FATES WARNING - Darkness In A Different Light

FATES WARNING - Darkness In A Different Light

FATES WARNING - Darkness In A Different Light

FATES WARNING - Darkness In A Different Light

Pokud jste snad, stejně jako já, dosud nepochopili, proč se kytarista Jim Matheos před dvěma lety spojil s bývalým zpěvákem FATES WARNING Johnem Archem a nechal ho hlasově zprznit nahrávku „Sympathetic Resonance“, či jste se dokonce děsili možných věcí příštích, můžete si oddechnout. Pod hlavičkou domovské stálice sice v letošním roce přichází totožná muzikantská sestava, mikrofon však naštěstí už znovu pevně v rukou třímá Ray Alder. A ač se to možná nezdá, od posledního výtečného řadového alba „FWX“ uběhlo bezmála deset let. Jak ten čas letí...

FATES WARNING

FATES WARNING model 2013 jsou vším, co byste od nich čekali. Určitě nejde o hity nabušenou mašinu typu „Parallels“, byť ty doby mohou mírně evokovat třebas refrény ve „Firefly“ či „Into The Black“. Nejde ani o pokračovatele „FWX“, i když rozvláčná „Lighthouse“ by se na ní se svou pomalou gradací rozhodně neztratila. Novinku nutno zařadit mezi nejtvrdší kousky z dílny FW (poslechněte takovou „Kneel And Obey“, s proklatě nízko zavěšeným hustohustým riffem), na druhou stranu na ní lze nalézt i křehké pohlazení v kratičké „Falling“ (na bonusovém disku přihozené ještě v elektrické verzi, která také není bez zajímavosti, už jen svou pozitivní písničkovostí a mnohem optimističtější náladou, než jakou má v depresích a smutku se utápějící drtivá většina alba). A když k tomu přihodíme závěrečný obří kusanec v podobě patnáctiminutovky „And Yet It Moves“, který se přes pozvolný akustický úvod a dlouhou riffovou pasáž přelije do tradičního čísla souboru s překvapivě „pozitivním“ refrénem a spoustou dalších legrácek, máme o výsledku jasno – klasická mozaika celé tvorby, letem světem a pro každého něco. Nemusíte se sice bát, že byste si nevybrali, přesto je více než pravděpodobné, že vám zbude něco bez možnosti dalšího využití.

FATES WARNING

Shrnutí bude stručné: Pokud máte rádi starší alba a vkusné variace očekávatelného, budete zřejmě nadšeni. My ostatní si řekneme, že „Darkness In A Different Light“ je příjemným kusem muziky s patřičně vypjatou atmosférou, který sice nemá sílu „drancovat a pálit“, dobré jméno kapele však rozhodně nepokazí. Pocitu jakéhosi ošizení po jedné dekádě čekání se ale přesto ne a ne zbavit.

 17

Darkmoor

Verdikt

Dobré. Někomu to bude stačit, někomu možná ne zcela...

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
7 / 10
Čtenáři
8 / 10

Další informace

Stopáž: 56:40

Produkce: Jim Matheos

www.fateswarning.com

Sestava

Skladby

  1. One Thousand Fires
  2. Firefly
  3. Desire
  4. Falling
  5. I Am
  6. Lighthouse
  7. Into The Black
  8. Kneel And Obey
  9. O Chloroform
  10. And Yet It Moves
  11. Bonus CD: Firefly (extended)
  12. Falling Further
  13. One (live)
  14. Life In Still Water (live)

Diskografie

Theories Of Flight (2016)
Darkness In A Different Light (2013)
FWX (2004)
The View From Here DVD (2003)
Disconnected (2001)
Live At The Dynamo (2000)
Still Life We Only Say Goodbye (1998)
Pleasent Shade Of Grey (1997)
Chasing Time (1995)
Inside Out (1994)
Parallels (1991)
Perfect Symmetry (1989)
No Exit (1988)
Awaken The Guardian (1986)
Spectre Within (1985)
Night On Brocken (1984)

Jiné pohledy

7 / 10
Českobrodský kat tuzemských heavymetalových legend to ve své recenzi vzal jasně, stručně a lze říci, že i výstižně, neb FATES WARNING se po dekádě mlčení vracejí s materiálem, který jakkoliv potěší a donutí k oprášení starších sourozenců, nedává moc důvodů k nadchnutí. Spokojeni tak budete jen v případě, že jste se snad nějakým velkým nedopatřením k tvorbě Matheosových druhů dostali prvně či vám vůbec nezáleží na faktu, že úderka, která v progresivním žánru platila za pionýry a jako jedna z posledních i za hybatele, na propuknutou žánrovou krizi prachsprostě rezignuje a po vzoru mnoha vyhaslých legend pouze oprašuje postupy, které byly symbolem invenčních let minulých. Pakliže vás tohle nechává chladným, směle do toho.
Hooya | 27. listopadu 2013