CONVERGE, TOUCHÉ AMORÉ, A STORM OF LIGHT - Praha, Futurum - 14. prosince 2012

CONVERGE, TOUCHÉ AMORÉ, A STORM OF LIGHT - Praha, Futurum - 14. prosince 2012

CONVERGE, TOUCHÉ AMORÉ, A STORM OF LIGHT - Praha, Futurum - 14. prosince 2012

CONVERGE, TOUCHÉ AMORÉ, A STORM OF LIGHT - Praha, Futurum - 14. prosince 2012

Tento večer bude stát za to! Stačí pro to jedno slovo. CONVERGE. Kapela, která 20 let neochvějně vládne a i poslední album z letošního roku se tučným písmem zapisuje do zlatého fondu jejich diskografie. CONVERGE nepolevují. Mladou nadějí pak jsou TOUCHÉ AMORÉ - punkem říznutá hardcorová melodická hydra, která je pověstná nekompromisně sršící energií. Soupisku doplňuje post-metalový válec A STORM OF LIGHT a černokněžnický apokalyptický hardcore v podání akvizice ze Southern Lord, zvaná THE SECRET.

Ty bohužel nestíhám. Do klubu Futurum dorážím v sedm hodin a to už se na scéně připravuje Josh Graham. Holohlavý čahoun, který se vyvázal ze spolupráce s NEUROSIS budí na scéně dojem hraběte Orloka z filmu Nosferatu. Jakmile A STORM OF LIGHT spouští svůj set, zaplavují celý klub velmi hrubou masou zvuku. Kytary jsou syrové a chlupaté, skladby se nesnaží o typický postmetalový recept dynamického houpání.

Většinou se drtivě tlačí od začátku do konce skladeb. Grahamův vokál však vylovím až s ucpávkami v úších. Akustický tlak A STORM OF LIGHT drtí většinu lidí v klubu, ale tak to má v tomto případě být. Mám pocit, že tu do již neexistujících GOSPEL OF THE FUTURE narazili NEUROSIS. Je to hlasité, neurvalé, velmi hrubozrnné a základ je v esenci, která je typická pro stáj Neurot Records. Po půlhodině se kapela balí a zanechává své fanoušky stále nedokrmené.

A STORM OF LIGHT

Po nich se připravuje omladina. TOUCHÉ AMORÉ, kteří před rokem zabodovali na Fluff festu, se profilují jako velmi nadějná kapela v oblasti melodického hardcore a screama. Proudí z nich sympatická pozitivní energie a oproti většině podobných i velmi slušně zahraný materiál. Celý set zezadu jistí parádně hrající bubeník a v první řadě se vokalista Jeremy Bolm stará o to, aby strhnul většinu sálu na svoji stranu. Stagediveři již trénují na hlavní hvězdu večera a první tři řady v sále dávají silně znát, že znají všechny texty. Celkem chápu raketový vzestup těchto klučíků, naživo jako celek působí velmi charismaticky a živelně.

TOUCHÉ AMORÉ

Nastupují CONVERGE. Na patře ještě cítím lehkou pachuť zklamání z letošního Brutal Assaultu, ale doufám, že v klubu to bude jiné. Jacob Bannon již při zvukovce rozdává podpisy první řadám. Scéna vyklizena, aby měl kde poskakovat, a po krátké rozcvičce se jde na věc. A je to jiné! Bezprostřední kontakt s publikem dává setu ne jiskru, ale sžíravý plamen, jehož žár pohlcuje několik prvních řad. Při první „Heartache“ si připadám, jakoby někdo do lidí pustil stádo blech. Jacob se stává neřízenou střelou a to, co na velkém festivalu příliš nefungovalo, nyní na Futurum dopadlo drtivou silou. Je jedno, kdo je na pódiu a kdo pod ním. Mikrofon často předává do prvních řad a povzbuzuje k jeho používání. Pokud se najde talentovaný řvoun, má z toho viditelně radost.

CONVERGE

CONVERGE jsou jedna z mála kapel, u které i skladby z nejnovějšího alba patří k tomu,  co na koncertě musí zaznít. Když odezní dvě úvodní skladby „Aimless Arrow“ a  „Trespasses“ z novinky „All We Love We Leave Behind“, lítá vzduchem už všechno možné. Bannon si na scéně navíc udržuje přirozený respekt. Všichni ctí jeho prostor až na těch několik ztracených mikrofonů, které si sebou omylem vzali stagediveři, je vše v pořádku. Pokud jsem si dobře všímal, prvenství v počtu mikrofonů nezpochybnitelně urval domácí tým Damage Done Records a pokud by se měla měřit prolitá krev v pitu, pak vítězí další ostřílené jméno domácí scény Banán (LAHAR).

CONVERGE

Skvěle sestavený a mě plně uspokojující playlist pak instrumentálně korunoval Kurt Ballou. Je naprosto neuvěřitelné s jakým přehledem tento flanelový medvěd sází technicky složité vyhrávky, jež mají razanci a hutnost takovou, že skladby nepotřebují ani na chviličku dokrmovat další kytarou.

Vedle chaotické „Axe To Fall“ zazněl hymnus „Empty On The Inside“ a zbývaly už jen poslední dvě skladby. Po nich několik minut vytleskávání a přídavky a úprkem pryč, někam do ticha zpracovat tento koncert. Brutal Assault byl zapomenut, tento set CONVERGE nastavil laťku, na kterou mnozí ani nedohlédnou. Pokud tento rok skončí svět, jsem rád, že jsem to měl možnost prožít!

CONVERGE

CONVERGE

A STORM OF LIGHT

 Přidejte svůj názor

RIP
RIP

Další informace