PALLBEARER - Foundations of Burden

PALLBEARER - Foundations of Burden

PALLBEARER - Foundations of Burden

PALLBEARER - Foundations of Burden

Další z kapel, která bloudí temnými kasematy rockové a metalové minulosti. Arkansaští PALLBEARER se sytí hutnou kytarovou beznadějí, která vyvěrá z iommiovských pramenů, jsou načichlí i pozdějšími inkarnacemi doom metalového hnutí, přitom ale nepůsobí jako pouhá odvozenina. Odlišuje je je schopnost opatřit své dlouhé tryzny výraznými kytarovými melodiemi i propracovanými souhrami a harmoniemi, pečlivá práce s dynamikou skladeb, které se zdaleka nenesou jen v duchu „komu zvoní hrana“. Jejich druhá deska potvrzuje, že patří ke špičce.

Třeba ve srovnání s kolegy YOB, kteří zasekli svůj těžký funebrální háček zároveň s „Foundations Of Burden“, jsou PALLBEARER podstatně přístupnější, vzdušnější, v mantinelech žánru místy i bezmála hitoví. Jejich druhé album je svrchovaným dílem kapely, která nejen ovládá žánrové mimikry, ale chce skrze svoji hudbou s posluchačem skutečně komunikovat. Aktivovat jeho temné podvědomí, přitom ho nezahrnout jen čistou negativitou. V některých polohách připomínají PALLBEARER i díky vokálu Bretta Campbella zesnulé DEADSOUL TRIBE v jejich nejlepších momentech.

„Foundations Of Burden“ není zaprášené mauzoleum pro věčné nostalgiky a notorické plačky, ale moderní doom metalová deska poučená historií a sebevědomě hledící kupředu. Všichni dobře víme, co tam číhá. Možná právě proto je zádumčivá a naléhavá nahrávka „rakvonošů“ tak slastně smutným prožitkem.

 21

Marigold

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
8 / 10
Čtenáři
6 / 10

Další informace

Stopáž: 54:58

pallbearer.bandcamp.com

Diskografie

Forgotten Days (2020)
Heartless (2017)
Foundations of Burden (2014)
Sorrow and Extinction (2012)

Jiné pohledy

8 / 10

Mohu se v zásadě postavit za hlavní recenzi, snad jen ten vokál má dle mého blíž k Ozzymu Osboiurnovi. Vlastně celí PALLBEARER znějí trochu tak, jakoby byli některé doomové tendence ve starých BLACK SABBATH dotaženy do úplného závěru.

RIP | 26. září 2022

 

8 / 10
Výborná deska! To je asi tak všechno, co bych k již vyřčenému chtěl dodat.
Dalas | 23. září 2014