TRAP THEM - Darker Handcraft

TRAP THEM - Darker Handcraft

TRAP THEM - Darker Handcraft

TRAP THEM - Darker Handcraft

Kola extrémní metalové muziky se počátkem letošního roku roztáčejí do nevídaných obrátek. Záplavě nových desek náležících do těchto žánrových teritorií se prakticky nedá čelit. Většina z vás se určitě zaměří hlavně na emise nahrávek svých oblíbenců, případně nedávno zrozených „hvězdiček“. Američany TRAP THEM lze v tomto směru řadit do obou skupin. Na scéně již dostatečně etablovaní, stále však považovaní za kapelu na vzestupu, což má potvrdit i jejich třetí album. To pro většinu interpretů bývá i albem zlomovým.

TRAP THEM

Nerad bych to však celé zbytečně dramatizoval, neboť skupina rozhodně nestojí před nějakou důležitou tvůrčí křižovatkou. Pro ty koneckonců v jejím jasně stanoveném hudebním směřování není žádného prostoru. Za jedinou výraznější změnu oproti více než dva roky starému předchůdci tak lze považovat hlavně přechod do našlapané stáje Prosthetic Records. Pevné pouto ke CONVERGE však i přes odchod z pod křídel labelu Deathwish Inc. Jakoba Bannona zůstává zachováno, neboť nahrávku ve studiu pojistila zkušená producentská ruka Kurta Baloua.

To v první řadě neznamená nic jiného, než že masivní „švédský“ sound zůstává nedílnou součástí studiové prezentace TRAP THEM. Špinavý zvuk podladěných kytar se i přes nepřerušenou kontinuitu ze svých deathmetalových kořenů z devadesátých let stává v poslední době velice oblíbeným prvkem výraziva interpretů spadajících do kategorie grindcore/crust a příbuzných subžánrů. Nutno však říci, že Američané na něj sázejí od svých samotných počátků a jak ukazuje i „Darker Handcraft“, je to sázka takřka na jistotu.

Nechci však zároveň tvrdit, že bez onoho zmiňovaného zatěžkaného nazvučení by byl tento a všechny předchozí počiny sotva poloviční. Není tak těžké si tyto skladby představit i s jiným přístupem k produkci a vzápětí si odvodit fakt, že by více než dobře fungovaly i samy o sobě. Špinavý kytarový lomoz je však tím nejlepším prostředkem, bičujícím jednotlivé zdivočelé kousky na další a další zteč a dodávajícím jim odér zpocených těl zmítajících se uprostřed moshpitu.

Hudebně se toho za ty dva roky zase příliš mnoho nezměnilo. Závěr alba v podobě dvojice pomalých skladeb, z nichž v té první si TRAP THEM vcelku podařeným způsobem vyzkoušeli i trochu „emotivnější“ polohy, sice hovoří o něčem jiném, ale jedná se pouze o velmi nepatrný úkrok stranou a těžko bude znamenat aspiraci vrhat se neprobádaných tvůrčích teritorií.

Stačí se zaposlouchat hned do několika úvodních kusů a musí vám být zcela jasné, že Američané si nekompromisně jedou to svoje pravé rozdováděné představení. Punkové nájezdy, zběsilé rytmické tyjátry anebo hardcorová zloba. Výsledek je opět patřičně výbušný, svěží, nenudící a energický. Přesně takový, jak to stanovují přísné normy pro podobný druh muziky a i když to na nějakou přehnanou chválu není, spokojenost tady (znovu) je!

 3

Dalas

Verdikt

Opět typická deska TRAP THEM a opět slušně namícháná směs extrémních (nejen) metalových žánrů.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
7 / 10
Čtenáři
8 / 10

Další informace

Stopáž: 31:05

Produkce: Kurt Ballou
Studio: Godcity Studio

www.myspace.com/trapthem

Sestava

Skladby

  1. Damage Prose
  2. Slumcult & Gather
  3. Every Walk A Quarantine
  4. Evictionaries
  5. All By The Constant Vulse
  6. Sordid Earnings
  7. The Facts
  8. Saintpeelers
  9. Manic In The Grips
  10. Sovereign Through The Pines
  11. Drag The Wounds Eternal
  12. Scars Align

Diskografie

Blissfucker (2014)
Darker Handcraft (2011)
Seizures In Barren Praise (2009)
Split With Extreme Noise Terror (2008)
Séance Prime (EP) (2007)
Cunt Heir to the Throne (EP) (2007)
Sleepwell Deconstructor (2007)

Jiné pohledy

7 / 10
Zatiaľ čo predošlé albumy trpeli miernou predvídateľnosťou a tendenciou po pár vypočutiach nudiť, na novinke „Darker Handcraft“ sa TRAP THEM predstavujú už ako vyzretá kapela. Inšpiračné zdroje sú síce počuteľné na každom kroku, ale to nič nemení na fakte, že nový album ma nesmierne baví, ba priam iskrí energiou...

TRAP THEM rovná sa traskavá zmes metalu s hardcore vplyvmi, občasnými grind/crustovými pasážami a tak typickými neurotickými gitarovými „math“ výpadmi. Miestami znejú ako nefalšovaný švédsky crust a tu sa nabáda prirovnanie k DISFEAR. Okrem toho, hlas speváka Ryana McKenneyho v mnohom pripomína Tompu Lindberga , čiže podoba o to väčšia. Keď si do tohto všetkého primyslíte zmeny tempa, chaotické sólovanie, občasné „tough guy“ refrény a už spomínané mathcore prvky, ste na území, kde sa pohybujú ARMY OF FLYING ROBOTS alebo CONVERGE.

Čo nie je až také prekvapivé, keďže album mixoval už takmer dvorný producent kapely Kurt Ballou, ktorému sa podarilo do „Darker Handcraft“ vtisnúť ten mierny „retro odér“ (rozumej chraptivý a špinavý zvuk starej švédskej školy), akým sa vyznačoval aj posledný album CONVERGE.

Napriek tomu, že TRAP THEM kvalít vyššie spomenutých spolkov nedosahujú, snažia sa posúvať tradíciu kvalitnej extrémnej hudby ďalej. Old school meets new school!
Phill | 31. března 2011