EXOTIC ANIMAL PETTING ZOO - I Have Made My Bed In Darkness

EXOTIC ANIMAL PETTING ZOO - I Have Made My Bed In Darkness

EXOTIC ANIMAL PETTING ZOO - I Have Made My Bed In Darkness

EXOTIC ANIMAL PETTING ZOO - I Have Made My Bed In Darkness

Tato čtveřice z Indiany s poněkud zvláštním názvem, soustředěna kolem bratří Carrů, má na svém kontě prozatím pouze toto debutové album. Hned se jím ale dostala mezi mé objevy a nejlepší desky roku 2008. I přes to, že se jedná o jejich prvotinu, působí toto dílko velice vyzrále, dospěle, vše je dotaženo do nejmenších detailů. Kapela má hned od začátku o svém směřování evidentně jasno.

Jejich hudba se mi velice těžko k něčemu přirovnává a jen stěží byste hledali kapelu podobného ražení. Vezměte melodie DREDG, DEFTONES, rozjímání ve stylu EXPLOSIONS IN THE SKY, přihoďte brejky THE DILLINGER ESCAPE PLAN a sem tam nějaký metalcorový riff a máte hrubou (opravdu pouze hrubou) kostru jejich tvorby. Nejvíce ale evokují snad jedinou široko daleko podobně znějící partu I AM THE OCEAN.

EXOTIC ANIMAL PETTING ZOO

Už od úvodní skladby je jasné, že toto není album na jeden poslech. Veškeré skryté melodie, zvraty a různé vychytávky si budete pořádně užívat až po mnoha posleších. Titulní osmiminutový vál „Seeds” hned naplno odhalí kostru, podle které kapela staví na celé desce. Pestrá kytarová práce - líbivé, někdy až popové melodie, technické finesy, těžké corové riffy, až po melancholické post-rockové linky. To vše drží pohromadě perfektní, rytmicky pestrá práce bubeníka. Ani vokály nijak nezaostávají, střídání silového, řvaného vokálu s příjemně zabarveným melodickým (dva různí pěvci), se do tohoto stylu hudby přímo nabízí. Celá deska je plná kontrastů a zdánlivě neslučitelných věcí. Poslechněte si třeba krásnou instrumentální ukolébavku „A Balloon Enters Kyoto City” a hned nato se pořádně připoutejte a přepněte na „Hairdresser” nebo „a) Translations” a poznáte, o čem mluvím.

Tyto protiklady jsou velmi nenásilně kombinovány a hudba přechází z jednoho pólu do druhého, aniž by to působilo nějak samoúčelně nebo kostrbatě. Ovšem dovolil bych si vám trochu poradit. I přes to, že jednotlivé songy fungují velmi dobře sami o sobě, doporučuji album poslouchat od začátku do konce jako jeden celek. Teprve potom do sebe vše zapadá tak, jak má. A tím myslím opravdu až do úplného konce, protože závěrečná „Arendering” za to rozhodně stojí. No a pokud si najdete chvilku a podíváte se blíže i na texty, určitě se pobavíte.

Jak už to tak bohužel bývá, ty největší klenoty jsou často velmi dobře schovány. To je právě i tento případ a proto jsou EXOTIC ANIMAL PETTING ZOO neprávem jen málo známí. To se mohlo alespoň částečně změnit během tohoto roku, kdy kluci slibovali vydat nové album, pro mě osobně jedno z nejočekávanějších pro rok 2011. Jenže je pomalu Silvestr a nikde nic. Tak snad příští rok. Zatím tedy nezbývá než si krátit čekání tímto debutem, který však i po mnoha posleších odhaluje stále nová zákoutí. "I Have Made My Bed In Darkness" je totiž i díky své stopáži zábava na hodně dlouho.

 18

Verdikt

EXOTIC ANIMAL PETTING ZOO umí jak něžně pohladit, tak i nekompromisně nakopat. Čelní srážka DREDG, THE DILLINGER ESCAPE PLAN a EXPLOSIONS IN THE SKY. Debut jako hrom.

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Sestava

Skladby

  1. Seeds
  2. Anniversary Psalm
  3. Hairdresser
  4. A Balloon Enters Kyoto City
  5. Moonshoes
  6. Every Waking Moment
  7. Richard Dean Anderson
  8. a) Translations
  9. b) Curse Of The Sands
  10. These People Refuse To Believe That The Lake Is Bottomless
  11. Ira Lore
  12. Arendering

Diskografie

Tree Of Tongues (2012)
I Have Made My Bed In Darkness (2008)