VEIL OF MAYA - Eclipse

VEIL OF MAYA - Eclipse

VEIL OF MAYA - Eclipse

VEIL OF MAYA - Eclipse

Americká tech-death-core úderka VEIL OF MAYA zaujala před dvěma roky velmi vydařeným zářezem „(id)“ a vcelku oprávněně se o ni začalo hovořit jako o další mladé dravé štice, která je spolu s podobně zaměřenými kapelami, jakými jsou třeba THE FACELESS, BORN OF OSIRIS, FRACTALS nebo THE CONTORTIONISTS, schopna trochu nakopnout stagnující deathcore scénu. Nyní nám Sumerian Records posílají jejich novou studiovku „Eclipse“ a je zajímavé sledovat, jak se nadějná kapela (s pomocí uznávaného Mishi Masnoora z PERIPHERY na postu producenta) dokázala vypořádat s velkým očekáváním. Pro všechny tyto progresivitou se zaklínající party je toto vcelku ošemetná věc, neboť od každého jejich nového alba se automaticky očekávají velké a dříve neslyšené věci. 

VEIL OF MAYA

Tuto výzvu k mému překvapení VEIL OF MAYA moc neřešili a na novince pouze nepatrně zhrubli, zrychlili, přitvrdili. "Eclipse" je stále hudebně náročné, ale krom několika povedených kousků obsahuje i dost těch z dnešního pohledu tuctových. Konkrétně třeba třetí „Punisher“ je výborná, rytmicky zajímavá věc s pěkným samplem na pozadí, která dokonale splňuje mé představy o moderním metalu, ale hned po ní přichází obyčejná a dost klišé hoblovačka „Winter Is Coming Soon“ a nadšení rázem upadá. Takovéto výkyvy se na albu opakují dost často, a to kolikrát i v rámci jedné skladby. Kapela jakoby v jistém momentě rezignovala a namísto rozvíjení zajímavého nápadu volí raději jistotu v podobě laciné deathgrind klepačky, což posouvá nahrávku směrem k průměrnosti.

Krom zmiňované „Punisher“ patří mezi silné momenty i na neotřelém riffu postavená „The Glass Slide“ a obě volnější, do post-metalu hozené instrumentálky „20/200“ a „Eclipse“, které dle mého naznačují zajímavou cestu, jež by v podání VEIL OF MAYA nemusela být úplně marná. Tyto „atmosférické“ momenty občas probleskují i do ostatních skladeb, a pokud v budoucnu převáží nad zuřivým hoblováním (aktuálně je tento poměr zhruba 2:3), tak se máme na co těšit.

Sympatické je na VEIL OF MAYA to, že nestaví svůj projev na provařených breakdownech a djentovém zvuku kytar (jak bývá dnes u mladých deathcore kapel zvykem) a naopak se snaží o členitější stavbu skladeb a vlastní zvuk. Albu dominuje pěkně ostrá, pilu či rašpli připomínající kytara a krásně „duté“ bicí. Úspěšně se též daří zapojit klávesy a samply a nahrávka zní jako celek úderně a profesionálně. Dříve neslyšené věci se sice moc nekonají a „Eclipse“ za hravým a členitým „(id)“ možná o něco zaostává, ale mezi kapelami pohybujícími se na rozhraní technického death metalu, deathcoru a math metalu se jedná stále o lepší než průměrnou práci.

Střídmé bodové hodnocení je možná způsobeno poruchou na mém přijímači zapříčiněnou příliš velkým očekáváním, ale nedá se svítit, od party užívající v propagačních materiálech slovo „progressive“ je třeba vyžádovat ambicióznější materiál. VEIL OF MAYA v tomto ohledu sice vyloženě nezklamali, ale chtě nechtě musím vzít v potaz, že vývoj pokročil a to, co bylo před pár lety svěží a neokoukané, již dnes tolik neohromí.

 3

Verdikt

VEIL OF MAYA na svém čtvrtém albu výrazně nepřekvapili, ale ani nijak výrazně neošidili svůj standard. "Eclipse" je možná o fous slabší než minulé album, ale stále ho lze považovat v rámci technického death metalu a deathcoru za nadprůměr.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-
Čtenáři
6,2 / 10

Další informace

Stopáž: 28:21

Produkce: Misha Mansoor

www.myspace.com/veilofmaya

Sestava

Skladby

  1. 20/200
  2. Divide Paths
  3. Punisher
  4. Winter Is Comming Soon
  5. The Glass Slide
  6. Enter My Dreams
  7. Numerical Scheme
  8. Vicious Circles
  9. Eclipse
  10. With Passion And Power

Diskografie

Elipse (2012)
[id] (2010)
The Common Man's Collapse (2008)
All Things Set Aside (2006)