FISHARTCOLLECTION - In Oil

FISHARTCOLLECTION - In Oil

FISHARTCOLLECTION - In Oil

FISHARTCOLLECTION - In Oil

Hovoria vám niečo pojmy ako DYSANCHELY, GOD DEFAMER, MOONFOG a DIE PROUD? Ak áno, zbystrite pozornosť. Ak nie, zbystrite ju aj tak. Zaujímavosť tvorby tohto kvarteta nekonči pri tom, kde všade jeho členovia doteraz stihli pôsobiť, prípadne ešte stále pôsobia.

Debutový album FISHARTCOLLECTION vyšiel len pred pár týždňami. Začiatky existencie tohto zoskupenia však siahajú hlbšie do minulosti a už aj na našich stránkach ste mali možnosť sa s kapelou zoznámiť aspoň prostredníctvom reportáže.

Ak by som mal v krátkosti charakterizovať debut, asi by som použil slovné spojenie hardcore. Celkovo by to však bola pravda len sčasti. FISHARTCOLLECTION miešajú do svojej produkcie aj deathmetalovú tvrdosť, grindcorovú živelnosť (nečakajte žiadne orgie), zaujímavé melodické prvky a dokonca miestami aj melodický spev.

FISHARTCOLLECTION

Chlapi sa neboja do svojej tvorby prepašovať aj také nástroje, ako sú rumba gule či ústna harmonika, a pritom nepôsobia nikdy rušivo. Nástroje sú do hudby zapojené tak nápadito, že nijakým spôsobom neuberajú skupine na tvrdosti a agresivite, len ju výborným spôsobom podfarbujú a ozvláštňujú (napr: „Follow“ a „Hangover Of Life“).

V tejto súvislosti môžem smelo povedať, že na našej scéne neviem FISHARTCOLLECTION k ničomu priradiť, aj keď vyhlásenie o absolútnej originalite, hlavne v kontexte svetovej tvorby, si nedovolím. Kedysi som ich prirovnal k NORMA JEAN, čo už ale po vydaní „In Oil“ tiež nie celkom sedí.   

Pomyselnou bodkou na nahrávke a zároveň čerešničkou na torte je „Poisonous Nicole“, prerábka hitu „Poison“ od Nicole Scherzinger. Veľmi interesantná a zároveň aj veľkolepá záležitosť...

Zvukovo sa, myslím, nahrávka takisto vydarila, čo nie je len zásluha ľudi za mixom, ako sú Mário Gajarský či a poslednej dobe u nás dosť využívaný Martin Barla (bubeník ASTAROT a PYRIMOR), ktorý nahrávku aj mastroval, ale hlavne muzikantov samotných. Na druhej strane, vedel by som si predstaviť aj luxusnejší zvukový háv, lenže to by asi chcelo natlačiť do nahrávania omnoho viac času a peňazí. Tak či onak, v konečnom dôsledku môžu byť hudobníci spokojní.

Ja osobne som nadmieru spokojný s tým, že u nás pribudla nahrávka, ktorá má hlavu i pätu, ktorej autori sa na nič nehrajú a z ktorej je okrem radosti z hrania cítiť aj veľkú dávku sarkazmu, irónie, entuziazmu a zmyslu pre kvalitnú produkciu. Pochvalu možno vysloviť aj za skvelú grafickú stránku albumu.

 Přidejte svůj názor

Koscj

Verdikt

Nedovolím si vyhlásiť, že skupina je absolútne originálna aj vo svetovom kontexte, no zaujímavá rozhodne je. Patrí medzi to najlepšie, čo v poslednej dobe na slovenskej metalovo-hardcorovej scéne vzniklo.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 39:00

Produkce: FISHARTCOLLECTION, Mário
Studio: Studio Bunker, Trnava

bandzone.cz/fishartcollection

Diskografie

Pretlak (EP) (2015)
In Oil (2013)
Fishartcollection (EP) (2011)