Timothy Snyder - KRVAVÉ ÚZEMIE: EURÓPA MEDZI HITLEROM A STALINOM

Timothy Snyder - KRVAVÉ ÚZEMIE: EURÓPA MEDZI HITLEROM A STALINOM

Timothy Snyder - KRVAVÉ ÚZEMIE: EURÓPA MEDZI HITLEROM A STALINOM

Timothy Snyder - KRVAVÉ ÚZEMIE: EURÓPA MEDZI HITLEROM A STALINOM

Táto rozsiahla a podrobná historická práca vyšla v originále uzrela už v roku 2010, pričom odvtedy pozbierala niekoľko ocenení, aby sme sa v roku 2013 konečne dočkali jej prekladu aj na Slovensku.

Jej autorom je americký historik a profesor histórie na Yalovej univerzite, ktorý sa dlhodobo zaoberá históriou strednej a východnej Európy.

Timothy Snyder sa v tomto svojom diele venuje územiu približne na západe ohraničenému dnešným stredným Poľskom, na východe západným Ruskom, na juhu Ukrajinou a na severe Estónskom, ktoré nazval krvavým pre veľké množstvo nebojových obetí teroru v rokoch 1930 až 1945. Teror v týchto končinách rozpútali dve zločinné ideológie, ktoré si ho zo začiatku rozdelili a neskôr sa oň ešte krvavejšie navzájom pobili.

Krvavé územie

Autor dáva dokopy a pred čitateľa predkladá množstvo známych i menej známych faktov, svedectiev a archívnych dokumentov, mnohé informácie uvedené v tomto diele prekvapia aj znalcov tohto dejinného obdobia a práve v tomto ohľade je Snyderovo dielo značne revizionistické.

Kto pozná knihy Marka Solonina, mohol sa o tomto dejinnom období dozvedieť nové fakty už dávnejšie, ale pravdou je aj to, že sa Snyder na rozdiel od Solonina venoval tejto téme oveľa podrobnejšie a z jeho rúk výšlo omnoho rozsiahlejšie dielo.

Mnohými neprajníkmi bývajú podobné knihy označované za prekrúcanie histórie, no podľa skromného názoru autora tohto článku dochádza konečne po desaťročiach k náprave značne pokrivenej a propagandistickej sovietskej historiografie, ktorú počas vlády komunizmu nemal kto demaskovať, pretože na území ZSSR, kde sa nachádzali archívy, mohli pracovať len preverení a režimu poplatní historici.

Smutné je, že sovietská historiografia sa drží zubami nechtami dodnes. Veď si len spomente, ako ruské úrady reagovali pred pár dňami na nevinnú anketovú otázku jednej ruskej televízie ohľadom Leningradu, o ktorom sa v Snyderovom diele tiež dočítate. 

Milióny nebojových obetí z rúk sovietských komunistov a nemeckých nacistov na tak malom územi Európy by mali byť dostatočným mementom pre ľudstvo, aby sa k týmto ideológiam neutiekalo, no každodenná realita nás presvedčuje o opaku. Transparenty s Leninom a Stalinom, tak bežné v dnešnom Rusku, neonacistické hnutia úspešne fungujúce doslova v celej Európe, dokonca aj v samotnom Rusku - to svedčí o jedinom, ľudstvo má krátku pamäť a preto sú takéto knihy viac ako veľmi dôležité.

 44

Koscj

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-

Další informace