Jean-Jacques Marie - STALIN

Jean-Jacques Marie - STALIN

Jean-Jacques Marie - STALIN

Jean-Jacques Marie - STALIN

Čo už len môže vedieť nejaký frantík o Stalinovi? To si iste povie dosť čitateľov vo chvíli, keď zazrie túto knihu niekde na regáloch kníhkupectva. Ak sa ale pozrieme, kto je vlastne autorom tejto monografie, tak zistíme, že Jean-Jacques Marie je historik, ktorý sa už viac ako štyridsať rokov venuje téme Sovietskeho zväzu. Tu samozrejme vyvstáva otázka, čo nového sa dnes môžeme dozvedieť o jednom z najznámejších diktátorov sveta, veď od jeho smrti uplynulo už skoro šesťdesiat rokov.

Aj napriek tomu, že Stalina pozná snáď každý obyvateľ tejto planéty, tak vďaka zahmlievaniu a oficiálnej propagande zostal jedným z najzáhadnejších ľudí a Jean-Jacques Marie sa pokúsil aspoň trochu poodhaliť osudy muža z ocele. Na pomoc si zobral, okrem všetkej možnej literatúry, ktorá za desaťročia o Stalinovi vyšla, hlavne nedávno odtajnené ruské archívy. Vďaka jeho systematickému prístupu a naozaj podrobnej znalosti problematiky sa mu podarili touto knihou poodhaliť mnohé tajné zákutia, vyvrátiť alebo spochybniť legendy, ale hlavne ukázať Stalina ako človeka (sic!). Samozrejme, aj autor tejto monografie priznáva, že definitívne odhaliť všetko o osude, motivácii a myslení tohto diktátora už nie je možné. V čom si ale Jean-Jacques Marie istý je, je fakt, že jeho oficiálny životopis sa značne rozchádzal s realitou. Už len informácia, že za Stalinovho života i po jeho smrti vyšlo niekoľko verzií životopisov a všetky sa odlišovali aj v zásadných veciach mnohé naznačuje.

STALIN

Stalin úspešne zahladzoval stopy za sebou a tak napríklad o jeho detstve a rodine existuje naozaj len málo dôveryhodných informácií. Rovnako autor spochybňuje aj v súčasnosti dosť rozšírený názor, že Stalin (v tej dobe prezývaný Koba) spolupracoval s cárskou políciou a skoro úplne vylučuje aj ďalšiu, samotným Stalinom šírenú legendu, podľa ktorej organizoval tzv. expropriácie (prepady bánk a peňažných transportov). Podobných faktov, ktoré spochybňujú doteraz ako pravdu brané informácie o najznámejšom Gruzíncovi, je v knihe s názvom „Stalin“ množstvo. A práve preto možno smelo odpovedať na otázku z úvodu tejto krátkej recenzie takto: Množstvo nových informácií je veľmi dobrým dôvodom k zaobstaraniu si tejto publikácie.

Jean-Jacques Marie napísal pútavú a čitateľsky zaujímavú knihu, prinášajúcu nové pohľady, ktoré ešte viac poodhaľujú osobnosť Josifa Džugašviliho a jeho púť z rodného Gruzínska až na post najvyššieho predstaviteľa Sovietskeho zväzu. Josif Vissarionovič Stalin, ako znie posledná úprava jeho mena, si uzurpoval pre seba absolútnu moc a svojimi metódami pripravil o život milióny ľudí, pričom nebral ohľady ani na svojich súputníkov a ani na vlastnú rodinu. Jeho príbeh by mal slúžiť ľudstvu ako memento.

 2

Koscj

Verdikt

Obsiahla monografia, venujúca sa osudom jedného z najväčších diktátorov sveta, prináša nové informácie a pohľady na tohto najznámejšieho Gruzínca.

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-

Další informace

ISBN: 978-80-206-1211-3
Väzba: tvrdá s prebalom
Počet strán: 788
Rozmery: 17,0 x 24,0 cm
Jazyk: český jazyk
Preklad: Tereza Cihelková

www.nasevojsko.eu