PROPHECY - Interview

PROPHECY - Interview

Vzhledem k tomu, že od vydání „Foretold... Foreseen…“ je to už přece jen nějaký ten pátek, mohli jsme poslední rok-dva sledovat snahu těchto Texasanů o to, aby bylo brzy venku nový placatý „Proroctví“. A kurva taky že jo!!! Shindy se nedávno vytáhl s licencovanou novinkou těchto texaských baptistů. Dlouho očekávaný následovník hodnotného počinu Foretold… Foreseen… je tedy nyní už i naší „doménou“. „Foretold... Foreseen...“ mě ovšem dodnes pokaždý dostává na kolena! Brutální death/grind tolik typický pro Jižany je opravdu lahůdka a kdo nezná, nechť neprodleně okusí – tisíce děkovných dopisů. Návratem ke kořenům téhle kapelky a její mírné přiblížení myslím ani dnes neuškodí, navíc tenhle pokec je opravdu z těch povedených. Kytarák/chrlič James Parks II měl tehdy asi povídavou náladu, neboť zrovna stručný nebyl... A to je dobře!!! Back to the history…

Co všechno proběhlo u Prophecy do vydání CD „Foretold... Foreseen“ a víceméně i potom?
Tak Prophecy začali fungovat v´91 v Shreveportu v Louisianě. Já jsem vlastně dneska jediný původní člen kapely. Od té doby jsme zažili opravdu HODNĚ personálních změn. Současná sestava je tedy: Phil Holland – voc (asi šestý nebo sedmý), Trevor Warner – bass/voc (celkem už pátý), Jeff Hernandez – guit (náš pátý), Jeremy Peterson - ds (už čtrnáctý!!!) a James Parks II - guit/voc. V březnu 1996, po tom, co jsme se přestěhovali do Dallasu/Ft.Worthu v Texasu, jsme ve vlastní režii nahráli pětisongový EP „It Shall Come To Pass“. A pak v březnu ´97 bylo dvousongový promo pro nadcházející CD „Foretold.. Foreseen“. To vyšlo v říjnu 1998. Ty první dva počiny byly k mání jenom na kazetách. A už jsou mimochodem vyprodaný...

Myslim, že jste asi dobrý kámoši s Houndem z Corpse Gristle recs. Jste spokojení s tím, jak podporuje Prophecy?
Jo, musím říct, že jsme fakt úplně spokojení s tím, jak nás Hound podporuje. Jediná věc, která nás opravdu nasrala, nebyla vůbec jeho vina. To mluvím o jedné firmě na výrobu CD‘s, která na nás zahrála slušný šméčka. Trvalo jim posranýho půl roku, než byli schopný vyřídit naší zakázku na CD. Stálo nás to dobře 2000 dolarů v prodeji. A to jsme jim zaplatili vcelku a poslali platbu okamžitě přes noc po Fed-exu. Ta firma se jmenuje ADC a sídlí někde v San Louis Obispo v Kalifornii. Ten hajzl, co nás podrazil, se jmenuje Ryan! Doufám, že mu brzy pochcípá celá jeho posraná rodinka!!! Nejradši bych jim vyhodil baráky do vzduchu!!! Hound si o nich myslí úplně to samý. A taky Rich z United Guttural / Fleshgrind a pár dalších, které ADC podrazili, třeba naši kámoši z kapely Suture z Louisiany. Ty cédéčka jsme od nich dostali teprve včera (tj. 14.2.2000). Takže všichni, kdo se v poslední době pokoušeli sehnat naše CD a nemohli ho splašit, tak teď už je zase k mání! Napište si o něj Houndovi nebo přímo nám, ono je to koneckonců jedno... Ale zpátky – kurva jo, Hound s náma táhne od začátku za jeden provaz a na rovinu.

Vaše texty jsou především gore témata a nebo nějaká ta krev a brutal... Ale jeden z nich se docela liší. Mám na mysli „Diggin‘ A Pit“. Taky vím, že tenhle song je věnovaný lokální scéně kolem Dallasu. Ale pro lidi tady u nás asi nebude tak jednoduchý pochopit, o co v tom songu jde... Mohl bys tedy trochu popsat scénu kolem Dallasu a vysvětlit, kdo to jsou Pit-Bulls a Gravediggers a tak..?
Co se tady místní scény týče, tak věci se maj asi takhle: Ti, kdo podporují scénu, podporují tím pádem i všechny tvrdý kapely, co hrajou tady kolem a samozřejmě taky kluby, rádiový stanice, ziny atd.. No a takový dvě hlavní party, co tu tohle všechno dělaj, jsou Pit-Bulls a Gravediggers. Obojí to jsou organizace přímo pro muziku, jsou to společenstva, ne nějaký gangy. No a jak jsem říkal... oni prostě chodí na všechny akce. Dokonce pár Gravediggerů přijelo i na Milwaukee Metalfest´11 (1997) a na Ohio Deathfest, kde jsme hráli! Ty vole no to bylo dílo!!! Mezi Gravediggers a Pit-Bulls občas někdo přijde, někdo odejde, ale vždycky jsou tu noví, co mají zájem se zapojit. A všichni jsou vždycky připravený jít do všeho naplno. Musíš bejt prostě schopnej dávat a přijímat brutalitu stejnou měrou, jako ten druhej. A samozřejmě... chodit na akce! Kluby tady jsou spíš takovou dočasnou záležitostí – vzniknou a brzy zaniknou. Ale je jich i pár, co prošly takovou tou zkouškou času. Třeba Galaxy Club v Deep Ellum, což je takovej zábavní plac na předměstí Dallasu. Taky tam je Deep Ellum Live, ale to je spíš pro nějaký větší akce (to je teda logicky taky v Deep Ellum). Ještě je tam The Live Garden. V Arlingtonu (to je mezi Dallasem a Ft.Worth) je klub Sanctuary. A přímo ve Ft. Worth na východní straně je Tattoo Bar. Na západním konce je zase Ridglea Theater. No a nakonec, ale určitě v neposlední řadě je tu úplně nový Corpse Gristle Music Compound v Grand Prairie, což je mezi Arlingtonem a Dallasem. No a tam je mimochodem taky 8 zkušeben a v jedné z nich zkoušíme my. Taky je tam tetovací salón a CD shop, kde se tady jedině dají sehnat ty největší brutalitky, co vůbec vycházej. A je tam taky plně digitální nahrávací studio, které vede Braxton D. Henry. A to celé vlastní Hound a Corpse Gristle records !!! Samozřejmě že mu pomáhám nejen já, ale v podstatě každý, s kým v minulosti spolupracoval. Z toho všeho vzniká jedna velká veselá rodinka... Každý podporuje každého! Jen tak mimochodem – Braxton s námi dělal na tom 2songovém promu z ´97, pak na celém CD „Foretold...Foreseen“ a taky na zatím poslední hotové věci „Torture By Deciet, která je na kompilaci Corpse Gristle a měla by se objevit jako bonus na reedici „Foretold...“ asi tak v dubnu 2000. Torture By Deciet jsme nahráli krátce před Vánocemi ´99... No, je ještě spousta klubů, ve kterých hráváme tady v okolí Dallasu/Ft.Worth, ale ty, co jsem jmenoval, jsou asi ty hlavní...

Mohl bys popsat rozdíl mezi „It Shall Come To Pass“ EP a „Foretold... Foreseen?“ Trochu jinam... Byl to Houndův nebo váš nápad vydat vinylový splitko s českými Perversist? Jak jste spokojený s tímhle počinem (když tam vlastně neni nic novýho...)? Byla vydaná ještě nějaká jiná splitka?
JPII.: No, každej rozdíl je vlastně možnej. Tím myslím... sakra, nebyli jsme nějací sváteční muzikanti, když jsme nahrávali to EP. Na „Foretold...“ je 4-5 songů z toho EP. Jediný, co jsme neudělali a nenahráli znova bylo „Driven By Fear“. Ale z toho jsme zas použili některý riffy a bicí do novejch songů, který se objeví na našem novým CD „Our Domain“. Hlavní rozdíl mezi těmi počiny je v tom, že na „Foretold...“ byla mnohem lepší produkce. No a k tomu splitku s Perversist... Já jsem o něm nevěděl vlastně až do momentu, když vyšlo. Myslím, že Hound to udělal pro nás. Jsem si úplně jistej tím, že to teď zní dost debilně nebo tak něco, ale Hound dělá tyhle věci, aniž by nám o tom říkal. Nějak moc se o to nestaráme. Koneckonců to pomáhá šířit jméno kapely. Nedělám si z toho hlavu. A taky fakt nevim, jestli vyšly nějaký jiný splitka s někým jiným…


Ačkoliv vaše muzika je fakt vražedná, obal je takovej pohodovej, když ho srovnáš třeba s obalem Devourment nebo mexických Disgorge... Co si myslíš o používání těhle gore momentek na obaly CD?
No já myslim, že je to v pohodě tak, jak to je a nějak bych to neřešil. My ale asi nikdy nepoužijeme něco takového na obal... Jedna věc je ale jistá – takovej obal tě vždycky upoutá, ha ha!!!

Vy do songů vkládáte taky melodická sóla a pomalejší pasáže. Možná by se dalo říct, že je to jeden z typických rysů Prophecy, kdybych měl nějak popsat váš styl. Co si ty osobně myslíš o melodice v death/grindu?
Jako fráze... „když máš pocit, že je to dobrý, tak to je prostě dobrý...“. A to se dá prohlásit o čemkoliv. Já píšu muziku tak, jak jí cítím, takže nemůžu jinak, než říct tohle...

Pro spoustu lidí (a nikoliv jen pro starý babky...) tady v ČR je Texas synonymem pro kovboje, krávy, „divokej západ“, pouště, ropu a v neposlední řadě taky ten podělanej seriál Dallas. Jak bys popsal cizinci Texas jako stát?
Ty vole... V Texasu tohle všechno fakt je! Jsou tady bažiny plný aligátorů a podobnejch potvor... to je na východojihovýchodě; taky pláže, spousta mil pláží na jihovýchodním pobřeží. Hory a pouště na jihozápadě a naopak pláně a roviny na severozápadě. Tisíce čtverečních mil lesů na východě se spoustou malých jezírek a řek, které se vinou všude... Samozřejmě kromě toho, když se vsáknou do pouště. A všude v tomhle velkým státě je brutal death metal. Jo, tady jsem se narodil, ha, ha!!! Ale všechny ty píčoviny, co jsi jmenoval jsou tu teda taky... A uprostřed všech těch sraček je naše deathmetalová komunita! A jsme taky uprostřed pátýho největšího města celých Států... hmm, takže tady na krávy moc nenarazíš..!

Když budu jmenovat Prophecy, Sintury, Devourment, tak bych řek, že kapely z týhle části Států maj v sobě něco specifickýho... Souhlasil bys s tím, že existuje něco jako „jižanská deathgrindová scéna“ (southern death/grind)? Co ty na to?
No, asi jak už jsem říkal... Prostě tady máme naší vlastní scénu, nebo komunitu, jak kdo chce... A ta se ostatním v lecčem podobá, v jiném se zas liší. Ten termín „southern death/grind“ pro to myslim sedí!

Kdypak se podíváte do Evropy?
Když to klapne, tak tenhle podzim pojedeme po Evropě asi 20 koncertů s Godless Truth a Pessimist. Zdeněk z Godless Truth to bude celý zařizovat. Fakt jsme na to už dost natěšený!!! Kurva drát, doufáme, že v Evropě všichni přijdou trochu zahustit povětří!!

Někteří lidé (možná hlavně ve Státech) dělí deathovou scénu na americkou a evropskou... Souhlasíš s tím a nebo ne?
Nejsem si úplně jistý, kam tím míříš. Ale jestli myslíš, že je rozdíl mezi evropskou a americkou scénou... Jo, jsem si jistý, že v jistém smyslu určitě. Nemůžeme být všichni stejní, to by byla nuda. Podporuju deathmetal na celém světě!

Vzhledem k faktu, že ty a Trevor děkujete v bookletu CD „bohu všemohoucímu“, zajímal by mne tvůj názor na církev nebo i jiné náboženské organisace. Myslíš, že lidé potřebují nějaký druh víry? Když si tak probírám texty Prophecy, čemu ty vlastně věříš? Jak vidíš budoucnost tohohle světa?
Ty sis všiml, že v bookletu děkuju Ježíšovi? Podívej, Trevor i já jsme křesťani. Tak jsme si řekli, že by mělo být poděkováno tomu, v koho věříme. Každému, co jeho jest, víš co myslím, ne? K tomu, jestli lidi obecně potřebují nějakou víru... Myslím, že někteří ano a někteří ne. To, co jsem řekl na začátku této odpovědi vypovídá o tom, v co věřím já. Abych ti dal příklad toho, jak se dívám na tenhle svět... Podívej se na chvíli na logo Prophecy. Vidíš Zemi drženou lidskou rukou? A co když budeš pokračovat dál tam, kde se ta ruka mění na vrcholu loga v oheň. Dá se to chápat takhle - v knize zjevení (v Bibli Svaté podle Kinga Jamese) se říká, že Země bude zničena v tomto čase ohněm a přívaly kamení. Ačkoliv v logu žádné kameny nejsou, tak tohle je něco jako moje interpretace toho, co je psáno. Je to koncept loga Prophecy - „proroctvím“ země je být zničena ohněm a deštěm kamenů. Věřím, že než se to tu zlepší, tak to nejdřív půjde hodně moc do kytek... No ale musim to celý trochu vysvětlit pro případ, že by si někdo myslel, že my si myslíme, že kapely jako Deicide nebo Morbid Angel nebo jakákoli jiná brutální smečka jsou úplný sráči... Přece kvůli tomu, v co věříme v osobním životě, to neznamená, že nebereme brutální kapely, co jsou o Satanovi nebo čemkoli jiném, v co mohou lidi věřit. Jak jsem řekl předtím, každému, co jeho jest. Kurva, s Deicide jsme hráli asi čtyřikrát za poslední čtyři roky a s Morbid Angel taky víc než čtyřikrát! A s těma klukama je děsná sranda a skvěle se s nima paří! Takže myslim, že nesejde na tom, v co kdo věří, ale jde o to, jak zníš a jak sám sebe presentuješ.

„Pomoc“ maníků z Dying Fucking Fetus a z Deeds Of Flesh při nahráváni „Foretold...“ vzešla, jak jsem slyšel, spontánně během nějakého společného turné. Počítáte s něčím takovým i na nové fošně?
Určitě budeme mít na „Our Domain“ zase nějaké hosty. Ale asi to nebude nikdo tak známý, jako Jason a John z Dying Fetus, nebo Eric z Deeds Of Flesh. Máme spoustu kámošů tady z okolí, co hrajou v lokálních kapelách a které chceme mít při nahrávání. Ale zase kdo ví... třeba budeme během nahrávání zrovna na turné s nějakou (kými) kapelou (kapelami) a budou při tom třeba taky...

A teď moje oblíbená (a hloupá) otázečka: Jaký pití bys mi doporučil, kdybych vás náhodou navštívil v Dallasu? Co rád piješ a proč?
No kdybys chtěl pivo, tak bych tě ožral Coronou s citrónem (divný zvyky – pozn. ŠotouŠ). Nebo by to bylo Zima s grenadinou. Co se týče oblasti mixovaných drinků... Screwdriver nebo Hurricane. Whiskey sour je taky hustý pití! No a kdyby ses chtěl opravdu rozsračkovat, tak by tě určitě dostal Long Island Iced Tea (cože, čaj? v tom asi něco vězí??? – pozn. ŠotouŠ). Máme tu taky lomcováky jako: Buttery Nipple, Fuck In The Sand (bez komentáře... – pozn. ŠotouŠ), Wet Pussy (hmm... – pozn. ŠotouŠ), Fuzzy Navel, 57 Chevy, Hot Damn, 7 Sons Of Saturn etc., etc.... (James se evidentně vyzná – pozn. ŠotouŠ). Objevil jsem kdysi jeden drink v New Orleansu v Louisianě, když mi bylo asi 18 – 19 let. Jmenuje se to Flammin‘ Dr. Pepper. A to tě kurva fakt zažehne, i když jsi to ještě ani nevypil!!! Sakra, budeš muset zajet sem do Tajas (to je Texas španělsky) a my tě tááák vožerem, žes to nežral, ha, ha! Já sám vlastně nemám nějaký vyloženě oblíbený pití. Visí to na tom, na co mám zrovna tu noc náladu. Kdysi jsem dělal barmana, takže jsem toho už vyzkoušel fakt hodně, ha, ha!!!

Takže nakonec... Na co jsem zapomněl nebo co bys chtěl ještě říct?
Ze všeho nejdřív dík za pokec, ŠotouŠi. Kdyby neexistovali takovýhle lidi, bylo by o moc horší dostat se ven. Vážíme si tvé podpory. Jestli má někdo zájem o kontakt s Prophecy, vůbec neváhejte! Máme spoustu merchandise, všecko možný, co si vzpomenete! Stačí napsat: PROPHECY, James Parks II, 6520 Meadowlark Ln. E., Watauga, TX 76148, USA; nebo můžete mailovat na: prophecydm@hotmail.com; website: http://prophecydm.cbj.net. Tam klikněte na „The Bowels Of Texas“ a pak na Prophecy. Zapište se do našeho guestbooku a napište nám váš názor na naše počiny. Jestli se vám to líbí... tak je to supr!!! Ale jestli ne... tak nám to napište taky, my to chceme vědět. Ještě jednou díky všem, co podporují scénu a celý brutal fucking death metal!!! Never stop!!! Doufám, že se všichni uvidíme na „Fucking Shit Up In The Pit“ v Evropě letos na podzim! Keep it Fuckin‘ Brutal!!!

 Přidejte svůj názor

ŠotouŠ

Další informace

Diskografie

Don't Fuckin' Mess With Texas (2011)
Our Domain (2002)
It Shall Come To Pass (2001)
Contagion (1999)
Foretold...Foressen (1998)