RUNNING WILD - Masquerade

RUNNING WILD - Masquerade

RUNNING WILD - Masquerade

RUNNING WILD - Masquerade

Pokud bych měl najít jednu věc, kterou Rolfovi Kasparkovi (znovu výhradní autor podepsaný pod tímto albem) nelze nikdy a za žádné situace vyčíst, pak jsou to jeho intra a vůbec jeho instrumentální nápady, umisťované do čela jednotlivých nahrávek RUNNING WILD. Nejinak tomu je na „Masquerade“, protože start první z trojice desek o pomyslném věčném souboji dobra se zlem, v němž nejprve zástupci pozemské soudní, církevní a vojenské moci uzavřou pakt se silami temnoty, na což naváže instrumentálka „The Contract“ s mrazivým nápadem a ještě mrazivějším provedením, je opět skvělý a unikátní.

Samotná deska, natočená již stabilizovanou sestavou z minulého alba, pokračuje ve směru vytýčeném „Pile Of Skulls“, ale na rozdíl od „Black Hand Inn“ je z ní cítit, že se spíše než o cokoliv jiného jedná o takový první a malinkatý ústupeček z dobitých pozic, neboť je přiměřeně znát, že RUNNING WILD, potažmo Rock´n´ Rolf, by se jednou mohl(i) začít opakovat (viz. některé skupinou již osahané kytarové motivy a postupy v „Black Soul“, „Lions Of The Sea“ či „Metalhead“, i když jeho takříkajíc ´afektivní´ refrén tento závěr popírá).

Ale tahle místa jsou spíše výjimkou, jako celek je „Masquerade“ pořád albem výborným, dravým a plným energie, čerpajícím dle mého hlavně ze stability a potenciálu sestavy, tvořené muzikantsky skvěle vybavenými osobnostmi. Proto na něm lze objevit i do určitého směru jakási drobná nová nadechnutí kapely, konkrétně zřejmě nejrychlejší skladbu RUNNING WILD všech dob titulní „Masquerade“, jejíž rychlost je umocňována i slyšitelně velmi hrubým kytarovým zvukem (podobný postup je pak užit i ve „Wheel Of Doom“, ale tam to přece jen není úplně ono), anebo naopak, téměř rockovou hymnou „Rebel At Heart“ s klasicky rebelujícím textem o jedinci obklopeném nechápající mašinérií všední společnosti.

A, světe div se, příznivci Rolfových výpravných hudebních příběhů, jejichž stopáž sahala někam ke čtvrthodině, vyšli tentokrát na prázdno, protože závěrečnou „Underworld“, a to nejen vzhledem ke jejímu času /6:15/, nemůžeme rozhodně považovat právě za takový příběh. Za to je ale album ozdobeno znovu skvělým Marschallovým obalem (na téma slovem ztvárněné ve zmíněném intru „The Contract“), a pokud se týče i jeho pozdějších reedicí, tak rovněž dvěma bonusy z nejzazší historie skupiny, tedy skladbami „Iron Heads“ a „Bones To Ashes“ z roku 1983, jež ještě před debutem „Gates To Purgatory“ vyšly na sampleru „Death Metal“, na němž se mimo RUNNING WILD podíleli i třeba takoví HELLOWEEN.

A ještě jeden malý postřeh. Vzhledem k tomu všemu, co se na světové scéně tehdy dělo (tedy zejména fakt, že „heavy metal“ se stal málem sprostým slovem), RUNNING WILD, občas již nazývaní karikaturou sama sebe a vyzývaní k odchodu do šrotu, se znovu mohli pyšnit tím, že si nikdy žádnou ´masku´ nenasadili- A opět, byť tedy po svém, nahráli další znamenité album, které si mohli kldině dovolit nazvat právě „Masquerade“ .

 40

Louis

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-
Čtenáři
7,2 / 10

Další informace

Stopáž: 62:08

Produkce: Rock´n´Rolf Studio: Horus Sound Studio/Hannover

www.running-wild.de

Skladby

  1. The Contract
  2. Masquerade
  3. Demonized
  4. Black Soul
  5. Lions At The Sea
  6. Rebel At The Heart
  7. Wheel Of Doom
  8. Metalhead
  9. Soleil Royal
  10. Men In Black
  11. Underworld
  12. Iron Heads (bonus)
  13. Bones To Ashes (bonus)