, volně navazující na staré KORN, FEAR FACTORY nebo metalcorové klasiky typu BORN FROM PAIN či HATEBREED, najde pochopení spíše u nenáročné mladší generace, která mnohem lépe ocení nekompromisní tvrdost, agresivitu a „cool“ vystupování.

EMMURE

Deathcore? Ano, ale s trochu jinou filozofií, než je v současnosti zvykem. EMMURE se neúčastní s death/grindem hraničících závodů v rychlosti a komplikovanosti, ani nehledají nové cesty a spíše si zakládají na pomalejším, rytmicky výrazném „groove“ pumpování. Občas do svého agresivního projevu propašují hip hopový nádech, chvílemi nasadí strojový industriální rytmus, ale hlavní prioritou stále zůstává rozbít vše v dosahu.

„Speaker Of The Dead“ působí zpočátku docela sympaticky. Sekané podladěné kytary, řeznické bicí a houpavý rytmus zní v kombinaci s nabroušeným, břinčivým zvukem velmi přesvědčivě. Nátěr jak dělaný na živá vystoupení. Problémem ovšem je, že efekt jednoduchého a drtivého masakru funguje pouze chvíli. Zhruba po třetí skladbě vyplouvá na povrch nedostatek skladatelské nápaditosti a EMMURE se zacyklí na stále stejných agresivních výpadech, jak sousedovic vzteklý rotvajler. Nahrávce tak chybí pestrost, změny tempa nebo alespoň drobné výkyvy v intenzitě zuřivosti, které by jednotlivé skladby od sebe trochu odlišily. Nemalý podíl na tom má i Palmeriho výrazný řev, který je sice hlavní a dominantní znamení kapely, ale občas by nebylo na škodu, kdyby Frankie zkusil trochu jinou tóninu, nebo alespoň častěji měnil způsob deklamování.

EMMURE mají nepatrnou výhodu, že zní trochu jinak než většina současných metalcore/deathcore drtiček, ale co je jim to platné, když nedokážou svůj potenciál rozvinout do použitelné podoby. Přímočará hardcore údernost je pro ně víc než metalová variabilita, a tak to asi i navždy zůstane. Kapela přidanou hodnotu nehledá, vývoj je zmražen. Podle posledních průzkumů jsou však „metal core kidz“ spokojeni a popularita EMMURE roste. A to je přeci důležité. Nebo snad ne?

 14

Verdikt

EMMURE nehledají nové cesty, ani nezávodí v rychlosti a složitosti, spíše se soustředí na razanci a výsledkem je sice jednoduchý a předvídatelný, ale za to velmi energický deathcore výplach.

Hodnocení

Autor
5,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Produkce: Joey Sturgis
Studio: The Foundation Recording Studio, Indiana (USA)

www.myspace.com/emmure

Sestava

Skladby

  1. Children Of Cybertron
  2. Area 64-66
  3. Dogs Get Put Down
  4. Demons With Ryu
  5. Solar Flare Homicide
  6. Eulogy Of Giants
  7. Bohemian Grove
  8. 4 Poisons 3 Word
  9. Cries Of Credo
  10. Last Words To Rose
  11. A Voice From Below
  12. Drug Dealer Friend
  13. My Name Is Thanos
  14. Lights Bring Salvation
  15. Word Of Intulo

Diskografie

Speaker Of The Dead (2011)
Felony (2009)
The Respect Issue (2008)
Goodbye To The Gallows (2007)
The Complete Guide To Needlework (EP) (2006)