MOHAMMAD - Som Sakrifis

MOHAMMAD - Som Sakrifis

Hudobné prirovnania niekedy skresľujú realitu. Občas sú len žmurknutím na čitateľa textu, že jeho autor má rozhľad. Pri gréckom triu MOHAMMAD však nemožno neukázať na droneovú veličinu SUNN O))) a maďarského režiséra Bélu Tarra.

Violončelo a kontrabas pomalým vrzgotom mútia čiernu atmosféru. Dávajú spomenúť na monolity Stephena O´Malleyho a Grega Andersona, kým na ne nepadol prach, pričom viac než na intenzitu už z princípu tlačia na emocionalitu hrania. Kto videl Tarrov film Turínsky kôň, nevyhne sa pri počúvaní albumu „Som Sakrifis“, pohľade na jeho obal a sledovaní videoklipu spomienke na úvodnú scénu filmu (kôň, hudba, estetika). Ak je to nechcená príbuznosť, temná magma sveta prúdi na rôznych miestach rovnakým spôsobom.

Efekt nahrávky spočíva hlavne v tupej sile violončela a kontrabasu, abstraktný vokál a ďalšie zvuky v pozadí a sú jej utláčaným protipólom, funkčným ako metafora života. Čo v medziach žánru prekvapí, je krátkosť hracej stopy. Hoci pre ňu album stráca na kompaktnosti, brázda, ktorú zanechá, zostáva celkom hlboká.

MOHAMMAD

 4

Klypso

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-

Další informace