THRESHOLD, MISCELLANE, DEAD POETS SOCIETY - Nitra, Stará Pekáreň - 13. října 2002

THRESHOLD, MISCELLANE, DEAD POETS SOCIETY - Nitra, Stará Pekáreň - 13. října 2002

Nedeľa 13.10. bola malým sviatkom pre všetkých fanúšikov vyspelej art-rockovej hudby.
V nitrianskom klube Stará Pekáreň sa niečo vyše 200 nadšencom daného štýlu predstavila v súčasnosti najúspešnejšia britská skupina THRESHOLD. Vystúpením na Slovensku tak zavŕšila svoje niekoľkotýždňové celoeurópske turné k aktuálnemu albumu “Critical Mass“.
Celú show naštartovali slovenské predskupiny DEAD-POETS-SOCIETY z Bratislavy a domáci Nitrania MISCELLANE. Ani tento krát však vystúpenie neobišli menšie technické problémy, čo následovne spôsobilo aj časový posun v harmonograme jednotlivých účinkujúcich. Nažhavený dav musel na hviezdu večera počkať o hodinu dlhšie.
Usporiadatelia na poslednú chvíľu opomenuli taký dôležitý fakt, že na koncerte budú aj predkapely , ktoré prítomným aparátom nebolo možné nazvučiť. Našťastie všetko dopadlo dobre a domáci na poslednú chvíľu zabezpečili druhú pódiovku. Žiaľ bez funkčných odposluchov čo sa odrazilo aj na kvalite reprodukcie kapiel.

THRESHOLD prišli na pódium niečo málo po 21ej. Koncertný set sa z väčšej miery opieral o skladby z najnovšieho albumu, ktorý získava len tie najlepšie bodové hodnotenia v prestížnych rockových magazínoch na celom svete. No neostalo iba pri novinkách a na ploche približne 90 minút THRESHOLD predviedol pestrú koláž skladieb z posledných štyroch albumov. V ich tvorbe sa krížia odkazy velikánov PINK FLOYD a YES odeté do novodobého rock-metalového hávu.
Úvod setu patril asi najrazantnejšej skladbe nového albumu "Phenomenon". Na pretras sa dostali ešte ďalšie štyri novinkové kusy mimo iného "Falling Away" a "Choices" s prekrásnymi refrénmi, ktorý spievala celá sála.
Čistý kryštalický zvuk, ktorý sa podarilo dosiahnuť dal možnosť vyniknúť každému nástroju bez rozdielu. Novátorstvo sa prejavilo nie len po hudobnej stránke, ale aj po technickej, a to vkusným využívaním samplov a elektroniky. Mimoriadny cit pre detail, zvukové olejomaľby a profesorská technická zručnosť všetkých protagonistov vystúpenia bola odmenená nadšenými ováciami publika. Spevák ´Mac´ McDermott aj napriek zdravotným ťažkostiam, bolestiam hrdla a únave svojimi strhujúcimi výkonmi neustále burcoval nadšený dav. Snahu priblížiť sa čo najviac k slovenskému fanúšikovi korunoval niekoľkonásobným pripitím si ... a panáky sa len tak valili. Veľmi sympatickým a uvoľneným dojmom pôsobili aj zvyšní piati členovia ansámblu.
Jon – bass, Karl – gitara a Richard – klávesy zdarne asistovali a podporovali svojimi vokálmi Macovu heroickú hlasovú snahu. Mnohokrát sa im podarilo dosiahnuť takmer identickú atmosféru albumovej podoby.
Každý, kto mal chuť na poctivé hráčske výkony, inštrumentálnu i vokálnu zručnosť, si po takmer dvoch hodinách progresivity a melodiky prišiel na svoje.
Milým prekvapením bolo zistenie , že bubeník Johanne James ma priateľku z Michaloviec a klávesák Richard West momentálne žije a pôsobí v Českých Budejoviciach.

PS: po samotnej show sa hlavní protagonisti ukázali ako skvelí baviči a nepohrdli ani typickým slovenským alkoholickým pohostením ba práve naopak niektorí sa ukázali ako preborníci v tejto disciplíne.

 3

Jeremy

Další informace