SAXON - Crusader

SAXON - Crusader

SAXON - Crusader

SAXON - Crusader

Ačkoliv album „Crusader“ zřejmě není oním oficiálně neoficiálním způsobem považováno za některou z největších klasik vzešlých z dílny britských novovlných heavy metalistů SAXON, přece jenom se domnívám, že tahle řadová šestka je mimořádně zdařilou záležitostí, a že by snad bylo hříchem na ni nevzpomenout, zvláště když se v současné době v obchodech objevuje její zremasterovaná reedice, obohacená o tři bonusy z B-stran singlů. V roce 1984 totiž kapelu (mimo bubeníka Nigela Glocklera, který v roce 1981 vystřídal Peteho Gilla) stále ještě tvořila původní a zřejmě i nejsilnější sestava Biff Byford, Paul Quinn, Graham Oliver a Steve Dawson a především tahle skutečnost, na pozadí stále více narůstajícího zájmu o heavy metal (v témže roce vyšla třeba i nesmrtelná pecka IRON MAIDEN „Powerslave“), „Křižáka“ nepochybně poznamenala.

Album ve své syrové kytarovosti, neotřelosti a hlavně nenápadnosti, jakou přisuzuje jednotlivým skladbám, místy se honosícím až skutečně hitovými ambicemi v pravém slova smyslu, představuje opravdový nespoutaný výtrysk žhavé oceli z právě otevřené vysoké pece. Svůj elektrizující obsah pečlivě řadí od svižných rock´n´rollových kytarovek („A Little Bit of what You Fancy“, „Sailing to America“ nebo „Bad Boys (Like to Rock´n´roll)“) přes klasické heavy metalové úderky („Set me Free“ či „Rock City“) až po epičnem nadýchané a zemité metalové opusy (titulní „Crusader“ nebo „Just Let me Rock“) a na albu, včetně zřejmě již tehdy povinné balady „Do it All for You“ skutečně není ani nota navíc v tom smyslu, že by některá ze skladeb plnila funkci vycpávky.

Kapitolou samou pro sebe je titulní hymnus, o němž jsem dodnes skálopevně přesvědčen, že jestli se, podotýkám ve své době, někomu zdařilo skutečně velmi uvěřitelně sladit téma a podtext s hudební stránkou té které historicky laděné skladby, pak to byli právě SAXON a jejich „Crusader“. Přiléhavé intro „The Crusader Prelude“, jehož varovné fanfáry na pozadí ječícího vichru, hřmotu koňských kopyt a skřípotu hromady válečného železa už samy o sobě nahánějí hrůzu, zvýrazňuje již tak hodně chladné kontury titulní skladby, která, i když není ani nijak textově náročná, doopravdy vypráví. Ve skvěle nazvučených bicích, v jejich pomalém a přesto drtícím tempu, v naléhavém výrazu Byfordova zpěvu, v refrénu ještě umocněném mnohohlasovou zpěvo-citací či v melancholicky šeptajících kytarách jakoby skutečně ve slepé víře v Boží válku pochodovaly statisíce bojovníků za znovudobytím pochybné svobody uprostřed pohanského světa. Na zbytku alba se už téma „Křižáka“ neobjevuje (srovnejte si názvy dalších skladeb, symbolizující texty vedené už spíše v obecné rovině), ale určitě to není na škodu věci, protože i tenhle zbytek vám má zatraceně co nabídnout, jak jsem se už zmínil, a výjimečnost „Crusader“ je tak ještě více zvýrazněna. Další důkaz toho, že i SAXON v roce 1984 kuli skutečně prvotřídní heavy metal? Ale no tak.

 11

Louis

Verdikt

Šesté řadové album SAXON je dalším věčným důkazem toho, že i oni v osmdesátých létech minulého století kuli skutečně prvotřídní heavy metal.

Hodnocení

Autor
9 / 10
Redakce
-
Čtenáři
7,9 / 10

Další informace

Stopáž: 54:54

Produkce: Kevin Beamish Studio: Sound City/Los Angeles

www.saxon747.com

Sestava

Skladby

  1. The Crusader Prelude
  2. Crusader
  3. A Little Bit of what You Fancy
  4. Sailing To America
  5. Set Me Free
  6. Just Let Me Rock
  7. Bad Boys (Like to Rock´n´roll)
  8. Do It All For You
  9. Rock City
  10. Run For Your Lives
  11. Chase The Fade (bonus)
  12. Krakatoa (bonus)
  13. The Medley /Heavy Metal Thunder, Stand Up and be Counted, Taking Your Chances, Warrior/ (bonus)

Diskografie

Call To Arms (2011)
Into The Labyrinth (2009)
The Inner Sanctum (2007)
The Very Best Of Saxon 1979 - 1988 (Best Of) (2007)
The Eagle Has Landed (Live - Pt.III) (2006)
Lionheart (2004)
Heavy Metal Thunder (Best Of) (2002)
Killing Ground (2001)
Metalhead (1999)
BBS Sessions/Live At Reading (Live) (1998)
Wheels od Steel/Strong Arm of The Law (1997)
Unleash The Beast (1997)
The Eagle Has Landed (Live - Pt.II) (1996)
Dogs Of War (1995)
Forever Free (1992)
Solid Ball Of Rock (1990)
Greatest Hits (Live) (1990)
Rock´N´Roll Gypsies (Live) (1989)
Destiny (1988)
Rock The Nations (1986)
Innoncence Is No Excuse (1985)
Crusader (1984)
Power And The Glory (1983)
The Eagle Has Landed (Live) (1982)
Denim And Leather (1981)
Strong Arm Of The Law (1980)
Wheels Of Steel (1980)
Saxon (1979)