MARS RED SKY - Stranded In Arcadia

MARS RED SKY - Stranded In Arcadia

MARS RED SKY - Stranded In Arcadia

MARS RED SKY - Stranded In Arcadia

Tři týpci z Bordeaux na sebe upozornili již v roce 2011, kdy svou debutovou deskou rozčeřili vody fousatých dřevorubeckých skupin. Album „Mars Red Sky“ tehdy vybočovalo z řady jak zvukem, tak i tím jak kombinovalo průzračně čisté vokály a nehorázně zbustrovaný a nafuzzený instrumentální stroj. Po několika EP a splitech je tu trio tento rok s nahrávkou, kterou zaštítili samotní Listenable records, tedy stejný label, jež vytáhnul GOJIRU nebo GOROD. A ačkoliv je styl MARS RED SKY na hony vzdálem výše jmenovaným, jsem si jist, že je to od Listenable sázka na tu správnou kartu.

MARS RED SKY už od počátku velmi zajímavým způsobem kombinují psychedelii, to nejšpinavější stonerové podloží a velkou dávku hípísáctví. Nad chlupatými těžkými stěnami z kytar létá melodický vokál, který je ryzí esencí přelomu šedesátek a sedmdesátek. Nějakým magickým způsobem tato nesourodá kombinace v jejich podání velmi dobře funguje. Základnu téměř vždy vytváří kolovrátkovité hrubé riffování, ze kterého občas vyjede kytara do sólového tažení a následně tu silné melodie mezi tím nejšpinavějším kytarovým zvukem drží sympaticky uhlazený melodický zpěv. Protiklady se přece přitahují. MARS RED SKY díky tomuto spojení chytají retro náboj, který je neuvěřitelně cool a sexy. Zdá se mi, že ryzí instrumentálka „Arcadia“ na albu pak lehce ztrácí, díky tomu, že zde tento základní princip kapely zde chybí.

Vřele k pozornosti doporučuji nejen LP „Stranted in Arcadia“ ale i ředchozí EP „Be My Guide“, které sice nemá zvukovou brilianci aktuálního alba, ale skladby mají více půvabu – pokud toto slovo lze použít v souvislosti s psychedelickým stoner rockem.

Přidávám dva odkazy na materiál z debutového alba:

 Přidejte svůj názor

RIP
RIP

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 44:37

www.marsredsky.net/