TERRORIZER - Legenda nie je žiadne múzeum (rozhovor)

TERRORIZER - Legenda nie je žiadne múzeum (rozhovor)

TERRORIZER - Legenda nie je žiadne múzeum (rozhovor)

TERRORIZER - Legenda nie je žiadne múzeum (rozhovor)

„Posmrtne“, v roku 1989 nahraný a vydaný debut TERRORIZER vstúpil do dejín extrémnej hudby ako „grindcoreový Reign In Blood“. Návrat kultu po roku 2000 mnohých potešil, iných prekvapil alebo rozčaroval. Radím sa do tej prvej skupiny, preto mi ulahodil aj aktuálny tretí album „Hordes Of Zombies“, ktorý z môjho pohľadu v dnešnej príliš často prázdnej, povrchnej, vyumelkovanej a umelej dobe ukazuje, ako to extrémne metalové hranie má vyzerať. Neurobiť rozhovor s takouto legendou by bolo hlúpe. A to, ako sa otázok zhostili tí najpovolanejší – bubeník Pete „Commando“ Sandoval, zakladateľ, a vokalista Anthony „Wolf“ Rezhawk, ma fakt teší, hoci som už predtým zopár rozhovorov s nejakými kapelami urobil. (Rozhovor vznikol kedysi na jar a mal vyjsť niekde inde, ale okolnosti zariadili že je tu, pozn. autora)

Od vydania “Darker Days Ahead” ubehlo šesť rokov, nový album je ale konečne vonku a znie veľmi dobre, je to TERRORIZER pre 3. tisícročie, skupina, ktorá má stále veľmi svojskú tvár a hrá death/grind, ktorý neuznáva kompromisy. Ste s výsledkom spokojní?

Pete: Sme rozhodne veľmi spokojní! Album nemohol dopadnúť lepšie, má všetko čo tam byť má, to je skvelé! Jasné posolstvo, ohromný ťah a úžasnú produkciu. Je to takisto zásluhou vynikajúcej práce, ktorú pri mixáži a masteringu urobil Dan Swanö.

Stavím sa, že v súčasnosti musíte byť totálne zaneprázdnení rozhovormi a ostatnými promoaktivitami, TERRORIZER je bez akýchkoľvek polemík v extrémnej hudbe kult kultov. Ako sa v tejto pozícii cítite, nie je za kultovým statusom aj kus zodpovednosti?

TERRORIZERPete: Jasné, rozhovory a promoaktivity nám zaberajú kopu času, ale sme šťastní, že je to takto. Robíme čo môžeme pre to, aby sme náš nový, extrémne brutálny album pretlačili k ľuďom. Pokiaľ ide o to, že nás považujú za kult kultov, je to príjemný pocit, zvlášť preto, lebo sme hladným metalovým légiám práve priniesli nový majstrovský kus.

Ako dlho ste na novom materiáli pracovali, myslím, že to asi bol dlhší proces, keďže Jesse v roku 2006 opustil tento svet, ty si mal potom zdravotné problémy, ktoré si na riešenie nejaký čas vyžiadali. Mohol by si teda priblížiť tvorivý proces spätý s „Hordes Of Zombies“?

Pete: V roku 2008 som zavolal Wolfovi, že prídem v rámci hudobníckej prehliadky NAMM do LA odohrať bubenícky workshop a že by som túto príležitosť rád využil na nahranie nového dema TERRORIZER. Bolo to potom, čo sme sa ako gitaristku rozhodli angažovať Katinu z RESISTANT CULTURE. Keďže som bol zaneprázdnený hraním koncertov s MORBID ANGEL v USA aj po svete, nebol čas, aby som sme spolu s Wolfom a Kat napísali skladby. Pár nových skladieb na demo mali dať dokopy Wolf a Kat, oni však miesto toho nachystali viac ako dosť materiálu na celý album. V skutočnosti to všetko pripravili za jeden víkend. S Wolfom som hovoril v stredu, a začiatkom nasledujúceho týždňa mi ukázali všetok materiál, ktorý napísali. Hneď sa mi zapáčil a pocítil som, že len čo k nemu pridám moje extrémne bubnovanie, bude to výborné! Šiel som teda a objednal si čas v štúdiu na január 2009, kde som s nimi plánoval nahrať bicie do všetkých skladieb, čo sa aj podarilo.

Napísanie materiálu vôbec nezabralo veľa času, to, čo trvalo dlho, bolo nájdenie vydavateľstva. A pretože túto prácu sme zverili nášmu priateľovi Leifovi Jansenovi z Clandestine Music, bolo treba počkať, kým bude mať čas postarať sa o to.

Po vypočutí si tvojej práce na novinke možno konštatovať, že zdravotne je tvoj chrbát opäť v poriadku, aká je súčasná situácia, budeš schopný odohrať aj nejaké turné?

Pete: V skutočnosti boli všetky party bicích odohrané pred mojou operáciou chrbta. Tak či onak som už na 90 % v poriadku. To znamená, že som pripravený jammovať a skúšať skladby z „Hordes Of Zombies“ a už to aj robím. Odkedy som po operácii, cítim sa oveľa lepšie než predtým. TERRORIZER určite bude naživo hrať už čoskoro!

Pokiaľ viem, tým, čo MORBID ANGEL predviedli na svojom poslednom albumom, si bol takpovediac krajne nenadšený (nakoniec, ja tiež, a nebol som sám), na druhej strane basové party na „Hordes Of Zombies“ nahral po predlhých časoch opäť David Vincent. Na hudbe sa to myslím neodráža.

Pete: Hlavnými skladateľmi sú na „Hordes Of Zombies“ Wolf a Kat. Na tento album napísali všetky skladby podľa konceptu, na ktorom Wolf pracoval už nejaký čas. David bol pozvaný podieľať sa na albume takmer na poslednú chvíľu, keď nás Season Of Mist požiadali, či by sme nezvážili mať ho v zostave ako štúdiového basgitaristu. V čase, keď sme ho oslovili, bol už všetok materiál napísaný. Ak mám byť úprimný, ktovie, ako by album znel, ak by bol David prizvaný aj k písaniu skladieb, keďže máme odlišný hudobný vkus a smerovanie (zvlášť v tom období, pred vydaním ich nového albumu - ich očakávania boli obrovské, David hovoril, že ním nanovo definujú extrémnu hudbu).

Po vašom „návratovom“ albume „Darker Days Ahead” niektorí ľudia hovorili, že očakávali niečo odlišné, niečo bližšie k „World Downfall”, albumu považovanému za „bibliu grind coru“. Mne osobne sa ten album stále veľmi páči, podľa mňa takto mal TERRORIZER znieť po 17 rokoch odmlky, zvlášť vďaka vylepšenému zneniu a skvelému novému vokalistovi. Čo si ty myslíš o tejto evolúcii?

TERRORIZERPete: Priateľu, súhlasím s tebou. Ubehlo 17 rokov, takže je jedine prirodzené znieť odlišne. Je smiešne očakávať po takejto dobe, že budeme znieť rovnako ako kedysi. Napriek tomu, že „Darker Days Ahead“ možno nemá najlepšiu produkciu, stále verím tomu, že je plný extrémneho, šťavnatého a zapamätateľného klasického materiálu TERRORIZER. Nanešťastie sa niektorí ľudia sami zaslepili a len kvôli tomu, že album neznie ako „World Downfa ll“ sa rozhodli nedať mu šancu. A takisto s tebou súhlasím v tom, že náš nový vokalista „Wolf“ je skvelý a urobil tu vynikajúcu prácu!

Ako si Anthonyho „Wolfa“ Rezhawka našiel, bol si fanúšikom RESISTANT CULTURE, alebo prebehlo niečo ako konkurz?

Pete: Anthonyho „Wolfa“ som poznal od starých čias TERRORIZER (koniec 80. rokov), keď som žil v Los Angeles (predtým, ako som sa pridal k MORBID ANGEL). Hodí sa spomenúť, že jeho vtedajšia kapela RESISTANT MILITIA v tých časoch hrala pár koncertov s TERRORIZER. Bol to Jesse Pintado, kto mi navrhol, aby sme ho zavolali spievať na „Darker Days Ahead“, keďže Jesse s ním už vtedy hral v RESISTANT CULTURE.

Viem, že vaše texty sa zaoberajú problémami súčasného sveta a civilizácie, kto stojí za textovým konceptom?

Pete: Všetky texty píše Wolf, je v tom naozaj dobrý a prichádza s konceptmi a myšlienkami, ktoré skupine sedia.  

Zmenilo sa niečo, keď sa členmi TERRORIZER stali Anthony a Katina z RESISTANT CULTURE, skupiny zakorenenej skôr v extrémnom punku, HC a textovej ideológii tejto scény (a takisto – to je špecialita RC – v problematike pôvodného obyvateľstva Ameriky)?

Pete: Jediná vec, ktorá sa zmenila, je fakt, že Kat, Wolf a ja spolu dokážeme výborne pracovať bez akéhokoľvek ega (nekonajú sa žiadne postoje „rockových hviezd“) a naozaj zdieľame rovnaké hudobné smerovanie.

Ako by si porovnal štýl vašej novej gitaristky Katiny s tým Jesseho? Ja osobne isté mierne rozdiely počujem, ale jej práca pre TERRORIZER je stále v tom duchu, ktorý je pre skupinu typický.

Pete: Jesse bol počas vrcholných dní svojej kariéry jediný svojho druhu. Katina je však veľmi profesionálna a talentovaná death/grindová gitaristka a zabijácka skladateľka. Som naozaj šťastný, že môžem spolupracovať s ňou a s Wolfom, pretože oni sú pre TERRORIZER tí najlepší!

TERRORIZER

Čo pre vás symbolizuje názov „Hordes Of Zombies“?

Wolf: „Hordes Of Zombies je symbolom apatie a ignorancie ľudstva, pre nás je to spôsob, ako opísať postoj a správanie našej súčasnej spoločnosti.

Kto sú na tomto albume „zombie“? Myslím, že to bude niečo trochu iné než „hrdinovia“ béčkových hororov.

Wolf: Tí zombie sme my, ľudská rasa. To, ako žijeme naše životy bez toho, aby sme sa starali o naše životné prostredie a všetky živé formy, ktoré ho obývajú. Väčšina ľudí sa zaujíma len o hmotu, pažravosť, pohodlie a okamžité uspokojenie. A smutná vec je, že ľudia nechápu ekosystémy a ich vzťah k nám. Kedykoľvek, keď necháme vyhynúť akýkoľvek druh tým, že pretvárame jeho životné prostredie kvôli poľnohospodárstvu alebo budovaniu miest, zraňujeme aj samých seba. Takisto fakt, že vyčerpávame všetky prírodné zdroje Zeme, zapríčiňuje narastajúce znečistenie a zamorenie nášho vzduchu, potravy, vody atď., čo nás stále viac približuje k nášmu vlastnému vyhynutiu alebo prinajmenšom k nie veľmi zdravej budúcnosti, kedy budeme takí chorí a poškodení, že budeme vyzerať ako zombie z filmov Georgea Romera.

Ako si spomínaš na časy pred 25 rokmi, keď si začal s TERRORIZER? Aká hudba na teba v tom období vplývala? Pokiaľ viem, boli ste jednou zo skupín, ktorá stvorila grindcoreovú alebo extrémne hardcoreovú scénu, hlavne na západnom pobreží USA, spoločne so skupinami ako NAUSEA a inými?

Pete: Všetko, čo ti môžem povedať je, že v tom čase som počúval kopu metalu 80. rokov, thrash, speed, death/black metal a hard core/punk. Okolo bolo mnoho ďalších undergroundových spolkov, ktoré v tomto období s extrémnou hudbou experimentovali.

Nevieš náhodou, čo dnes robia ľudia ako Oscar Garcia, voľakedajší spevák NAUSEA a TERRORIZER?

Pete: Oscar a ja sme nikdy v kontakte neboli, naposledy som ho videl vlastne vtedy, keď sme nahrávali „World Downfall“. Ale pokiaľ viem, stále hrá so svojou starou dobrou partou NAUSEA.

So svojím prvým albumom „World Downfall“ ste sa takmer okamžite stali jednou z najrešpektovanejších grindcoreových skupín, čo si o tom myslíš?

Pete: Keď sme v roku 1989 nahrali „World Downfall“, najprv sme od toho nič veľkého neočakávali. Ale po všetkých tých rokoch sa z neho stal legendárny grind/deathmetalový album. Počas tohto obdobia sa pre mnoho skupín stal inšpiráciou a mal na ne veľký vplyv.

Bolo v tých časoch ľahšie získať takúto úroveň rešpektu ako dnes?

Pete: Dá sa povedať, že je to stále rovnaké. Ľuďom niekedy trvá trochu dlhšie, kým vstrebú nové myšlienky. Ale ak je raz niečo dobré, čas sa o to postará. 

Najkurióznejšou vecou okolo“World Downfall“ je, že tento album bol nahraný a vydaný takpovediac „posmrtne“. Nevieš náhodou, koľko jeho kópií sa predalo odvtedy, čo bol vydaný?

Pete: Nuž, o tomto fakt nemám šajnu, nikdy som sa na to nepýtal, ale možno by som sa spýtať mal.

TERRORIZER

Mohol by si povedať niečo k tomu, čo viedlo k obnoveniu TERRORIZER po roku 2000?

Pete: Jesse a ja sme sa počas rokov o obnovení TERRORIZER vždy bavili, a keďže už nehral v NAPALM DEATH, porozprávali sme sa o tom, že to uskutočníme. To sme aj spravili a zvyšok je história.

Aké plány ste mali s „Hordes Of Zombies“?

Pete: Pri nahrávaní tohto albumu bolo naším plánom opätovné získanie magickej brutality TERRORIZER a to, aby sme boli schopní posunúť sa vpred a hrať naživo, keď príde ten správny čas.

Budete hrať nejaké turné, americké alebo európske? Myslím si, že veľa ľudí na to čaká, a ak by ste napríklad mohli prísť aj s RESISTANT CULTURE, pre fanúšikov extrémnej hudby by to mohla byť ohromná udalosť.

Pete: Do Európy určite čoskoro prídeme, a keď sa to stane, privezieme aj RESISTANT CULTURE.

Ty si pôvodne zo Salvadoru, kedy a prečo si sa presťahoval do USA?

Pete: Do Štátov som prišiel v roku 1980 hľadať lepšie príležitosti než tie, ktoré by som mohol mať v chudobných a nebezpečných krajinách Strednej a Južnej Ameriky. Bolo to tu v USA, kde som objavil tvrdú hudbu, čo mi otvorilo dvere k mojej kariére v extrémnom metale.

Navštevuješ niekedy svoju rodnú krajinu? Chýba ti z nej niečo, keď žiješ v USA?

Pete: Keďže celá moja rodina žije v USA, nie je tu žiadny dôvod navštevovať Salvador. Naposledy som tam bol s MORBID ANGEL v roku 2009.

Teraz niečo k RESISTANT CULTURE – táto skupina je dosť orientovaná na záležitosti pôvodných obyvateľov Ameriky a zdá sa, že Anthony a Katina majú domorodý pôvod. Mohli by ste na túto tému byť konkrétnejší?

Wolf: Kat a ja sme domorodého pôvodu, naše korene sú u viacerých kmeňov. Narodili sme sa a vyrástli v meste, punk a metal sme objavili už v ranom veku, čo naše oči otvorilo širokému spektru nonkonformných konceptov a ideí. Bolo to začiatkom 90. rokov, kedy som pocítil spirituálne volanie, ktoré nazývam povstaním môjho ducha. Pocítil som hlboké spojenie s niečím blízkym, ale mne vtedy ešte neznámym. A poznajúc nespravodlivosti a historické dedičstvo kresťanstva, nie len voči americkým domorodcom od severu po najvzdialenejší juh, ale voči celému svetu, ktorý dobylo svojím mečom a filozofiou, vedel som, že odtiaľto to prísť nemohlo, pretože som cítil hlboké spojenie so stromami, zemou, zvieratami a všetkým živým. Jeden z mojich strýkov (tanečník Tanca slnka od 70. rokov) mi odporučil hľadať odpovede v našej domorodej kultúre. Mal som šťastie na dobrú medzikmeňovú komunitu/rodinu a širšiu rodinu okolo mňa, v ktorej som bol schopný obnoviť spojenia s dedičstvom predkov priamo na mieste, spoznať ceremónie a ústne tradície, ktoré ledva prežívali dlhé obdobia útlaku a cenzúry zo strany dominantnej kultúry. Vtedy som začal spolupracovať s ďalšími domorodými osobnosťami a podporovateľmi rozvoja a zachovania domorodej kultúry.

TERRORIZER

Zaujímalo by ma, či sa v metalovej/extrémnej hudbe angažuje veľa ľudí s domorodými koreňmi a zaoberá sa svojím kultúrnym dedičstvom a situáciou v súčasnej spoločnosti. Ľudia väčšinou poznajú Chucka z TESTAMENT a pár ďalších všeobecne známych osobností, a to je všetko.

Wolf: Z nejakého neznámeho dôvodu má najväčší dopad na domorodú mládež po všetkých indiánskych komunitách rap/hip hop, ale videli sme príliv nových skupín, ktoré sa v súčasnosti o slovo hlásia vo svete punku a metalu.

Kedy môžeme očakávať nejakého nasledovníka „All One Struggle“, jedného z mojich vôbec najobľúbenejších grindcoreových albumov za posledných niekoľko rokov?

Wolf: Vďaka za tvoje pozitívne vyjadrenie o „All One Struggle“, ceníme si to! Môžem povedať, že už máme hotové všetky skladby na nový album a nedávno sme dokončili 4-skladbové demo, ktoré mixoval a mastroval Dan Swanö a znie zabijácky“. Práve hľadáme vydavateľstvo, ktoré by novinku vydalo, nemôžeme sa dočkať, kedy budeme môcť nahrať zvyšné skladby. Rád by som dodal, že nový materiál máme pripravený už asi dva roky, ale chceli sme najprv poslať von nový album TERRORIOZER. Teraz, keď je „Hordes Of Zombies“ vonku, sme pripravení vyjsť s aktuálnym materiálom RESISTANT CULTURE. Tešíme sa na to, kedy ho svetu nadelíme.

Tiež sa neviem dočkať. Fajn, sme na konci, ak máte niečo zaujímavého na srdci, budem len rád, ak sa o to s čitateľmi podelíte. Vďaka za rozhovor.

Pete: Rád by som túto príležitosť využil na oznámenie toho, že pracujem na inštruktážnom videu, kde sedím za svojimi bicími a vysvetľujem, ako hrám všetky hlavné extrémne údery, ktoré používam v TERRORIZER a MORBID ANGEL a ukazujem ich hranie rôznymi spôsobmi, od pomalých po rýchle a naopak, s vysvetlením, ako ich hrať. Čoskoro sa k tomuto videu objaví zabijácky trailer.

Wolf: Vďaka za tento rozhovor, naozaj si to ceníme. Každému, kto ho číta, želám všetko najlepšie.

 6

Martin Lukáč

Další informace

Diskografie

Caustic Attack (2018)
Hordes Of Zombies (2012)
Darker Days Ahead (2006)
World Downfall (1989)
Terrorizer/Nausea split (1988)
Nightmares (Demo) (1987)
Demo ’87 (1987)