UNKIND - Pelon Juuret

UNKIND - Pelon Juuret

UNKIND - Pelon Juuret

UNKIND - Pelon Juuret

Kvinteto, pôsobiace vo fínskej metropole Helsinki, začalo svoje hudobné aktivity koncom 90. rokov ešte pod názvom SPEEDAPPLE, neskôr si však do vývesného štítu dalo slovo UNKIND. Má už na konte bohatú diskografiu, obsahujúcu predovšetkým vinyly a kompilácie, v neposlednom rade mu však u Relapse Records vyšli aj dva dlhohrajúce albumy. Prvý mal názov „Harhakuvat“, druhý, „Pelon Juuret“, je aktuálnou nahrávkou.

UNKIND sa tu v siedmich skladbách, ktoré precválajú i prehrmia počas pol hodiny, venujú veľmi zaujímavému a pôsobivému mixu crustu a hard coru, budujúcemu na temnej, znepokojujúcej atmosfére, nech už ide o dystopické vízie v textoch, odrevaných, odškriekaných, prípadne zaspievaných v rodnej reči, ako aj po stránke hudobnej a zvukovej.

 UNKIND

Fíni sa totiž neobmedzujú len na klasický drvivý a útočný crust a HC, aký poznáme napríklad od DISFEAR, DRILLER KILLER, WOLFBRIGADE alebo TRAGEDY. Ich nárezy majú skôr temné než vyslovene agresívne vyznenie a UNKIND sa nenechávajú spútať výhradne rezkými a ešte rezkejšími tempami a klasickými žánrovými riffmi. Našli sa aj v hutných, zdrvujúcich, pocit zmaru a beznádeje navodzujúcich partoch a znepokojivých vyhrávkach, v ktorých sa blížia post-rockovým či post-metalovým náladám napr. takých CULT OF LUNA, prípadne sludge-coreových legiend NEUROSIS.

V niekoľkých momentoch som si spomenul aj na disharmonické, tak trochu psycho death/doomové hrnutie kalifornských MINDROT, a je veľmi zaujímavé, že UNKIND sa toto všetko podarilo namixovať na pomerne krátkom časovom rozsahu. Kvalitnú hudbu korunuje zvuk, v ktorom vyniknú všetky tie neveselé severské crustové harmónie a naliehavé, väčšinou drsné vokály. Je fakt, že predtým som o týchto Fínoch tuším ani nevedel, ale prekvapili príjemne.

 Přidejte svůj názor

Martin Lukáč

Verdikt

V niekoľkých momentoch som si spomenul aj na disharmonické, tak trochu psycho death/doomové hrnutie kalifornských MINDROT, a je veľmi zaujímavé, že UNKIND sa toto všetko podarilo namixovať na pomerne krátkom časovom rozsahu.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 33:25

unkindband.bandcamp.com

Diskografie

Pelon Juuret (2013)
Harhakuvat (2011)
Yhteiskunnan Pikkuvikoja (2010)
Hangen Syliin (2007)
Ei Mitään (2005)
Verinen Illotulitus (7'') (2003)
Mieliemme Tuhkasta (2002)
UNKIND / SAWN OFF (split) (2001)
Plant The Seed (2000)
POLICE BASTARD / UNKIND (split) (1999)
Who's The Fucking Terrorist? (EP) (1999)
Unkind (1998)