DARK GAMBALLE - Zatím dobrý

DARK GAMBALLE - Zatím dobrý

DARK GAMBALLE - Zatím dobrý

DARK GAMBALLE - Zatím dobrý

Žiadne prekvapenia. Takto krátko a pritom výstižne by sa dala okomentovať nová nahrávka od Moravákov z DARK GAMBALLE. Táto kapela patrí už dlhé roky medzi moje najobľúbenejšie skupiny z bývalého Československa a dodnes ma ani jedným svojím albumom nesklamala. Ani s aktuálnou novinkou neprišlo sklamanie, hoci absencia akéhokoľvek prekvapenia trochu zamrzela.

DARK GAMBALLE na svojej jedenástej radovke ponúkajú všetko za posledné roky overené a vypočuté - dá sa povedať, že ide o stávku na istotu. Jediné, čo sa pohlo vpred, sú spevácke schopnosti frontmana tohto zoskupenia a textová zložka. Ostatné ostáva po starom, v dobrom aj v zlom. Väčšie či menšie zmeny, ktroré sme mali možnosť sledovať v minulosti, sú preč a nadišla doba selekcie a recyklácie. Zrejme musela prísť.

V každom prípade sa tomuto problému DARK GAMBALLE postavili čelom a svoju existenciu obhájili so cťou, nielen ako skvelá koncertná skupina, ale i ako kapela, čo dokáže dokáže nahrať zmysluplný album aj varením z minulosti. Myslím, že každý z fanúšikov DARK GAMBALLE bude spokojný - tak ako ja. Aj napriek očividnej stagnácií ostáva DARK GAMALLE jednou z najosobitejších domácich kapiel a ich aktuálny nosič si určite pustím ešte mnohokrát aj po napísaní tejto recenzie.

Za vrchol albumu považujem skladbu „Netopýr“ - tá, hoci trpí na podobné nedostatky ako ostatok albumu, predsa len má čosi neidentifikovateľné naviac. Niečo, čo ma na nej viac priťahuje a teší.

Na fakt, že kapela máva na svojich nahrávkach priam skvelú zvukovú kulisu, sme si už zvykli. Preto určite nikoho neprekvapí ani to, že aj v tomto prípade je to rovnaké. Naozaj skvelá štúdiová práca kapely i zvukového majstra Staňu Valáška drží prst na tepe doby - podarilo sa im vyprodukovať nahrávku s konkurencieschopným zvukom aj k produktom tých najvychytenejších zvukových producentov.

Okrem hudobnej stopy ponúka CD aj multimediálnu. Videoklip označovaný ako kontroverzný - no neviem, možno som už znecitlivený dnešnou dobou a médiami, ale nevidím na ňom nič kontroverzné - je doplnený mp3, wallpapermi a videami z natáčania klipu i albumu.

Pekný digipack je už len čerešničkou na torte, tá poteší všetkých fanúšikov čo ešte nerezignovali na vlastníctvo hmotného hudobného nosiča. Sparťanská vonkajšia grafika je nadmieru vynahradená tou vnútornou, ako i informačným pretlakom ukrývajúcim sa vo vnútri bookletu.

 11

Koscj

Verdikt

Pekne vyselektovaná a zrecyklovaná predchádzajúca tvorba na novom albume.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-
Čtenáři
7,8 / 10

Další informace

bonusy:
• album v MP3 s texty skladeb
• videoklip Svět za dekou
• exkluzivní wallpapery
• videa z natáčení klipu Svět za dekou
• video z natáčení desky Zatím dobrý

darkgamballe.cz

Sestava

Skladby

  1. Bon pari
  2. mixér
  3. Svět za dekou
  4. V baru na temné straně měsíce
  5. Puls
  6. Taxi City
  7. Vagóny
  8. Na dotek
  9. Ostrý
  10. Vodopád
  11. Netopýr
  12. V písku
  13. Zatím dobrý
  14. Bom pari (remix)

Diskografie

Hluboký nádech (2018)
Panoptikaria (2015)
Zatím dobrý (2013)
Pochyby (2010)
Perpetuum Gamballe (2008)
Běh na dlouhou trať (DVD) (2007)
Bonboniéra (2006)
Superstar (2004)
Merizo Nanen (2002)
Robotory (2000)
Dark Gamballe (1998)
Under The Botton (1996)
Zyezn Gamballe & Mental World (1994)
Sex´N´Death (1992)
Zlá krev (demo) (1991)