THE SMASHING PUMPKINS - Oceania

THE SMASHING PUMPKINS - Oceania

THE SMASHING PUMPKINS - Oceania

THE SMASHING PUMPKINS - Oceania

Od THE SMASHING PUMPKINS som už veľa nečakal. Po rozporuplne prijatom „Zeitgeist“ sa Billy Corgan pokúšal nájsť východisko z tvorivej krízy po svojom. Rezignácia na tradičný albumový formát a zároveň reakcia na meniace sa návyky poslucháčov i pokračujúci úpadok hudobného priemyslu, ohlásená predstavením konceptu „Teargarden By Kaleidyscope“, priniesla príjemné oživenie v podobe kratších mini-albumov so zábleskami výraznejších nápadov. Billy Corgan týmto počinom zároveň posunul hranice iným smerom, než predchádzajúce experimenty RADIOHEAD či NINE INCH NAILS v podstate skúšajúcich len alternatívne spôsoby distribúcie nahrávok mainstreamových interpretov.

Po troch častiach konceptu s krátkou stopážou vychádza samostatný počin „Oceania“, označovaný za jeho súčasť, avšak zároveň nesúci znaky typického radového albumu. Nejde ani tak o formálne znaky, akými sú počet skladieb či celková dĺžka charakteristická pre dlhohrajúcu nahrávku, ale skôr o odlišnú náladu a prístup k tvorbe skladieb.

THE SMASHING PUMPKINS

Na novinke sa Corganovi podarilo oprášiť solídne rockové základy zo zlatej éry albumov „Gish“, „Siamese Dream“ alebo ambiciózneho dvojalbumu „Mellon Collie And The Infinite Sadness“. Neskĺzol pritom k lacnej stávke na nostalgiu a oživil u mnohých fanúšikov ešte stále kdesi v podvedomí driemajúce túžby kvalitatívneho návratu do minulosti k spomínaným a dodnes mimoriadne silným albumom.

Corgan ostáva aj na „Oceanii“ výhradným autorom hudby a textov, z celého albumu však cítiť, že THE SMASHING PUMPKINS sú opäť predovšetkým fungujúcou kapelou. „Oceania“ dýcha peknými, prirodzenými melódiami, ľahkou melanchóliou, miestami bombastickou gradáciou a takmer symfonickými pasážami. Najmä prvá polovica ponúka jeden skvelý hit za druhým, či už v podobe v podobe údernejších gitaroviek „Quasar“ a „Panopticon“, kompozične prepracovaných nádherných kúskov „Celestials“ a „Violet Rays“, alebo po vkusnej koketérie s popom, umne balansujúcej na hranici sladkého gýča v „Pinwheels“.

Vrcholom albumu, ktorý môžu po prvých pár vypočutiach zatieniť okamžite účinkujúce úvodné skladby útočiace na zmysly, je rozsiahla a hypnotizujúca titulná kompozícia. Nasledujúca „Pale Horse“ a „Wildflower“ by svojou pokojnou náladou mohli uzatvárať doposiaľ takmer dokonalý počin. Medzi nich však Corgan vtesnal ešte trojicu skladieb. „The Chimera“ a „Inkless“ mohli pokojne vyjsť na „Siamese Dream“, pričom v nevýraznej „Glissandre“ sa toho príliš veľa neudeje a pôsobí skôr do počtu. Na „Oceanii“ sú v ideálnom pomere zastúpené všetky typické atribúty tvorby THE SMASHING PUMPKINS: melódie, melanchólia i drsnejšie gitary s typickým a dodnes trochu polarizujúcim prejavom Billyho Corgana. Návrat do minulosti sa našťastie nekoná, Corganovi sa skôr podarilo pripomenúť, ako to robil kedysi.

U skupín pôsobiacich vyše jednej až dvoch dekád spravidla nemávame prílišné očakávania v kvalitatívne priblíženie sa najlepším počinom diskografie alebo radikálne prekvapenie. Zvyčajne sa zmierime s udržiavaním akéhosi štandardu. THE SMASHING PUMPKINS v tomto prípade dokázali oboje. Bola by nesmierna škoda dať v roku 2012 prednosť nedávno vydaným reedíciám „Gish“ a „Siamese Dream“ pred „Oceaniou“ (hoci tie potešia okrem exkluzívnych bonusov aj celkom netradične kvalitným zvukom, idúcim proti záplave hlučných remasterov).

 6

Radicalcut

Verdikt

U skupín pôsobiacich vyše jednej až dvoch dekád spravidla nemávame prílišné očakávania v kvalitatívne priblíženie sa najlepším počinom diskografie alebo radikálne prekvapenie. Zvyčajne sa zmierime s udržiavaním akéhosi štandardu. THE SMASHING PUMPKINS v tomto prípade dokázali oboje.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
7,5 / 10
Čtenáři
6,4 / 10

Další informace

Stopáž: 60:02

Produkce: Billy Corgan, Bjorn Thorsrud

www.smashingpumpkins.com

Sestava

Skladby

  1. Quasar
  2. Panopticon
  3. The Celestials
  4. Violet Rays
  5. My Love Is Winter
  6. One Diamond, One Heart
  7. Pinwheels
  8. Oceania
  9. Pale Horse
  10. The Chimera
  11. Glissandra
  12. Inkless
  13. Wildflower

Diskografie

Oceania (2012)
Teargarden by Kaleidyscope: Vol. 3 (2011)
Teargarden by Kaleidyscope: Vol. 2: The Solstice Bare (2010)
Teargarden by Kaleidyscope: Vol. 1: Songs for a Sailor (2010)
Zeitgeist (2007)
Machina II/The Friends & Enemies of Modern Music (2000)
Machina/The Machines of God (2000)
Adore (1998)
Mellon Collie and the Infinite Sadness (1995)
Siamese Dream (1993)
Gish (1991)

Jiné pohledy

7,5 / 10
Egouška Billyho Corgana pěkně vyškolil duch doby a po pětiletém umíněném, hlubokém ponoru do alternativního života v undergroundu vyplouvá na dříve zavrženou komerční hladinu s čerstvými „dýněmi”.

Můj pocit z THE SMASHING PUMPKINS, i po rozhodně ne špatném návratovém albu „Zeitgeist”je nadále takový, že Corgan plus muzikanti kolem mají pořád co nabídnout.

Nicméně „kapitán Zero” jaksi pořádně neví kam vlastně trhnout kormidlem a tak se nám nějak točí v kruhu o velkém průměru. Neboli, chce znít alternativně, ale očekává i pochopení širšího publika, které už nemá deprese na denním plánu jako tomu bylo začátkem devadesátek. A právě v tomto bych shledal největší, současný problém živoucí legendy. Každopádně mi je podobný přístup asi milejší než bolestivé, zácpové vytláčení klonů alb, jež otevřela Billyho gangu cestu na hudební výsluní.

„Oceania”, i když poměrně utříděná a pěkně spasovaná je jenom odrazem oné výše zmiňované cesty zvláštního hledání se génia. Avšak posluchač, který s THE SMASHING PUMPKINS vyrostl by neměl mít moc důvodů proč by měl kapelu kvůli novince zatracovat nebo divoce plísnit a určitě si jí bude i pouštět.
Subeer | 29. července 2012