DREAM THEATER - A Dramatic Turn Of Events

DREAM THEATER - A Dramatic Turn Of Events

DREAM THEATER - A Dramatic Turn Of Events

DREAM THEATER - A Dramatic Turn Of Events

V nové sestavě to kapele evidentně svědčí. Nalezla náhradu za nepostradatelného ducha skupiny a v prvé řadě excelentního bubeníka Mika Portnoye, novou chuť ke hraní, nový impuls a nahrála svůj nejlepší počin v kariéře. Alespoň jak je to se železnou pravidelností prohlašováno médiím v rozhovorech.

Jak už to bývá, nebylo vše tak růžové, jako je tomu dnes. Od Portnoyova odchodu se to této personě zanedlouho stihlo v makovici urovnat, načež bylo očekáváno, že jeho nabídku k návratu hoši přijmou. Jenže to už probíhal konkurz jeho nástupce, na kterém se vystřídala celá řada špičkových bubeníků. Jmenujme alespoň několik z nich: Peter Wildoer (ex-PESTILENCE, DARKANE, JAMES LABRIE), můj osobní favorit s jazzovým feelingem Virgil Donati (STEVE VAI, PLANET X …) nebo Derek Roddy (ex-HATE ETERNAL). Všechno zajímavá jména.

DREAM THEATER

Největší dojem nakonec zanechal dlouhán s šíleným úsměvem Marco Minnemann (EPHEL DUATH, ex-NECROPHAGIST) společně s podobně usměvavým sympaťákem Mikem Manginim (STEVE VAI, EXTREME, ANNIHILATOR, James LaBrie´s MULLMUZZLER), který konkurz otevřel a nakonec i vyhrál. Mike tedy nahradil Mika, který ještě stihnul vyhrožovat soudem ohledně autorství značky DREAM THEATER, ale to už je snad pryč. Projekt ADRENALINE MOB, jenž založil s americkým pěvcem Russellem Allenem (SYMPHONY X), mu snad nějaké chechtáky přinese a špína, kterou na sebe obě strany stihly napáchat, bude smyta. Na Benátské noci jeho následovatel a i velký obdivovatel potvrdil, že do kapely padne jako meč do pochvy, nechť tedy započne nová kapitola v kariéře DREAM THEATER!

Ne, opravdu nečekejte nějakou revoluci či přetvoření výraziva. Na to tihle muzikanti nemají pomyšlení. Rozhodli se vytvořit klasickou desku DREAM THEATER, tedy plnou melodií a emocí. To znamená, že po dlouhé době se zde nenachází píseň připomínající METALLICU, plochy alá PINK FLOYD vzaly za své, pasáže připomínající kanadské velikány RUSH taky nikde, ale z reprobeden slyšíte především DREAM THEATER, a to se svými klady i zápory. Ve zkratce řečeno: ubylo ostrých riffů, přibylo baladických brnkaček, zůstala virtuozita. Pokud vás již pořádně nudí instrumentální exhibice, které skupina neustále nechce opustit, úplná spokojenost u vás panovat nebude. Příjemnějším zjištění však je, že tentokrát nejsou do písní naroubovány tak křečovitým způsobem jako na předchozí desce.

Klávesové rejstříky holohlavého bradáče Jordana Rudesse jsou samostatnou kapitolou. Ten dostal na novince obrovský prostor a dokázal jej využít se svůj prospěch. I když z virtuózního hlediska je jeho výkon úžas sám, po stránce atmosférické svůj stín z vrcholného počinu a jeho debutu u DREAM THEATER – „Metropolis Pt. 2: Scenes From A Memory“ stále nepřekročil (o pohádkových plochách Kevina Moora ani nemluvím), byť i z této stránky je po předchozích masturbačních jízdách pokrok.

Spory mezi Jamesem LaBriem a Mikem Portnoyem jsou známé a jestli můžeme na desce pozorovat největší vliv Mikova odchodu, tak právě na Jamesově zpěvu. V některých chvílích mám pocit, že poslouchám jeho sólovou tvorbu. Žádná křeč, žádné kulervoucí výšky, jen čistá uvolněnost a uvěřitelnost projevu.

Radost z hraní dýchající z koncertních pódií se přenesla i na stříbrný kotouček. Troufám si říct, že i právě Manginiho charisma je tou příčinou, proč nahrávka zní tak přirozeně a nenuceně. Své party sice nahrával jako poslední do hotové předlohy, tudíž se musel podřídit skladbám, přesto mám pocit, že s Portnoyem by taková deska nevznikla. Svou práci učitele hry na bicí na Berklee College Of Music již zanechal a je připraven se plně soustředit na DREAM THEATER. Posečkejme tedy, jak se projeví při skladatelském procesu příští desky.

Na stopáži, která snad v jediném připomíná METALLICU si užijete všeho, co máte rádi. Stačí si vybrat. Je-libo hitová píseň s dobře zapamatovatelným refrénem („On The Backs Of Angels“, „Build Me Up, Break Me Down“), instrumentální matematiky („Lost Not Forgotten“, „Outcry“), baladických momentů pro buchti („This Is The Life“, „Far From Heaven“, „Beneath The Surface“ ) či pořádnou jízdu, ať si i mařena přijde na své („Bridges In The Sky“) nebo nejlépe všeho najednou („Breaking All Illusions“)? Každému, co jeho jest.

DREAM THEATER jsou tu v roce 2011 s přesvědčivou deskou, která ač na vrcholky let devadesátých potřebuje Hublleův teleskop, dává zapomenout na předešlé nakročení do rakve.

 171

Hooya

Verdikt

Velmi podařený výkop nové éry v podobě uvěřitelné desky, která vrací legendu zpět do hry.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
7,3 / 10
Čtenáři
7,7 / 10

Další informace

Stopáž: 77:01

Produkce: John Petrucci
Studio: Cove City Sound Studios in Long Island, New York (USA)

www.dreamtheater.net

Sestava

Skladby

  1. On The Backs Of Angels
  2. Build Me Up, Break Me Down
  3. Lost Not Forgotten
  4. This Is The Life
  5. Bridges In The Sky
  6. Far From Heaven
  7. Breaking All Illusions
  8. Outcry
  9. Beneath The Surface

Diskografie

The Astonishing (2016)
Dream Theater (2013)
A Dramatic Turn Of Events (2011)
Black Clouds & Silver Linings (2009)
Systematic Chaos (2007)
Score: 20th Anniversary World Tour Live with the Octavarium Orchestra (2006)
Octavarium (2005)
Live At Budokan (2004)
Train Of Thought (2003)
Six Degrees Of Inner Turbulence (2002)
Live Scenes From New York (2001)
Through Her Eyes (EP) (2000)
Scenes From A Memory (1999)
Once In A LiveTime (1998)
Falling Into Infinity (1997)
Hollow Years (EP) (1997)
A Change of Seasons (1995)
Awake (1994)
The Silent Man (EP) (1994)
Lie (EP) (1994)
Live At Maquee (1993)
Another Day(EP) (1992)
Images And Words (1992)
When Dreams And Day Unite (1989)

Jiné pohledy

6,5 / 10
Předně nechápu, kde DREAM THEATER vzali přesvědčení, že jim jdou sáhodlouhé kompozice. Stopáž nového alba je totiž znovu ubíjejícící a všem skladbám by větší soudnost jedině prospěla. Nestalo se tak. Jinak před sebou máme v podobě "A Dramatic Turn Of Events" maximální sázku na jistotu, že větší by jeden pohledal. Tradiční postupy, tradiční bolístky. Najdou se příjemné skladby, které nezanechávají pachuť na patře, na druhou stranu nudí tuctové baladění s "procítěným" LaBriem na dechu a nápady jako "zasmrádlé" otáčení rytmu ve třetí "Lost Not Forgotten" jsou pak absolutním krokem do prázdna. S povděkem kvituji absenci "inspirací" (čti výpůjček) od kolegů, méně už zvuk, ale co už. Po předchozí hrůze rozhodně krok směrem vzhůru, byť nijak závratný.
Darkmoor | 13. září 2011

 

8 / 10
Kdo by to byl řekl, že „A Dramatic Turn Of Events“označím za jedno z milých hudebních překvapeních tohoto roku. Od DREAM THEATER jsem nikdy nic neočekával. Respekt k jejich statusu na scéně pravidelně prokazuji tím, že jim pokaždé s novým výliskem sportovně dávám šanci a vždy, přiznám se, s malou nadějí očekávám, že přece jenom něco začne fungovat. Veškeré klady většiny nahrávek bohužel hodně často umírají pod hordami individuálních instrumentálních ekvilibristik, přehršlemi neúnosného patosu.

Zřejmý factor dream-theateroismu, jak by řekl náš moudrý vševěd nad Vltavou, je na novince samozřejmě pořád přítomen, já však dodávám, ale tentokrát nenasírá. Novince se jednoduše daří operovat v mezích mojí tolerance, i když hlavně díky zbytečnému nadbytku kláves, velmi často brousí na hranici. Obrovské plus pro mě znamená nabytí pocitu, že kapela především vystupuje jako celek DREAM THEATER bez potřeby voňavek nápadů jiných gigantů.

Album je skvěle naaranžováno, nemá slabých skladeb a i přes dosti ukrutnou stopáž drží až neuvěřitelně pohromadě a dá se za jednu neděli poslechnout i třikrát. Mezi jednoznačné vrcholy řadím „Build Me Up, Break Me Down“a „Bridges In The Sky“s excelujícím Jamesem LaBrie za mikrofonem. Obě písně dokážou vyvolat tiky nad vašimi spánky, tlačíce kapalinu za očními bulvami ven. Dále úvodní „On The Backs Of Angels“ a pěkně rozehranou „Breaking Illusions” s pinkfloydovským záchvěvem . Moje osmička v hodnocení je nejjasněji šajnící a znamená velkou spokojenost s hudbou, která předvším baví, nikoliv poučuje.
Subeer | 13. září 2011