THE ACACIA STRAIN - Wormwood

THE ACACIA STRAIN - Wormwood

THE ACACIA STRAIN - Wormwood

THE ACACIA STRAIN - Wormwood

THE ACACIA STRAIN je taková tvrdší, o něco složitější varianta HATEBREED, trochu říznutá MESHUGGAH, která si od prvních jmenovaných půjčuje image drsných hochů, tah na branku a vlastně i Jaimieho Jastu, jenž si na albu „Wormwood“ zakřičel jako host v úvodní „Beast“, a od druhých trhané kytarové riffování.

Hlavní předností téhle party je řádně hutný a „heavy“ zvuk a spíše volnější tempo, které v současné době, kdy metalcoru dominují především rychlost a složitosti, působí celkem osvěžujícím dojmem. Skladby na „Wormwood“ nejsou nijak složité. Kapela jde přímo na věc a jejím cílem je pomocí osmistrunného „meshu“ zvuku kytar, drtivých úderů bicích a zabijáckého vokálu rozsekat vše na kusy. To samozřejmě není nic přelomového, ale poctivá hardcore řezničina se špetkou metalové techniky a deathového vokálu kapele zařezává naprosto přesně a po formální stránce není albu co vytknout.

THE ACACIA STRAIN

Některé skladby jsou více rytmicky „rozhozené“, jiné zase „hejtbrýdovsky“ přímočařejší. Nejlépe zní ty zatěžkané psychotické válce („The Impaler“, „Bay Of Pigs“), kterých je na albu většina, a naopak ty „oldschoolově“ rychlejší pasáže („The Hills Have Eyes“, „Ramirez“) album možná zbytečně zlehčují. Kytarista nehrotí sóla či jiné vylomeniny a soustředí se spíše na poctivé, výrazné riffovačky, které však nejsou úplně nezajímavé a zařezávají se překvapivě hluboko, frontman cedí skrz zuby svoji nenávist vůči systému a nahrávce dominuje maximální naštvanost, agresivita a vztek. „Wormwood“ je deska s atmosférou vězeňského nápravného zařízení, ale zarputile nekompromisní postoj kapely má něco do sebe a nevadí zde ani jistá míra monotónnosti, která naopak v kombinaci s drtivým zvukem funguje dobře.

Není těžké pochopit, o co tady běží. Parta pokérovaných pořízků drtí „lopata“ hardcore plné siláckých gest. Ovšem pozor, tihle Američané to zase tak vážně neberou a jak dokazují jejich videoklipy, dovedou tuto pózu i vtipně zlehčit. Jejich zatěžkané střední tempo má jak se patří koule a kapela dává levou zadní „feeling“, o který se spousty hardcore drsňáků bezvýsledně snaží. Hudba, kterou produkují THE ACACIA STRAIN je jako dělaná na koncerty, kde s maximální hlasitostí nejlépe dosáhne požadovaného efektu.

„Wormwood“ je za desetiletou historii kapely již pátý studiový zářez, který se pravda od předchozích nijak zásadně neliší, a dovoluji si tipnout, že ani v budoucnu se od téhle party žádných velkých změn nedočkáme, ale na druhou stranu kapela dobře ví, co dělá, nehledá, netápe a dílo se jí daří. Pro příznivce HATEBREED, MESHUGGAH, THROWDOWN, TERROR, BORN FROM PAIN, EMMURE a podobných „veselých“ partiček správná volba.

 1

Verdikt

Těžkotonážní, naštvané hardcore s řádně hutným zvukem a metalovou technikou.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
5 / 10

Další informace

Stopáž: 47:32

Produkce: Chris „Zeuss“ Harris
Studio: Planet Z Studios, Hadley (USA)

www.myspace.com/theacaciastrain

Sestava

Skladby

  1. Beast
  2. The Hills Have Eyes
  3. BTM FDR
  4. Ramirez
  5. Terminated
  6. Nightman
  7. The Impaler
  8. Jonestown
  9. Bay Of Pigs
  10. The Carpathian
  11. Unabomber
  12. Tactical Nuke

Diskografie

Wormwood (2010)
Continent (2008)
The Dead Walk (2006)
3750 (2004)
And Life Is Very Long (2002)
When Angels Shed Their Wings : Volume 3 (7'' split) (2001)

Jiné pohledy

5 / 10
U mě pouze průměr. Když jsem před více než čtyřmi lety recenzoval třetí album "The Dead Walk", doufal jsem, že se kapela dokáže pohnout z místa. Marně. Je sice fajn, že Američanům lze jejich zarputilost věřit, což je zmiňováno i v recenzi, ale já osobně tak nějak postrádám něco navíc. Něco, co by ten jejich těžkotonážní parní válec odlišilo od těch ostatních, stojících ve stejné řadě. Pakliže v tomto případě nehledáte více osobitosti a místo toho vám postačí řízná a dobře zvládnutá moderní metalová pumelenice, tak vás THE ACACIA STRAIN nejspíš uspokoji. Pro mě je to však málo.
Dalas | 23. června 2011