THE WHEEL OF TIME - Robert Berry´s Soundtrack

THE WHEEL OF TIME - Robert Berry´s Soundtrack

THE WHEEL OF TIME - Robert Berry´s Soundtrack

THE WHEEL OF TIME - Robert Berry´s Soundtrack

Řeknu to radši hned zkraje. Nečekejte žádný metal, dokonce ani hard rock. S přimhouřením jednoho oka možná keltský rock, někdy art rock, občas symfonično. Vlastně ani nevím, jestli má tahle nahrávka na našemu webu co pohledávat? Obecně se ale předpokládá, že většina metalových fanoušků má ráda i fantaskní příběhy a tím "Kolo času", rozsáhlá sága předního amerického spisovatele Roberta Jordana, bezesporu je. Osobně mi současná fantasy přijde mnohem zajímavější a čtivější než třeba zdlouhavé, rozvleklé a příliš popisné bajky tatíka Tolkiena. Při vší úctě k jednomu ze zakladatelů žánru, samozřejmě.

Rand al´Thor - Drak Znovuzrozený, tak se jmenuje hlavní hrdina knížek (mimochodem vychází i u nás v nakladatelství NÁVRAT a přes velké množství již vydaných dílů je konec stále v nedohlednu, takže nám pan autor nesmí ještě dobrých pár let zemřít, neb není nic horšího než kniha bez konce). Zpočátku ovšem pouze Rand, kluk z vesnice. Postupně sledujeme jeho životní proměnu, útrapy, okrývání starých pravd, zkrátka typické žánrové klišé. Jenže skvěle napsané, s celou řadou inovací. Proto má kniha takový úspěch po celém světě. Před několika lety na její motivy vznikla slušná počítačová hra, teď tedy soundtrack a pane Bože, ochraňuj nás od amerických filmařů a jejich nenechavých pracek. Další paskvil typu "Tomb Raider Movie" bych skutečně velmi nerad…

Zpátky k hudbě. Je hodně náladová. Hlavní postava projektu, všeuměl Robert Berry, se soustředil především na patřičnou atmosféru, které dociluje jakoby zpovzdálí vedenými údery kotlů, šlehů a ruchů smyčcových nástrojů. Pokud máte naposloucháno alespoň několik filmových doprovodů, tušíte zhruba o co kráčí. Tady navíc atmosféru prokresluje v míře vrchovaté akustická kytara s mandolínou, takže především z ní pramení pocit inspirace již zmiňovanou kelťárnou. Vrcholy alba jsou pak tři zpívané skladby. Hned úvodní dupárna "A Theme For The Wheel Of Time" (hlaholí sám principál?), jedenáctá "Ladies Of The Tower" zpívaná Lisou Bouchelle (já tu ženskou zbožňuju!) a závěrečná "The Aiel Approach (Dahl Of A Chant)", kteroužto hlaholí Andy Frazier.

Doporučení na závěr. Nakupte knihy, zalezte na své oblíbené místečko a ke čtení si zkuste pustit tenhle soundtrack. Třeba i vy podlehnete magii "Kola času" - tam kde jsou nitky osudu tkané do vlákna, kde Bezejmenný má tvář pokušitele a Drak Znovuzrozený se hlásí o své dědictví… je to ještě Kouzlo???

 7

Darkmoor

Verdikt

Sountrack ke knížce? Myslím, že to tu ještě nebylo, alespoň si nevzpomínám. Ale proč ne, pokud se toho ujme někdo podobně schopný jako Robert Berry, není třeba se strachovat o výsledek. Jen při poslechu třech zpívaných věcí, které jasně vedou nad zbytkem alba, se vkrádá myšlenka, jaké by bylo celé album v písničkovém duchu. Troufám si tvrdit, že vynikající...

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 53:22

Produkce: Robert Berry

www.magnacarta.net

Sestava

Skladby

  1. A Theme For The Wheel Of Time
  2. Return To Emonds Field
  3. Song For Moiraine
  4. Traveling The Ways
  5. Spears And Buckler
  6. Dream Walker
  7. The Knowledge Of The Wise Ones
  8. The Winespring Reel
  9. The Halls Of Tar Valon
  10. Search For The Black Aiah
  11. Ladies Of The Tower
  12. The Same Of Houses
  13. Voyage Of The Sea Folk
  14. Heart Of The Wolf
  15. Journey Through The Waste
  16. Lan The Warder
  17. March Of The Crollocs
  18. Rand's Them (Fanfare For The Dragon Rebord)
  19. The Aiel Approach