Úžasná Zeměplocha - facinujúci svet Terryho Pratchetta

Úžasná Zeměplocha - facinujúci svet Terryho Pratchetta

Úžasná Zeměplocha - facinujúci svet Terryho Pratchetta

Úžasná Zeměplocha - facinujúci svet Terryho Pratchetta

Je to už tridsať rokov, čo vyšla prvá kniha zo série „Úžasná Zeměplocha“. (Český preklad začal vychádzať v roku 1993 a slovenský o desať rokov neskôr.) Od vtedy uzrelo svetlo sveta dovedna 41 kníh a 6 poviedok s príbehmi zo sveta, ktorý nesú na chrbtoch štyri slony stojace na chrbte obrovskej vesmírej korytnačky. Zo sveta, ktorému namiesto fyziky vládne mágia.

Mák Mrakoplaš, Barbar Cohen, troll Navážka, Bábi Zlopočasná, doktor Bělobrad, knihovník orangután, Kolík Aťsepicnu, kapitán Elánius, lord Odkraglli, lord Havelock Vetinari, Dvoukvítek so zavazadlom, Smrť, Zuzana a krysí Smrť, to je len zopár mien z veľkého množstva postáv tvoriacich rôznorodé príbehy, skladajúc čriepky mozaiky satiricko-humoristickej paródie na tému fantasy.

Hrdinovia Pratchettových kníh sa nedajú nazvať hrdinami v pravom slova zmysle, väčšina postáv sa k svojej úlohe dostáva ako slepé kura k zrnu a proti svojej vôli. Príbehy jednotlivých kníh sú zväčša úplne samostatné a nenadväzujú priamo na seba, pričom hlavné postavy z jednej knihy sa v iných objavia len ako vedľajšie, prípadne epizódne, alebo sa už neobjavia vôbec. (Samozrejme, že Terry Pratchett má aj obľúbenejšie postavy. Tie sa objavujú v jeho príbehoch častejšie a podľa toho sa dá jeho dielo aj celkom pekne podeliť.)

Leonardo

Pratchett sa inšpiroval nielen velikánmi ako Tolkien, Howard a Lovecraft, ale i menej zmámymi spisovateľmi, a siaha po inšpiráciu aj k rozprávkam, mýtom a ľudovej tvorivosti. Autor do svojich kníh prepašoval aj množstvo odkazov na pozemskú históriu, geografiu, literatúru, botaniku, ale i politiku a rôzne nešváry, ktoré štipľavo, no zároveň aj láskavo a chápavo kritizuje.

Okrem toho, že jeho príbehy sú absurdné a smiešne, tak autor výborne zvláda aj umenie spôsobiť u čitateľa zatajený dych a hltanie textu, prostredníctvom doslova farebného, skoro komiksovského opisného umenia.

Terry Pratchett je skvelý roprávač. Pozorný čitateľ veľmi rýchlo zistí, že všetká ta fantastika v jeho príbehoch je len akousi kulisou obklopujúcou príbehy s hlbkou a kvalitou odhaľujúce ľudskú spoločnosť v jej najčistejšej podstate.

Kulisou, ale nie druhoradou. Celá Zeměplocha s miestami ako Ankh-Morpork, Stínov, hostinec U zašitého bubnu, postavami ako mágovia a čarodejnice, trpaslíci, ľudia, zvierata i trollovia, cechmi ako Cech vrahů, Cech zlodějů lupičů a spojených řemesel, Cech švadlen a šiček (sick), atď a to všetko dokopy tvorí fascinujúci svet dovoľujúci čitateľovi nielen ľahšie prijať odkazy skryté v samotnom príbehu, ale hlavne poskytujú čitateľovi dostatočnú dávku materiálu pre jeho vlastnú fantáziu.

Barbar Cohen

Osobne ma dnes na  Zeměploche najviac teší, že aj napriek tridsaťročnici a desiatkam vydaných kníh neskĺzol Terry Pratchet k nezmyselnému opakovaniu. Jeho láskavy humor síce s pribúdajúcimi rokmi nadobúda ostrejšie a štipľavejšie hrany, ale i napriek všetkému som sa doteraz nestretol s knihou z jeho pera, ktorá by sa dalo označiť ako slabšia.
 
Som veľmi zvedavý, ako sa príbehy Zeměplochy budú ďalej vyvíjať, hlavne s ohľadom na Pratchettov vek a zdravotný stav. Sám Terry sa vyjadril, že v diele bude pokračovať jeho dcéra Rhianna Pratchettová. No, uvidíme...

ook

(Ospravedlňujem sa za miešanie slovenčiny a češtiny v texte tohto článku, ale knihy Terryho Pratchetta som čítal výlučne v českom preklade, takže slovenské mená postáv a plochopisné názvy neovládam.)

Autor obrázkov: Paul Kidby

 19

Koscj

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-
Čtenáři
9,5 / 10

Další informace