LAKMÉ - Anthology

LAKMÉ - Anthology

LAKMÉ - Anthology

LAKMÉ - Anthology

Kompletní posmrtná diskografie jedné výjimečné podzemní kapely, která se tento rok vylíhla na labelu Pure Heart records, kompletuje poměrně krátký životní příběh jedné z několika zajímavých skupin, točících se kolem dvou zvučných jmen domácí hardcorové scény. Nutno podotknout, že tato dvě jména jsou vždy jistou zárukou a hlavním magnetem, který mě přitahuje ke všem uskupením, kde se tato dvojice vyskytne.

Pokud se jejich síla spojí v jedné kapele, je to vždy vražedné combo. Marek díky textům a rozervanému přímému nekompromisnímu hlasovému projevu, Šaman kvůli kytarovým linkám, jejichž rukopis je lehce rozpoznatelný v každé kapele, kde se mihne. Ani LAKMÉ nebyli výjimkou. Silné texty nezapřou osobní charakter a sympatickou tendenci ke kazatelství propagující hardcore/punkové evangelium, notně kořeněné osobní výpovědí. Kytarové linky dokáží skvěle zpracovávat melancholicky tíživou atmosféru a tavit tuhé emoce až do úplného zkapalnění.

LAKMÉ

Muzikantský problém této party, která plnými hrstmi nabírá inspiraci z devadesátkového emo hardcoru, pak slyším v mnoha ostatních elementech. Marek i Šaman sebou nesou vždy prokletí, které spočívá v ne příliš kvalitní rytmice, jež zásadním způsobem působí na funkčnost skladeb téměř ve všech skupinách, kde se některý z nich vyskytne (snad krom GATTACY). Nemám nic proti jednoduchosti, ale ta by se měla vždy snoubit s funkčností u LAKMÉ to bohužel ne vždy funguje.

U zvuku se mi nechce tak úplně věřit, že jde o studio Hostivař, ten je totiž dle pravidel DIY hrubý a punkově zavání zkušebnou, což na jednu stranu skladbám sluší a dodává jim autenticitu, na druhou však okrádá celý materiál o mnohem drtivější dopad, než by mohl mít. Kytara často milosrdně překrývá nedokonalosti v rozmlžené a podivně nazvučené místy kulhající rytmice, a tak často bicí pod kytarovou stěnou musíte uchem delší dobu lovit.

Jako vždy v Šamanových kapelách je několik skladeb dobarveno zvukovou stopou z filmů či rozhlasových her a způsob, jakým jsou monology a dialogy použity a dramaturicky vloženy do skladeb je naprosto dokonalý. To se dá říci i o celkovém feelingu skladeb, ze kterých prýští čirá esence upřímného zápalu a nadšení pro věc, podporovaná aranžérskou zručností kytaristy Šamana.

Banda, jejíž členové jsou dnes rozprášení po kapelách typu REMEK, GATTACA a dalších ve své době představovala jeden z nejvýraznějších hrotů pražské hardcore scény a toto je její velmi slušivý pomník. Popravdě mě mrzí, že některé skladby zřejmě už nikdy neuslyším naživo.

 Přidejte svůj názor

RIP
RIP

Verdikt

Kompletní posmrtná diskografie jedné výjimečné podzemní emo hardcorové kapely. Škoda zvuku a místy vágnější instrumentace, ty skladby by si zasloužily více pozornosti.

Hodnocení

Autor
6,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 76:24

Produkce: LAKMÉ
Studio: Hostivař

lakme.czechcore.cz/lakme/

Sestava

Skladby

  1. Labutí píseň
  2. První píseň o naději
  3. Krajina živoucí smrti
  4. Život: Prodáno
  5. Potkávám tě u dveří
  6. Krajina živoucí smrti
  7. Stálo to za to?
  8. F.XX
  9. 100 000 stránek
  10. Solidarity (Saidiwas cover)
  11. Naučil jsem se nevidět tě celou
  12. I Love Hardcore Boys
  13. lakmé
  14. Bestie
  15. Bludičky
  16. Nechci dovolenou, chci volnost
  17. Bez směru
  18. Nejsem Tvůj splněný sen
  19. A tolik bych si přál, aby to pochopili
  20. Je na nás postavit nové cesty
  21. ...

Diskografie

Anthology (2011)
Lakmé LP (2008)
S/T CD-r (2007)
7" EP (2006)
Viva la vie #4 (2006)
demo (2006)