CIRCLE TAKES THE SQUARE - Decompositions, Volume I, Chapter 1: Rites Of Initiation

CIRCLE TAKES THE SQUARE - Decompositions, Volume I, Chapter 1: Rites Of Initiation

CIRCLE TAKES THE SQUARE - Decompositions, Volume I, Chapter 1: Rites Of Initiation

CIRCLE TAKES THE SQUARE - Decompositions, Volume I, Chapter 1: Rites Of Initiation

Dlouhých sedm let čekali fanoušci screamo/post-hardcororvé americké formace CIRCLE TAKES THE SQUARE na následovníka do této doby jediné dlouhohrající desky „As The Roots Undo“. Ještě než kapela vypustí do světa za pár týdnů plnohodnotné album, vybíhá na dráhu průzkumník ve formě EP obsahující první ze tří kapitol, které budou zaznamenány na druhé desce.

První příběh z koncepčního alba je také předznamenáním, že v řadách kapely došlo k hudebnímu dospívání a to se projevuje i ve zcela nových žánrových příměsích, které tvorba této party ze Savannah absorbovala. Jestliže dříve byla hudba CIRCLE TAKES THE SQUARE vystavěna na kombinaci klidných postrockově laděných ploch a natlakovaných erupcí chaotického screamo hardcoru, nyní se mnohem více sází na proaranžovanou stylově svobodomyslnou kytarovou hudbu, která se vydává směrem k zádumčivějším motivům až daleko za hájemství doom metalu. Novinka má opravdu širokou náruč, ve které objímá vše od melodických vokálů, které ve mně budí dojem, že švédská  KATATONIA narazila do epického screama, až k téměř blackmetalovým feelingům, které jsou lehce podmáznuty klávesovými synthy.

CIRCLE TAKES THE SQUARE

Velmi dějové skladby vyzařují o poznání hutnější a metalovější příchuť, než tomu bylo kdykoliv jindy. Navíc je silně cítit tendence jít striktně po příběhové linii. Od metalových hutných riffovaček dokáží CIRCLE TAKES THE SQUARE na novince uhnout do post-hardcorových dimenzí, ba dokonce se ojediněle dostáváme i do nervózních mathrockových motaček či jemnějších doomových nálad podpořených ženskými melodickými nápěvy, rozmazanými na pozadí skladeb. Vokálně hlavní úlohu hraje střídání agresivních skřetích řevů s poklidnějšími melodickými vokály a tato barevnost a otevřenost je jednoznačně jedním z největších pozitiv celého materiálu.

Ačkoliv popis těchto čtyř skladeb může znít jako nesourodý pelmel těžko slučitelných stylů, „Decompositions, Volume I, Chapter 1: Rites Of Initiation“ působí velmi kompaktně jako celek a nemám z něj jakékoliv pocity roztříštěnosti či vyumělkovanosti. Vše je promyšleno a pluje přirozeně bez zbytečných hudebních násilností. Výborný předkrm, po kterém se již nemohu dočkat hlavního chodu v podobě plnohodnotné albovky.

 1

RIP
RIP

Verdikt

Pestrý hudební příběh, který je vyprávěn bohatou směsicí žánrů aniž by přitom ztrácel soudržnost.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 23:05

Produkce: Anthony Stubelek, CIRCLE TAKES THE SQUARE
Studio: Rockstudio

www.circletakesthesquare.com

Sestava

Skladby

  1. Enter By The Narrow Gates
  2. Spirit Narrative
  3. Way of Ever-Branching Paths
  4. The Ancestral Other Side

Diskografie

Decompositions, Volume I, Chapter 1: Rites Of Initiation (2011)
As The Roots Undo (2004)
Split 7'' with Pg. 99 (2002)
Circle Takes The Square (EP) (2001)