Jolana Lacková - Z PEKLA NA OLYMP

Jolana Lacková - Z PEKLA NA OLYMP

Jolana Lacková - Z PEKLA NA OLYMP

Jolana Lacková - Z PEKLA NA OLYMP

Jolana Lacková si vypočula príbeh Ladislava Erbana, ktorého NKVD zavliekla po oslobodení Košíc na nútené práce do ZSSR, a to priamo od samotného zavlečeného. Jeho (a nielen jeho) osudy sa jej zdali natoľko neuveriteľné, že sa rozhodla tento životný príbeh zvečniť a priblížiť čo najviac ľuďom.

V úvode svojej útlej knižočky spomína fakt, že o nacistických koncentrákoch sa v našej verejnosti vie dosť, ale o sovietskych gulagoch vieme naozaj málo. Svedectvo o únose mladého študenta spred kostola až do sibírskej Vorkuty už ale našťastie nie je jediný a tak sa o zverstvách komunizmu dozvedáme stále viac a viac. Súdiac podľa počtu nostalgikov za minulým režimom, takýchto kníh bude potrebných ešte veľa.

Knižka je písaná pútavo a zaujme už po pár riadkoch, a ak by som mal pomenovať nejaký jej nedostatok, tak snáď len je útlosť. Miestami mám dojem, že Jolana Lacková mohla ísť viac do hĺbky. Ale aj tak ide o zaujímavé a pútavé dielo, ktorého odkaz je jasne zrozumiteľný.

„Z pekla na Olymp“ ale rozpráva len prvých päť rokov putovania Ladislava Erbana po ZSSR, opisuje jeho život v táboroch súostrovia Gulag. V roku 1950 bol prepustený na slobodu, ktorú si ale nemohol užiť, nakoľko bol vedený ako človek bez štátnej príslušnosti. Následkom toho nemohol opustiť ZSSR a vrátiť sa domov ešte ďalších pätnásť rokov. Jolana Lacková momentálne pripravuje aj knihu opisujúcu tieto peripetie rodáka z východného Slovenska. Snáď nájde ochotného vydavateľa alebo štedrého sponzora.

 Přidejte svůj názor

Koscj

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-

Další informace

ISBN: 978-80-89089-60-4
Jazyková korektúra: Ivica Langerová