FLUFF FEST 2012 - Rokycany, Letiště - 20. - 22. července 2012 - neděle

FLUFF FEST 2012 - Rokycany, Letiště - 20. - 22. července 2012 - neděle

FLUFF FEST 2012 - Rokycany, Letiště - 20. - 22. července 2012 - neděle

FLUFF FEST 2012 - Rokycany, Letiště - 20. - 22. července 2012 - neděle

Dnes ráno je snad ještě větší kosa, než byla včera. Kolem poledne se začíná počasí probírat a těžké šedé mraky nahrazují bílé obláčky, za kterými probleskuje modrá obloha. Hurá! Jde se na oběd a pak hned na hlavní scénu si dát rozcvičku s punk’n’rollovými nizozemci BRAT PACK. Štěkavý vokál, kytarové vyhrávky, melodické punkrockové podklady a stále dál a dál svižně ubíhající skladby jsou po ránu vlastně geniální.

Parádní je i zvolnění, které přichází vzápětí s německými THE TIDAL SLEEP. Pokud BRAT PACK přitáhli modrou oblohu, tak na THE TIDAL SLEEP se opět zatahuje a nebe tak tvoří dokonalou kulisu k jejich tísnivým hudebním vizím. Němci dokázali i s jednou kytarou na kolbišti post-rocku, melodického hardcore a screama vystavět působivý emotivní zážitek opřený o nadelayovanou kytaru i intenzivní tlak, rozložený ve středních tempech. Rozhodně kapela, po jejíž tvorbě jsem se začal ihned po skončení produkce pídit. Ke konci setu se jako zázrakem opět projasnila obloha a vypadá to na celkem hezký den!

Přesouvám se do stanu, kde právě hlučí emo hardcorová bandička THE SIN OF LILITH z orlovského alko-toxického podzemí. Kluci a slečna mají tu nevýhodu, že je vidím po tom, co jsem zažil THE TIDAL SLEEP a požitek z jejich koncertu je přeci jen o několik příček níže. Současně musím říci: Zaplaťpánbů za to, že tu máme alespoň takovéto skupiny. Vokalista Honza část koncertu odeřval pod pódiem, i tak mě však nedokázal do spleti melodií a rytmů dostat tak intenzivně tak, jako se to povedlo před chvílí Němcům na hlavní scéně.

THE SIN OF LILITH

Němečtí RITUAL jdou po linii mosherského hardcore punku. Žádné velké okolky, funkční riffy ve středních tempech a ať se z pitu práší. Celé mi to však přišlo takové lehce tupé, nudné a rozhodně z toho nešla ta energie, která u podobné hudby dokáže lidi v kotli proměnit v šílící sebevražedné berserkery.

RITUAL

V mezičase na venkovní scéně objevuji perlu. Frantíky THE RODEO IDIOT ENGINE. Už od první skladby je jasné, že chlapci mají rádi kapely jako CONVERGE, ale nepohrdnou ani THE DILLINGER ESCAPE PLAN nebo na druhé straně mechanickým okovaným sludgem ve stylu AMENRA. Chaotické pěkně peprné a šťavnaté hácéčko, je jednou z nejzajímavějších akvizicí tohoto dne. Parádní nasazení a neuvěřitelně energický koncert, při kterém se kytaristé plavili na rukou rychle se rozrůstajícího davu kolem armádního stanu. Velmi příjemné překvapení a objev letošního Fluff festu.

THE RODEO IDIOT ENGINE

To, co se vzápětí dělo ve velkém stanu, jsem skoro nepochopil. Kdo tam přišel, dostal velmi pozitivní názorovou výživu. Holky z nizozemských LANDVERRAAD byly v šedých myších kostýmech a ládovaly do lidí intenzivní kůru tělocviku, názorů i neuvěřitelně energického powerviolence a hardcore/punku. Nevím, co se stalo, ale najednou jsem v pitu, hopsám jako gumídek, chytám vytrvalé stagedivery a cítím se vlastně velmi šťastně. Neuvěřitelné to bylo!

Po nich ve stanu nastupují emotivní postrockeři ze SED DENI. Zkouška je trochu zvláštní a ledacos těmto zplozencům Minsku neladí, což se plus mínus ještě před začátkem snaží srovnat. Bohužel fajn koncert, který jsem s nimi zažil v Kyjevě, se dnes neopakuje. Andrej u mikrofonu se drží zpátky, prý už na počátku turné v Lotyšku přišel o hlas, a tak se mi celá kapela zdá trochu zabržděná a zdaleka nehýří emocemi tak, jak si je pamatuji. Hřeb trochu rozpačitému vystoupení nasazuje alternativní vokalista a kamarád kapely, který ve značně podnapilém stavu odeřve poslední třetinu setu.

SEN DENI

V šest vykopává kapela, na kterou jsem se tento den nejvíce těšil - američtí rozervanci z PIANOS BECOME THE TEETH. Jak jsem znal jejich živé záznamy, měl jsem obavu, že jejich set bude zbytečně emotivně „přehrávaný“ a tím se vytratí punc takové nějaké přímočaré opravdovosti, která by se k těmto mohykánům amerického screama hodila víc. Kluci z Marylandu však potěšili. Jejich koncert jsem téměř celý prožil vzadu za pódiem a měl jsem husí kůži po celou dobu. Byla to velká paráda. Kapela si užívala vystoupení a kropila rokycanské letiště emocemi a nejen to. I hudební výkony byly více jak stoprocentní a sledovat bubeníka při akci byl opravdu zážitek a celkově jeden z vrcholů dne.

Dalších pár kapel jsem slyšel jen velmi zběžně, takže si o nich nedovolím psát, co jsem však viděl a zažil velmi intenzivně, byli poslední hrající Američani VERSE. Nevím proč, ale poslední kapela Fluffu na velké scéně je vždy očekávána s velkým respektem. Každý si ji chce užít. Většinou zapadá slunce. A po ni už nic nebude. Až zase za rok. VERSE tuto situaci vytěžili beze zbytku. Jejich set měl tu správnou melancholickou auru, kterou se krmil dav před scénou. Příjemně a vyrovnaně působící zpěvák a řečník Sean Murphy spolu s jejich atmosférickým melodickým sXe hardcorem vykouzlili náramnou atmosféru, která byla jednoduše pohlcující a nakažlivá. Opravdu velké zakončení letošního Fluffu. Tak zase za rok!

plavci

 

plavci

SEN DENI

THE RODEO IDIOT ENGINE

THE SIN OF LILITH

THE TIDAL SLEEP

BRAT PACK

 2

RIP
RIP

Další informace