NIRVANA - Live At The Paramount

NIRVANA - Live At The Paramount

NIRVANA - Live At The Paramount

NIRVANA - Live At The Paramount

Roky po smrti Kurta Cobaina sa s odkazom NIRVANY narábalo ledabolo. Solídne, no polozabudnuté živáky – véháeskový „Live! Tonight! Sold Out!!“ a iba na kompaktnom disku dostupný „From The Muddy Banks Of The Wishkah“ – doplnilo len zopár zbytočných výberoviek. Až na sklonku 2009 vydaný komplet „Live At Reading“ naznačil koniec právnických ťahaníc a odštartoval prípravy na dvadsaťročnicu „Nevermind“.

Dve dekády od vydania albumu, ktorý zmenil (či vytvoril?) generáciu korunuje ďalší živák, tentokrát dokumentujúci halloweenske predstavenie z pre kapelu domovského Seattlu, datované priamo do prelomového deväťdesiateho prvého. Jedná sa pritom o skutočný unikát: koncert bol zaznamenávaný na 16 mm film. Divákovi teda nie je servírovaný požutý záznam z ručnej kamery, ale profesionálny počin, ktorého kvalita vynikne naplno na blu-ray nosiči. To všetko v balení oprostenom od zbytočných bonusov, zato s obrazom voliteľne v pôvodnom, filmovom 4:3 rozlíšení a v modernom, širokouhlom 16:9 a s tromi zvukovými stopami.

NIRVANA

Na rozdiel od punkovo živelného festivalového vystúpenia v Readingu, pred ktorým prvým návalom slávy uťahaná NIRVANA údajne mesiac neskúšala, na javisko seattleského Paramountu vyšla kapela v skvelej forme. Publiku, predohriatemu setmi BIKINI KILL a MUDHONEY Cobain a spol. naložili takmer dvadsiatku skladieb, od coveru „Jesus Doesn’t Want Me For A Sunbeam“, známemu hlavne vďaka „MTV Unplugged“, až po „Endless, Nameless“, demoličný bonus z „Nevermind“, ktorý sa objavil už na spomínanom „Live! Tonight! Sold Out!!“. Vrcholy jednoliateho setu ťažko hľadať: pre zberateľov ním bude raná verzia „Rape Me“, poteší pätica kusov z „Bleach“ a priehrštie piesní, ktoré sa na radovkách nikdy neobjavili.

V ten deň sa skrátka stretlo všetko: klub, veľkosťou na úrovni bratislavského Babylonu, viedenskej Arény či pražskej Akropolis NIRVANE svedčil a umožnil vzniknúť záznamu, na ktorom vidno muzikantom pod ruky bez toho, aby utrpela jeho variabilita. Hrdinom je vychudnutý Dave Grohl, ktorý po pár skladbách odhadzuje tričko PIXIES a až do konca do bicích mláti ako v poslednom ťažení: tak trochu proti svojej vôli konvertovaný introvert Cobain sa drží bokom, rovnako ako tichá figúrka NIRVANY Krist Novoselic.

NIRVANA

Počet kamier („Je ich tu viac ako v 7 Eleven,“ komentuje Cobain), zvládnutá strihačská práca a moderný postprocesing a remastering robia z „Live At The Paramount“ dôstojnejší počin, než akým sú rovnako tohtoročné, pozlátkovo zberateľské reedície „Nevermind“. Akustický epitaf NIRVANY „MTV Unplugged“ síce ostáva jej najzásadnejším živým počinom (aj preto, že dokázal odhaliť dlho ukrývanú vrstvu Cobainovej tvorby), no „Live At The Paramount“ je najživším obrazom elektrifikovanej, nenašminkovanej tváre skupiny na začiatku jej krátkej cesty kolmo hore, k hviezdam.

NIRVANA

 54

Thorn

Verdikt

Zásadný živý záznam v špičkovej kvalite.

Hodnocení

Autor
9 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 72 min.

Obraz (blu-ray): 1920x1080p 1.37:1 a 1920x1080p 16:9
Zvuk (96kHz / 24-bit): DTS-HD Master Audio 5.1, PCM 5.1, PCM Stereo

www.nirvana.com

Sestava

Skladby

  1. Jesus Doesn't Want Me For A Sunbeam
  2. Aneurysm
  3. Drain You
  4. School
  5. Floyd The Barber
  6. Smells Like Teen Spirit
  7. About A Girl
  8. Polly
  9. Breed
  10. Sliver
  11. Love Buzz
  12. Lithium
  13. Been A Son
  14. Negative Creep
  15. On A Plain
  16. Blew
  17. Rape Me
  18. Territorial Pissings
  19. Endless, Nameless

Diskografie

Live At The Paramount (2011)
Live At Reading (2009)
Sliver (The Best Of The Box) (2005)
With The Lights Out (box set) (2004)
Nirvana (kompilácia) (2002)
From The Muddy Banks Of The Wishkah (live) (1996)
Singles (box set) (1995)
Live! Tonight! Sold Out! (VHS) (1994)
MTV Unplugged In New York (1994)
In Utero (1993)
Incesticide (kompilácia) (1992)
Nevermind (1991)
Bleach (1989)