FAIRY TALE - Loveland

FAIRY TALE - Loveland

FAIRY TALE - Loveland

FAIRY TALE - Loveland

FAIRY TALE vynikajú medzi slovenskou konkurenciou nielen faktom, že v ich radoch pôsobí objektívne najkrajšia speváčka. Vytŕčajú hlavne svojou hudobnou produkciou. Už pri ich debute, ktorý vyšiel pred šiestimi rokmi, bolo možné doslova cítiť, že tento projekt má veľký hudobný potenciál. Dnes majú FAIRY TALE na konte už tretí zárez v podobe nového albumu s názvom „Loveland“ a keď si porovnáte moje hodnotenie predchádzajúcich nahrávok na tomto serveri s tým súčasným, tak by ste mohli nadobudnúť dojem, že ide síce o kvalitnú kapelu, ale nijako sa nevyvíja. Garantujem vám, že by to bol zásadný omyl. Možnosť udeliť albumu len desať bodov sa mi zdá v tomto prípade značne limitujúca. Tento problém som si ale navaril sám, keď som ich dal debutu. Z dnešného pohľadu je to nadsadené bodové hodnotenie.

FAIRY TALE

V porovnaní s predchodcom „Dream“ sa FAIRY TALE znova o kus posunuli, mierne k väčšej „rockovosti“ a o trochu viac k pesničkovosti a prístupnosti. Paradoxne, aspoň na našu scénu určite paradoxne, aj napriek väčšej prístupnosti nesiahli FAIRY TALE k lacným kompromisom. Z nahrávky doslova sála úprimnosť a radosť z muzicírovania. Tvorba zoskupenia nie je poznačená snahou zaujať za každú cenu a presadiť sa v hudobnom biznise, ktorú možno v poslednej dobe vidieť snáď v každom hudobnom odvetví. Dáma s veľkým hlasom a páni zoskupení okolo nej sa na nič nehrajú, naopak hrajú presne to, čo vedia, čo im najlepšie ide a čo ich baví.

FAIRY TALE

Peripetie pri nahrávaní „Loveland“, ktoré spôsobili oneskorenie vydania, korunovali záplavy v auguste 2010, ktoré kompletne zničili štúdio i nástrojovku kapely. Pokračovať v nahrávaní sa podarilo až o rok po udalostiach. Aj napriek týmto dramatickým nepríjemnostiam je z albumu počuť úžasný pokoj a zmierenie, a to priam až náboženského charakteru. Ústrednou témou, ako už názov albumu napovedá, je láska. Ako sa vyjadril Peter Kravec, kapelník zoskupenia: „Loveland predstavuje istý pocit mieru, pokoja, lásky, miesto, ktoré človek nájde, keď vyrieši rôzne životné otázky. Vtedy nájde silu a odvahu vstúpiť do miesta, kde je pokoj.“

FAIRY TALE

Nie, nebojte sa, nejde o žiadnu „chválim Pána“ gospelovú odrhovačku. FAIRY TALE je kus poctivej muziky kdesi na pomedzí hard-rocku, pop-rocku a jazz-rocku, pričom hudobníci sa neboja experimentovať a pokúšať sa nájsť novátorské postupy v tvorbe. Určitému pokroku bez debaty prispel aj nový bubeník zoskupenia, ktorý je technicky o kus ďalej ako jeho predchodca. Zlaté hrdlo FAIRY TALE Barborka Koláriková naspievala deväť z desiatich pesničiek po anglicky a skladbu „Domov... raj“ (mix Boris Carloff) v rodnom jazyku. Urobila to takým spôsobom, že vás určite nenechá chladnými.

FAIRY TALE

Snáď jediným negatívom, ktoré ma napadá v súvislosti s týmto albumom, je fakt, že FAIRY TALE ohlasujú „Loveland“ ako na dlhú dobu ich posledný album, ak nie definitívne posledný. Dôvodom má byť Barborkino tehotenstvo. Možno práve z tohto faktu pramení ten úžasný pokoj a zmierenie obsiahnuté v „Loveland“. Uvidíme, čo prinesie budúcnosť...

 3

Koscj

Verdikt

Pre autora tejto recenzie jednoznačne najlepší slovenský album minulého roka.

Hodnocení

Autor
10 / 10
Redakce
8 / 10

Další informace

Stopáž: 39:13

Produkce: Ivo Sedláček
Studio: PiKey studio

obal: Lenka Kajanovičová
fotky: Karol Urban
dizajn: Ondrej Kušnír

www.fairytale.sk

Sestava

Diskografie

Loveland (2011)
Dream (2008)
Sound Mirrors (2005)

Jiné pohledy

8 / 10
Aj tretí album Fairy Tale dokazuje výnimočnosť a na domáce pomery absolútnu jedinečnosť tejto formácie. Škoda, že nie sú všetky texty v slovenčine (tak ako výborný kus "Domov... raj"), hodnotenie tejto modernej odozvy na švédske klasiky THE FLOWER KINGS, KAIPA či THE TANGENT by bolo ešte pozitívnejšie.
Rudi | 12. února 2012