EPITOME - e-ROT.icon

EPITOME - e-ROT.icon

EPITOME - e-ROT.icon

EPITOME - e-ROT.icon

Poľsko a grind core, to je podobne výbušná kombinácia ako benzín a zápalky, niet sa čomu čudovať, že extrémne hudobné dianie u severných susedov si cestu do sveta prerazilo už v 1. polovici 90. rokov bialystockými DEAD INFECTION, viacerými ich ďalšími kolegami z vtedajšieho „hlavného mesta poľského grindu“, a kopou iných bánd vychádzajúcich na kompiláciách po celom svete, na ktoré si už dnes možno spomenie málokto, ale svoj kus práce urobili. A ak treba pripomenúť ďalšie stále existujúce „veľké“ kapely, tak so spolkami ako SQUASH BOWELS, NEUROPATHIA, PARRICIDE sme stále len na začiatku dlhého zoznamu, ktorý rastie. Dá sa aj povedať, že ak sa niekde v Európe koná nejaký ten grindcoreový festival, a chýba na ňom aspoň jeden účinkujúci z Poľska, kdesi došlo k nepochopiteľnej chybe.

EPITOMES dvadsiatimi rokmi účinkovania patria medzi veteránov scény aj EPITOME z Rzeszowa. Spolok, ktorý svoj rodný kraj ďaleko prerástol nie len tým, že sme ho na nejednom koncerte mohli vidieť aj v našich končinách – naposledy pred pár týždňami „zač je toho grind“ ukázali Collosseu. Koncertné potulky ich povodili Európou a absolvovali okrem iného tiež dobrodružné turné po Mexiku, kam sa onedlho vracajú. Pozoruhodný výkon na kapelu, ktorej prinajmenšom polovica v súčasnosti väčšinu času trávi v pobočke Poľska, kedysi známej ako Anglicko.

Na rozdiel od mnohých, možno väčšiny žánrových kolegov diskografia EPITOME neohuruje ťažko spočítateľným množstvom položiek. Je v nej šesť vecí, z toho tri albumy, pričom ten aktuálny, „E-ROT.icon“ vyšiel už pred vyše rokom, ale za spomenutie rozhodne stojí.

V dobe, kedy sa grindcoreová scéna delí na niekoľko prúdov – ten klasický, vymedzený NAPALM DEATH a spol., najpunkovejší, s rôznymi sociálnymi, politickými či filozofickými odkazmi, pracujúci často s crust, HC či metalovými vplyvmi, potom ďalší „klasický“, čiže patologický, oživujúci odkaz CARCASS, s častým akcentom na techniku a niekedy obohatený o death metal, a ten tretí, „gore“, často len zbustrovaný trojakordový polka/punk s vokálmi prehnanými harmonizérom a s (môj názor) úpadkovou „fekal/porno/infantilne humornou podmnožinou, si to EPITOME stále hrnú tak nejako po svojom. Texty v booklete absentujú, mali by byť tiež kdesi v gore končinách, ale prinajmenšom názvy nevyznievajú debilne, trochu pripomínajú „ideológiu“ ISACAARUM. 

Trinásťskladbový komplet prináša brutálny grind core, postavený hlavne na drviacich stredných a divokých klepačkových tempách. Tento pre štýl klasický základ je obohatený o valivé pomalé party, pri ktorých si v momentoch podfarbených nemilosrdným zvukom zbustrovanej basy spomeniete dokonca aj na doomových extrémistov WINTER. Celkovo EPITOME budujú skôr na disharmonických ako harmonických štruktúrach, zvlášť v náklepových pasážach gitary hrajú linky, ktorých deštruktívne vyznenie často presahuje bežný arzenál grind coru a death metalu. Ten sa objavuje v niektorých voľnejších, klasickejších momentoch, ale celkovo možno povedať, že súčasní EPITOME death metalu extra veľký priestor nedávajú. Skôr pracujú s „vytunenými“ punk/crustovými rýchlovkami a „tancovačkami“, a s nejakými tými násilníckymi sekanými riffmi.

Na vokáloch pracovali snáď až štyria ľudia – „domovskí“ Vaginathor a Ulcer + basák, v booklete sa však dočítate aj o prispení (dokonca textovom) Gabiho z OBLITERATE. To zaručuje osvedčenú grindovú zmes hlbokého chrochtania, bručania, škrekov a pokrikovania a jasne počuť, že vokály sa skôr vymýšľali než improvizovali.

 Originálnym a pre EPITOME typickým znakom je príklon k industriálnemu vyzneniu ich hudby, tak po zvukovej stránke, ako aj čo do výstavby gitarových pasáží. Popri strojovom zvuku (ale s grindovo živými bicími) si teda predstavte party na spôsob MEATHOOK SEED. K tomu pár samplov, v jednej veci aj psychedelické zvuky trúbky a v skladbe „Trimethoprim“ nejaký ten ženský hlas, na „ženskosť“ ktorého vás ale upozorní až booklet. Celok dáva krutý a nie úplne typický grind core s po každej stránke kvalitným prevedením.

 1

Martin Lukáč

Verdikt

Cesta k neuniformne vyznievajúcemu grind coru vedie napríklad aj tadeto.

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Sestava

Skladby

  1. Antisocial Addict
  2. Ultramodern Fuck Twist
  3. Trimethoprim
  4. Orality
  5. e-Rot.icon
  6. Retro Catch 22
  7. Organic Malware
  8. Trustorted
  9. Introvertical
  10. Circle Of Flesh
  11. Introvertical (concrete noise&bass v.)
  12. Sexual Malfunction
  13. Mechanical Act Of Procreation

Diskografie

e-ROT.icon (2011)
SupeROTic Experience (2009)
Epitome/Mesrine (split) (2006)
SupeROTic Performance (2003)
Auto e'ROT'icism (demo) (1998)
Engulf The Decrepitude (demo) (1994)