ČAD - Ťažký kov

ČAD - Ťažký kov

ČAD - Ťažký kov

ČAD - Ťažký kov

Neľudskej úlohy popasovať sa so zaslúženým, priam až federálnym úspechom skvelej nahrávky „Súkromná vojna“ sa kráska a fešáci zo Svätého Jura (a Bratislavy, aby sme neurazili bubeníka Valéra, hrdého mešťana) chopili s vervou sebe vlastnou. Znie to až neuveriteľne, ale bájne sekery a buzogáne môžu pokojne odpočívať v starom železe. ČAD ani v roku 2011 nestoja na mieste. Veľmi dynamickým tempom zúročujú roky tvrdej práce a zušľachťujú svoj príťažlivý extrémny prejav.

„Sme červy spod zeme
A všetko žerieme
Rakvy aj s mŕtvolou
Čipsy aj s kofolou

Sme červy červavé
A máme krvavé
Papule bez zubov
Hryzieme ťažký kov“

Slovenský „Heavy Metal“ je naozaj veľmi vkusne nahraný a ešte ľúbivejšie zmixovaný a zmastrovaný. Výsledný zvukový obal z floridských štúdií Mana slovutného Erika Rutana je iba špičkou ľadovca. To podstatné sa odohralo v malej skúšobni v ešte menšom vinárskom mestečku neďaleko Bratislavy a tiež v temných lesoch na Morave, v štúdiách Shaark. Ak môže existovať niečo také obskúrne ako luxusná súlož starého slovenského pop rocku v podaní TUBLATANKY a METALINDY s najextrémnejšími thrashovými, grindovými a crustovými spuchlinami z celého sveta, tak sa to deje práve na tomto albume.

ČAD

„Blahoslavím krízu, vzývam deficit
Privolávam bankrot na tých, čo nemajú cit
Na Táloch aj v Lomnici, v Rajci i Skalici
Nech golfové ihriská spasú králici“

Kolega V-dur to vystihol vtipne a trefne – crustová poézia. To je to, čo aj na novom albume prináša ČADU výraznú konkurenčnú výhodu. To je to, čo ich robí takými výnimočnými a zaujímavými. Tradične pútavá prechádzka historickými bojovými témami („Pevnosť“), celospoločenskými problémami („Na to si tu!“, „Kultúra smrti“, „Guľomet“), hororovými chuťovkami („Zombie masaker“) či otázkami priam globálneho charakteru („Všetko je z Číny“) má svoje jasné textárske vrcholy v skladbách „Sklenená veža“ („Odkundesom aj svätcom som“) a ďalšej skvelej anti-športovej hymne, kde sa „Skaza“ privoláva na golfové ihriská.

Zvukovo majstrovsky ošetrená, inštrumentálne skvele zvládnutá, ľudová rúbanica neľútostnej intenzity a priamočiareho charakteru. Skvelo funguje v spálňach, obývačkách a hudobných salónikoch, ešte lepšie naživo v špinavých kluboch. Strhne vás svojou úprimnosťou a neuveriteľnou energiou - či už ste metalista, punker, grinder, cruster či hárdkorák.

ČAD do každej československej domácnosti!

 144

Rudi

Verdikt

ČAD do každej československej domácnosti!

Hodnocení

Autor
9 / 10
Redakce
8,3 / 10
Čtenáři
8,4 / 10

Další informace

Stopáž: 29:58

Produkce: ČAD
Studio: Shaark, Bzenec, ČR & Mana Recordings Studios, Florida, USA

www.bandzone.cz/cad

Sestava

Skladby

  1. Červy
  2. Ťažký kov
  3. Skaza
  4. Pevnosť
  5. Zombie masaker
  6. Guľomet
  7. Kultúra smrti
  8. Všetko je z Číny
  9. Sklenená veža
  10. Kráľ hovien
  11. Na to si tu!

Diskografie

Medvede (2021)
Zabi ma (2019)
Bastard (2017)
Čertova kovadlina (2014)
Ťažký kov (2011)
Súkromná vojna (2009)
Psia krv (2006)
Deadnation (2000)
Na odstrel (1998)

Jiné pohledy

9 / 10
Nasednout na dělovou kouli a nechat se odpálit směr nejbližší golfové hřiště... Neurvalý frontální útok s přesně dávkovanou mírou textového nadhledu a klišátek, které v tomhle prvotřídně ostrém guláši chutnají přesně tak, jak mají milci těžkotonážních kytarových tanků a kobercového bombardování rádi. Akorát tak jednoduchá, aby hnětala, přesně tak ironická, aby nenudila - Metalurgická divize ČAD hlásí směs s optimálním poměrem pružnosti a tvrdosti. A amatérští kovotepci plné formy Ťažkého kovu.
Marigold | 23. dubna 2012

 

8 / 10
Dřevorubecky hrubá, jednoduchá, brutální, přímočará a při tom stále inteligentní. Taková je novinka Svätojurských ČAD. Zachovává si všechny atributy, které mají punc dokonalosti na minulém albu „Súkromná vojna“, nicméně trochu chybí jakýkoliv moment překvapení a alespoň minimální posun vpřed. Skladby velmi rychle přechází do krve a působí návykovým dojmem, za což kapela nejvíce vděčí hlavně perfektním textům a velmi světským a funkčním pěveckým linkám.
RIP | 21. listopadu 2011

 

8 / 10
Zatiaľ, čo sa mnohé slovenské kapely snažia hudobne priblížiť svojim zahraničným vzorom, ťažisko aktuálnej nahrávky ČAD je niekde úplne inde.

Pomerne ortodoxná a v podstate monotónna hudobná zložka dáva vyniknúť modernej poézii v textoch, ktoré často vulgárne, no o to presvedčivejšie reflektujú súčasnú spoločnosť. Ako celok má "Ťažký kov" gule, je zábavný a hlavne primerane dlhý.
Dudri | 17. listopadu 2011