LUCA TURILLI´S RHAPSODY - Ascending To Infinity

LUCA TURILLI´S RHAPSODY - Ascending To Infinity

LUCA TURILLI´S RHAPSODY - Ascending To Infinity

LUCA TURILLI´S RHAPSODY - Ascending To Infinity

Na úvod bych začal koncem, a to koncem své předchozí recenze na poslední album RHAPSODY OF FIRE „From Chaos to Eternity“, kde jsem jej připodobnil k poslednímu zabouchnutí jedněch dveří, přičemž k otevření tu jsou najednou dveře dvoje. Po personálních lapáliích, jež skončily vytvořením dvou uskupení – LUCA TURILLI´S RHAPSODY a RHAPSODY OF FIRE, je to tedy Luca Turilli & spol., kdo jako první nové dveře otevřel . A jaký svět se za nimi skrývá? Jiný a přece stejný!

Rozhodně se nejedná o poctu HELLOWEEN s názvem „Keeper Of The Seven Keys Part 4“ (Gott sei dank!) ani o projekt mající za cíl přiblížit se Sammetově AVANTASII, na jehož zkomponování Luca zprvu údajně dostal zakázku. Tradičnější nahrávku totiž Luca vymyslet a nahrát nemohl. Na jednu stranu je to škoda, protože se tu objevila příležitost k novému začátku, a to nejen po stránce textové a pěvecké, ale především z hlediska skladatelského. Na stranu druhou je pochopitelné, že zažité zvyky se těžko mění. Luca zřejmě chtěl plynule navázat na svou minulou tvorbu a nemínil fanoušky vylekat přílišnými novotami. Svým způsobem mi Luca Turilli připomíná brouka hovnivála. Nikoli svou fyziologií či vzhledem, nýbrž metaforicky, jak před sebou valí tu svou filmovo-metalovou kuličku, sestávající z intra (jež se mu tentokráte svou hororovou atmosférou vskutku zdařilo), speedového nášupu, spousty burácejících sborů, trochy italštiny a opulentní závěrečné kompozice s dramaturgickými vstupy vypravěčů. Navíc je pravdou, že onen imaginární hudební kvádr (rozuměj nové hudební postupy) by se hovniválovi (totiž Lucovi) přesunoval ve světě fanoušků jeho tvorby podstatně hůře.

LUCA TURILLI´S RHAPSODY

Jak jsem se již zmínil o světě za nově otevřenými dveřmi, přeci jen by se tu novinky našly. Na prvním místě je to nový zpěvák Alessandro Conti, který se samozřejmě u posluchačů nemůže vyhnout srovnání se svým předchůdcem Fabio Lionem (nebo dvorním pěvcem z Lucových sólovek, Olafem Hayerem). Alessandro je jednoznačně lepším zpěvákem, má školený hlas s opravdu pořádným rozsahem. Připomíná mi chameleona, neboť nejenže dá vzpomenout na svého předchůdce (např. v titulní písni – a to i díky pomocným sborům, které přijdou na pomoc právě v tu chvíli, kdy to posluchač očekává), ale o své hlasové vybavenosti přesvědčuje též v italsky nazpívaném dramatickém kousku „Tormento E Pasione“ či v coveru „Luna“ italského operního tenora Alessandra Safina, kde se rozhodně nenechává zahanbit. V bonusovém coveru „March Of Time“ opět přehodí hlasovou výhybku a máme tu hlasovou kopii ex-dýňáka Michiho Kiskeho. Přes uvedená pozitiva mi ale u Alessandrova hlasu chybí určité charisma nebo charakteristický odstín hlasu, jaký měl Fabio Lione, jehož zaručeně poznáte, ať bude zpívat kdekoli. V případě Alessandra si nejsem jistý, zda bych jej nezaměnil s jinými vokalisty s ne tolik výraznou barvou hlasu, kterým by dal Luca nazpívat aktuální materiál.

Poslední zmínku si zaslouží textová stránka věci. Pryč jsou korbatí válečníci, draci a meče (když pomineme „Excalibur“). Lyrika zaznamenala mnohem větší rozptyl od biblických témat (předlouhá a povedená „Of Michael The Archangel And Lucifer´s Fall“), přes bájné mýty (již zmíněný „Excalibur“ či „Dark Fate Of Atlantis“) a kosmické prostory (titulní song) až po část Božské komedie od Dante Alighieriho.

Co říci na závěr a jak novinku charakterizovat? Očekávané album italského milovníka filmových, speedmetalových, jakož i klasických melodií, s použitým identickým mustrem, které příznivce jeho předchozí tvorby rozhodně z míry nevyvede. Ozvláštňující aspekty jsou především dva, a to nový pěvec, který bude muset teprve u posluchačů, kteří ho předtím neznali (a těch je asi většina), najít svou tvář, a mírná změna tématiky. Z hlediska předchozí tvorby RHAPSODY OF FIRE běžná řadovka, v kontextu sólové tvorby Lucy Turilliho se též nejedná o vrchol, neboť „Prophet Of The Last Eclipse“ zůstávalo nepřekonáno, i když některé futuristické zvuky, evokující vesmírný prostor, Luca použil i zde. Teď už jen zbývá čekat, jak na hozenou rukavici zareagují RHAPSODY OF FIRE.

 16

Walram

Verdikt

Luca Turilli své (zdůrazňuji „své“) fanoušky určitě nezklamal. Opustil nejen Fabia Lioneho a Alexe Staropoliho (i osvědčeného Olafa Hayera, kterého nasazoval na svá sólová alba) a vyrukoval s novým výborným pěveckým talentem. Skončil též ságu o Kouzelných zemích a Smaragdovém meči. To je ovšem tak vše, co je nové. Vše ostatní jede ve starých kolejích a je jen na vás, jak jste s tvorbou tohoto kytaristy a skladatele vycházeli dříve.

Hodnocení

Autor
6,5 / 10
Redakce
-
Čtenáři
7,2 / 10

Další informace

Stopáž: 57:38

Produkce: Luca Turilli
Studio: Backyard Studios, Kempten (Německo)

www.ltrhapsody.com

Sestava

Skladby

  1. Quantum X
  2. Ascending To Infinity
  3. Dante´s Inferno
  4. Excalibur
  5. Tormento E Passione
  6. Dark Fate Of Atlantis
  7. Luna (ALESSANDRO SAFINA cover)
  8. Clash Of The Titans
  9. Of Michael The Archangel And Lucifer´s Fall
  10. I. In Profundis
  11. II. Fatum Mortalis
  12. III. Ignis Divinus
  13. March Of Time (HELLOWEEN cover)

Diskografie

Ascending To Infinity (2012)