MEPHISTO - Eternal Dreams

MEPHISTO - Eternal Dreams

MEPHISTO - Eternal Dreams

MEPHISTO - Eternal Dreams

Slovenský MEGADETH? Ťažko povedať, do akej miery je z dnešného pohľadu toto pomenovanie presné, ale aj s niečím takým sa operovalo v tom všeobecnom ošiali okolo kapely MEPHISTO. Štyria mladí muži z Nových Zámkov vtedy v prvej polovici deväťdesiatych rokov naozaj poriadne rozvírili už aj tak dosť búrlivé vody slovenskej metalovej scény.

Album „Eternal Dreams” priniesol v roku 1994 inteligentnú thrashmetalovú muziku, ktorá stavala do pozoru nielen šéfredaktora bájnej pirátskej mutácie Metal Hammeru na území Česka a Slovenska. Práve od jeho nadšenej recenzie a rozhovoru v jednom z prvých čísel lesklého metalového magazínu vyrobeného v Košiciach sa vtedy odvíjalo to celonárodné nadšenie. Bolo oprávnené. Hoci vám pri počúvaní skladieb spod hrozivo škaredého ružovo-čierneho obalu spoľahlivo naskakujú ako najväčšie inšpirácie Novozámčanov práve Mustainovci či METALLICA, zaujímavých a vkusne spracovaných originálnych nápadov je na „Eternal Dreams“ toľko, že dnes právom patrí ku klenotom slovenského metalu.

MEPHISTO

MEPHISTO na svojej prvotine zaujímavým spôsobom pracovali s aranžovaním košatých thrashových kompozícií. Hoci najväčšími ťahákmi albumu sú aj z dnešného pohľadu rezké riffovačky „Do Arise“, „Apocalypse Now“ a predovšetkým „Hate“, sila kapely sa skrývala v niečom inom. Skúste si vypočuť epickú osemminútovku „Grope In The Dark“ – je tam všetko, čím bola táto kapela zaujímavá. Vedela veľmi slušne ovládať svoje nástroje, mala zaujímavé nápady a inteligentne ich spracovala v pútavých kompozíciách.

Áno, spev dnes už miestami trochu ťahá za uši a nahrávka, vydaná vtedy pomerne šokujúco na značke Jumbo Records, znie vskutku archaicky, ale ako dokument doby, za ktorý sa slovenskí metalisti rozhodne nemusia hanbiť, funguje naozaj dokonale. O dva roky neskôr uzrel tmu temných mečiarovských čias jeho nasledovník „Darkest Shade“ a myslím, že práve v tých časoch som kapelu s charizmatickým frontmanom Bálintom Vavreczkym videl predskakovať alekšinským Gladiátorom v nitrianskom Starom Divadle. Ich poňatie metalovej hudby fungovalo skvelo aj naživo. Kto by bol vtedy povedal, že svoju hudobnú dráhu raz sprznia ako sprievodná kapela obskúrnej speváčky s umeleckým menom Ingola.

GLADIATOR po svojom reagovali na to, čím vo svete vládli titáni ako SLAYER a SEPULTURA, novozámockí MEPHISTO sa našli skôr v melodickejšom poňatí thrashovej muziky. Ich album „Eternal Dreams“ je aj po osemnástich rokoch zaujímavým poslucháčskym zážitkom.

 14

Rudi

Verdikt

GLADIATOR po svojom reagovali na to, čím vo svete vládli titáni ako SLAYER a SEPULTURA, novozámockí MEPHISTO sa našli skôr v melodickejšom poňatí thrashovej muziky.

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 52:43

Sestava

Skladby

  1. On The Way To Yourself
  2. Do Arise
  3. Forbidden Land
  4. Vultures
  5. Damned
  6. Grope In The Dark
  7. Failure Wars
  8. Apocalypse Now
  9. Hate
  10. Conspiracy Of Horrifying Dimensions
  11. Break Out! (Come With Me To The Madness)

Diskografie

Darkest Shade (1996)
Eternal Dreams (1994)