DEFLORACE - Suffering

DEFLORACE - Suffering

DEFLORACE - Suffering

DEFLORACE - Suffering

V rámci rubriky „Jebeme na domácu scénu“ tohto rýchlo upadajúceho „serveru“ si posvietime na jeden comeback. Resp. comeback – severomoravskí DEFLORACE pred dvoma dekádami nevtrhli na scénu ako spolok, ktorého sa svet nemohol dočkať, takže ak ju niekedy „oficiálne“ opustili, zmienku o tom si nepamätám. Medzitým stvorili pár nahrávok, ktoré ma naozaj bavili. Pre niekoho je underground podradný hnoj – áno, zmýšľanie súčasného „metalistu“ občas zdegeneruje až takto -, u mňa ale istý čas boli Bubla a jeho družina českou death/grindovou jednotkou.

Objavil som ich v dobe prvého oficiálneho dema „Postmortal Abomination“, ktoré domáce klasické deathmetalové kruhy rozčerilo v podstate americkou brutalitou a dovtedajšie české smrtiace pojmy na čele s KRABATHOR sa ocitli v kategórii zvanej „dobré, čoby nie, ale skrátka sú už aj v Česku skupiny, ktoré death metal dokážu podať ešte extrémnejšie“. Netrvalo dlho, a brutalitu ako zákon začali presadzovať taktiež AGONY CONSCIENCE a niekoľko ďalších.

DEFLORACE

Na ďalšej nahrávke „Dreams Of A Serial Killers“ DEFLORACE k brutálnemu death metalu pridali mnoho grindcoreových prvkov, čím vznikol nielen extrémny, ale aj chytľavý, „hitový“ materiál, ktorý sa nakoniec dočkal vydania na split CD s vtedy nastupujúcou nádejou, dnes českou grindovou stálicou INGROWING. V nastúpenom žánrovom smerovaní pokračovali dva dlhohrajúce albumy „11 Murders“ a „Massacre“, pričom ten druhý brutalitu občas až príliš prekladal tanečnosťou a chorobnou srandovnosťou, ktorá sa týka viacerých skladieb a hlavne záverečnej grindovej verzie „Rolničiek“.

Potom sa DEFLORACE na dekádu štúdiovo odmlčali, aby 20. februára tohto roku zaútočili s treťou dlhohrajúcou radovkou „Suffering“. Snažil som sa radšej nič veľkého nečakať, predsa len nejaké roky ubehli, aj žáner sa kamsi vyvíja, hoci nie vždy šťastným smerom, a vôbec, budú mať „kronikári sériových vrahov“ po takom dlhom čase čo povedať?

Majú, a ešte ako. „Suffering“ je materiálom silnej zostavy, ktorá má energie na rozdávanie, vie presne čo chce hrať, a má navyše aj svojský štýl, ktorý dokáže rozvinúť a vybrúsiť tak, že v roku 2014 drví tak,  že to od pätice, mladým uchám možno pripadajúcej väčšinou ako „spolok tatkov“, až prekvapí. Partia zo severnej Moravy totiž svojim fanúšikom pripravila materiál, aký za vypočutie a vlastnenie stojí, a stojí aj za to, aby sa s ním zoznámili tí, ktorí „podzemných klasikov“ v čase ich najväčšej popularity nezastihli.

Za pol hodiny tu odznie deväť priamočiarych, brutálnych, drviacich kompozícií, v ktorých sa surový death metal klasickejšej školy mieša s úderným grind corom. DEFLORACE nikdy nepatrili medzi pomalé kapely, a tu na kvalitných klepačkách a razantných rýchlych a stredných partoch stojí celý nový album. Nahrávka disponuje mohutným, zároveň nabrúseným zvukom a pokiaľ ide o jej celkovú náladu, tanečnosť a „fóry“ z čias „Massacre“ sú v zásade preč, toto je vážna, agresívna a krutá hudba, skrátka death/grindová besnota bez ľútosti.

Napriek tomu sú tu veľmi chytľavé gitarové riffy, z ktorých príjemne preráža kovovo rinčiaca basa. Z gitarových palieb tryskajú nie prehnane zložité, ale kvalitné, funkčné sóla, a to skupina hrá žáner na sólach zas až tak nebazírujúci. Hudbu ženú dopredu bicie majstra, ktorý mi v porovnaní s niekoľkými bubeníckymi menami českého extrému pripadá príliš nedocenený. Už len kvôli jeho flexibilnosti – spoľahlivo namláti takýto death/grindový masaker rovnako, ako niečo „umeleckejšieho“, napríklad posledný album DRACO HYPNALIS či pekelnícky death jeho druhej „domoviny“ MARTYRIUM CHRISTI.

Vokál je tu spoľahlivo hlboký, brutálny, Bubla to skrátka stále má v hrdle, a nechýba pár nepríčetnejších odškriekaných liniek. Textovo je to pochopiteľne opäť hlavne (nie však výlučne) o sériových vrahoch a došlo aj na slovenského „reprezentanta“. Pre tých, ktorým táto téma pripadá „cez čiaru“ – bola by chyba brať texty napr. DEFLORACE ako poctu skutkom, za aké je adekvátnym trestom jedine ten najvyšší v tom – ktorom zákonníku. Je to skrátka téma, ktorú si vybrali, a je jej podriadený aj koncept obalu. K nemu jediná výhrada – je fakt nanič, že pod CD nie je žiadna potlač, 90. roky, kedy sa to dalo odpustiť, sú dávno preč. Ale inak veľmi dobrý album.

 1

Martin Lukáč

Verdikt

Nečakane vydarený comeback voľakedajších českých majstrov brutality s vlastným ksichtom.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 27:26

www.deflorace.net/

Skladby

  1. In The Name Of God
  2. Suffering
  3. Boy On A Hook
  4. Rigo
  5. Something Swims In The River
  6. First Victim
  7. Grave Pleasure
  8. Anna And Vampire
  9. Postmortal Abomination

Diskografie

Suffering (2014)
Massacre (2004)
11 Murders (1998)
Perverted Look At The World/Dreams Of A Serial Killers (split) (1996)
Dreams Of Serial Killers (demo) (1995)
Postmortal Abomination (demo) (1994)
Morbid Oratorium (demo) (1994)