GAMMA RAY - Skeletons & Majesties

GAMMA RAY - Skeletons & Majesties

GAMMA RAY - Skeletons & Majesties

GAMMA RAY - Skeletons & Majesties

Staří pardálové GAMMA RAY patřili vždy k mým oblíbeným hudebním seskupením, a tak jsem byl notně zvědav, jak dopadne jejich mírně recyklovaný nápad vydat nově nahrané a nazpívané staré skladby z dob, kdy mikrofon ještě pevně třímal výškařský postrach Ralf Scheepers (tzv. Kostlivci), a dále akusticky zpracované skladby již z pěvecké éry Kaie Hansena (tzv. Veličenstva). A k tomu všemu ještě tři bonusy. Má zvědavost byla vyvolána především očekáváním, co po posledním nemastném neslaném albovém počinu „To The Metal“ Kai Hansen & spol. vytáhnou z rukávu.

Chlapci na to šli od lesa a zároveň ze zajištěné obrany. Zkrátka a dobře vsadili na jistotu, to jest na nápad, který už tu jednou byl a který se vskutku vydařil. Jenže live album „Skeletons In The Closet“ bylo pro fanoušky plnohodnotným dárkem, na němž kapela v téměř dvaceti písních předvedla, že umí hrát nejen tradiční a osvědčené hity. Posluchači dostali výborně odehrané živé album s více než slušnou hrací dobou. Ostatně GAMMA RAY už řadu songů z období Ralfa Scheeperse zvládli i ve studiovém provedení (viz best of „Blast From The Past“) a opět na výbornou. To v případě aktuální nahrávky mám pocit, že kapela utrpěla menší záchvat schizofrenie. Proč nahrát pouze dva „kostlivce“ a dvě „veličenstva“ a k tomu přihodit jeden bonus, který se nevešel na „To The Metal“, a další dvě písně na minialbu již obsažené v jiných, ač poněkud pozměněných verzích? Že by časová tíseň? Lenost? Úlitba nahrávací společnosti? Kdo ví!? Každopádně si nejsem jist, zda se jednalo o dobrý nápad, a pokud ano, zda byl především dobře proveden.

GAMMA RAY

No nic! Pojďme se podívat, co se skrývá pod jednoduchým černým obalem s vyobrazením potměšile se šklebící lebky (Fangface) s královskou korunou na hlavě. A úvod je notně veselý! Ba veselejší být už ani nemohl. GAMMA RAY se vytasili s pěkně fousatou věcí – „Hold Your Ground“ z fantastického debutu „Heading For Tomorrow“. Nové provedení nemá chybu - Kai Hansen si zpěv užívá a jeho frázování a různé pěvecké vychytávky činí z této stále dobré písně úvod, jak se patří. Dokonce dojde v sólu i na krátké klávesové intermezzo (ve spinetovém módu). Ve veselém duchu pokračuje i následující song „Brothers“, tentokrát z poněkud podceňovaného alba „Insanity And Genius“. Její zpracování se tentokrát až na závěrečné sólo mnohem více drží originálu. A přestože mám „Insanity And Genius“ rád, tak „Brothers“ patřili k těm nemnoha věcem na něm obsaženým, které se mi sice líbily, ale nic víc. „Kostlivci“ zde tedy poměrně zabodovali.

„Veličenstva“ začínají koncertní hitovkou z pera kytaristy Henjo Richtera (viz album „Powerplant“), v níž hraje prim klavír (piano?) za doprovodu akustických kytar. To vše v příjemném až jazzovém duchu. Asi nejpřekvapivěji prezentovaná věc na albu! Tak trochu podle vzoru helloweenského alba „Unarmed: Best Of 25th Anniversary“, ale o něco méně odvážná. Následuje jedna z největších klasik „Rebellion In Dreamland“. Sama skladba zůstává sice perlou diskografie GAMMA RAY, avšak její provedení zde už neskýtá takové překvapení jako předešlá skladba. Nese se v odlehčeném, poklidném duchu. Kapela zde použila opět akustické kytary, klavír/piano a v pozadí orchestraci. Tohle můžete pustit i svému dědečkovi a je tu jistá pravděpodobnost, že o vás nepřerazí hůl.

Následují tři bonusy. Autorem skladby s pozoruhodným názvem „Wannabees“ je bubeník Dan Zimmermann a jedná se o běžnou (rozuměj neakustickou ani jinak nepředělávanou) skladbu, která se nevešla na poslední album. Ač nepřináší nic objevného a v její polovině se dokonce dočkáme sportovního rozespívávání, album „To The Metal“ mohla ozvláštnit. Určitě by skvěle zapadla na „Sigh No More“. Jak už jsem naznačil v úvodu, u posledních dvou skladeb nevidím důvod, proč byly na minialbum umístěny. Asi o minutu prodloužená „Brothers“, akustická karaoke verze „Rebellion In Dreamland“ a skrytý bonus v podobě toho, jak Kai blbnul s hlasem ve studiu, to vše je určeno zřejmě jen skalním fandům. Jejich hrací čas mohly zaujmout jiné předělávky, které bych si poslechnul určitě s větším gustem.

Kromě posledních dvou bonusů nemám k odvedené muzikantské práci výhrady. Mé námitky však směřují ke schizofrennímu konceptu alba, jehož provedení dopadlo polovičatě. Myslím, že fanoušci mohli dostat více, neb skupina v minulosti již dokázala, a to i opakovaně, že pokud chce, tak to jde. Vzhledem k tomu, že v průběhu přemítání o tomto minialbu na mne z něj přešly schizofrenní nálady, neodvažuji se tentokrát bodově hodnotit.

 23

Walram

Verdikt

Minialbum, po jehož poslechu se může člověk začít svíjet trýzněn mučivým pocitem, čeho všeho zůstal ušetřen, kdyby kapela nahrála, co mohla, a kdyby nezaplácala omezený hrací čas pochybnými bonusy. Kazem je nejednotný a neucelený koncept.

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-
Čtenáři
4,8 / 10

Další informace

Stopáž: 43:58

Produkce: Eike Freese + GAMMA RAY
Studio: Hammer Recording Studios, Hamburg (Německo)

www.gammaray.org

Sestava

Skladby

  1. Hold Your Ground
  2. Brothers
  3. Send Me A Sign
  4. Rebellion In Dreamland
  5. Wannabees
  6. Brothers (Extended Version)
  7. Rebellion In Dreamland (Karaoke Version)

Diskografie

30 Years Live Anniversary (Live) (2021)
Empire Of The Undead (2014)
Master Of Confusion (EP) (2013)
Skeletons & Majesties (EP) (2011)
To The Metal (2010)
Land Of The Free II (2007)
Majestic (2005)
Skeletons In The Closet (2003)
No World Order! (2001)
Blast From The Past (Best Of) (2000)
Powerplant (1999)
Valley Of The Kings (EP) (1997)
The Karaoke Album (1997)
Somewhere Out In Space (1997)
Alive ´95 (1996)
Silent Miracles (EP) (1995)
Rebellion In Dreamland (EP) (1995)
Land Of The Free (1995)
Lust For Life (VHS) (1994)
Future Madhouse (EP) (1993)
Insanity And Genius (1993)
Heading For The East (VHS) (1991)
Sigh No More (1991)
Who Do You Think You Are? (EP) (1990)
Heaven Can Wait (EP) (1990)
Heading For Tommorow (1989)