BEST OF 2014 - Podle osobností naší scény II.

BEST OF 2014 - Podle osobností naší scény II.

BEST OF 2014 - Podle osobností naší scény II.

BEST OF 2014 - Podle osobností naší scény II.

A je tu druhá pětka osobností naší scény, kterých jsme se zeptali na to, jaké koncerty a desky se jim v loňském roce nejvíce líbily. Dnes odpovídali Hanzi z TTIOT, Tomáš Mládek z FLOWERS FOR WHORES a REPELENT SS, Matej Hoťka z FROM OUR HANDS, Hromy z NOD NOD a FIVE SECONDS TO LEAVE a Majkláč z THE.SWITCH.

Hanzi (THE TRUTH IS OUT THERE)

Hanzi

Moc mě dostala první deska Britů MARMOZETS „The Wierd And Wonderful Marmozest", pak určitě "B" sides od BIFFY CLYRO „Similarities" , které jsou tradičně naprostá dokonalost a mnozí fandové je vyzdvihují i nad oficiální desky. Sama kapela říká, že po každé desce vždy chce uklidit stůl, takže se pravděpodobně i do budoucna můžeme těšit na spoustu super materiálu, který se nedostal na oficiální desky.

Patřím taky k těm, které potěšila novinka od BRING ME THE HORIZON a jejich ještě větší příklon k mainstreamu mi vůbec nevadí, jelikož to kluci prostě umí napsat. Líbí se mi letošní deska hardcore Kanaďanů COMEBACK KID „Die Knowing", ale třeba i nový singl od IMAGINE DRAGONS „I Bet My Life".

Z koncertů, co jsem viděl, byli super australští NORTHLANE v pražské Roxy. Škoda jen omezeného prostoru, který dostali, a poněkud nedoladěného zvuku, což je ale úděl předkapely na velkých tour. Určitě bych chtěl vyzdvihnout koncert maďarské hardcore formace STUBBORN v ostravském "Plánu B"... naprostá libovka. Ne náhodou připomínající živelnost THE CHARIOT a podobných kapel. V podstatě hudební orgazmus byli také australští KARNIVOOL, kdo viděl naživo, jistě potvrdí, že není moc co vytknout.

Z české produkce, přiznávám, moc věcí neposlouchám, zmínil bych snad jen MOMMA KNOWS BEST a jejich studiový cover Michaela Jacksona. Super! Těším se na nový materiál!


Tomáš Mládek (FLOWERS FOR WHORES, REPELENT SS, Two Shovels Events)

Tomáš Mládek

MISERY INDEX vydali zatím jejich nejlepší desku „The Killing Gods“ a vidět je v létě nesčetněkrát v destinacích jako Sarajevo nebo Rašnov bylo nepřekonatelným koncertním zážitkem. Dvě kanadský hardcore legendy vydaly každá jeden 7” a dovoluju si říct, že jsou to nejagresivnější nahrávky roku. HAYMAKER se čtyřma nasranejma hitama na A389 Rec. a LEFT FOR DEAD limitovanejch 500 ks a 6 novejch songů na Murder Contest.

HARM’S WAY po jejich evergreenu „Isolation“ vysklili můj gramec pěti songovým 12” na Deathwish Inc., nazvaným jednoduše „Blinded“. Připravte se na jejich novou desku „Rust“, která je v plánu na rok 2015, stejně jako jejich koncert v půlce příštího roku v Praze. Rčení, že třetí velká deska potvrdí status kapely, jednoznačně podtrhli ONLY CRIME s jejich deskou „Pursuance“ (Rise Records), který pohladili mojí zvědavost na Mighty Sounds, a rozsekali v malým klubu Alex’s Bar v Kalifornii.

BANE nahráli jejich finální desku, ke který odstartovali světový turné, který se potáhne přes celou planetu i příští rok. Miluju tuhle kapelu od prvního setkání v roce 1999. Texty jsou a vždycky byly rovnocennou součástí mých nahrávek. „Don’t Wait Up“ od BANE, konkrétně „Wrong Planet“, vhání mráz pod kůži. Zpověď muže Aarona Bedarda, zneužívaného v nezletilém věku, kterému byla shodou okolností odepřena „šance na pomstu”, má stejně mrazivej efekt, jako utajená deska LISY GERRARD „Twilight Kingdom“. Prožít její sólo koncert je stále jen snem.

Truchlení po rozpadu GAZY ukončili CULT LEADER s jejich debutem „Nothing For Us Here“ na Deathwish Inc. Jedna z mála nahrávek, se kterou letos nechávám rozložit můj mozek na molekuly. Absolutní mayhem. I CULT LEADER uvidíme v Praze příští květen. S koncem roku mě uzemnili holandský revolucionáři MANLIFTINGBANNER s novinkou „Red Fury“, která vyšla na zapomenutým labelu Crucial Response. Nádherně provedenej 12” - 14 novejch fíků, který hrajou na 45 RPM! Jsem rád, že BLACKLISTED jsou opět aktivní! Jako přípravku na nový album vypustili tří skladbovej 7” „So, You’re A Magician“? Absolutní nádhera (Deathwish Inc.)

Po x letech je tu i novinka od mých punk rock favoritů LAGWAGON, která se jmenuje „Hang“. Naprosto dokonalý rockový album, který tahá nitky z „Duh“, „Double Plaidinum“ i „Hoss“. Jedu tramvají, představuju si sex s mojí třídní na večerním gymplu a do toho Joey Cape a jeho patentovanej vokál. Na sex nedošlo, LAGWAGON zůstali. Byl bych pokrytec, kdybych nepřiznal, že nová deska LANY DEL REY mě nechala chladným. Jmenuje se „Ultraviolence“ a tudíž patří na tenhle web aspoň titulem.

MASTER’S HAMMER potichu vydali další sbírku nepřekonatelný poezie, která coby sequel „Konví“ dokonale zkrátila mojí produktivitu v roce 2014. Pod hávem beatů DJe WICHe vydal nový album i můj favorit LA4. Na jeho songy se vyplatí čekat léta! Panoptikum, Gyzmo a letos Panorama! HANBA nahrála zatím nejúspěšnější titul Damage Done Records – „Silou kovadliny“. Kecal bych, kdybych neřekl, že neposlouchám kapely na mým labelu a tak jako HANBU mám najetou i připravovanou kompilaci, která vyjde na začátku příštího roku s NIC, GOT A WOLF, RATS GET FAT, REPELENT SS, THIS RUIN, ROXOR, THE CITADEL, KUNG-FU GIRLZ, HLINOMAZ, HANBA, STOLEN LIVES, TALES OF ERROR, PALAHNIUK, NULLUS SUM. Stejně tak i debut 12” od JUST FOR BEING, který se akorát narodili ve špatnou dobu na dobrým místě.

K deskám patřej i koncerty a tady je těch pár, který pro mě byly zásadní v roce 2014: OLD MAN GLOOM v Meet Factory (nepochopíš, že na takovej koncert dorazí jen 60 lidí), NEUROSIS v Astře Berlín, HELMET v Lucerna Music Baru (Helmet jeli 20. výročí od vydání Betty, odehráli celý album + všechny hity. Nikdy v mým životě se mi nepovedlo, aby jedna kapela udržela mojí 100% pozornost během dvouapůlhodinového setu). B’LAST, NAILS, 16 - The Echo, Los Angeles. NAČEVA + BIGG BOSS set na koncertě “Pro Šumavu” v Lucerna Music Baru. TRAGEDY v Bílý Vráně v Praze. SLAYER na Brutalu, DOOMRIDERS, BEASTMILK, HERDER na 007 v Praze, TERROR v rámci Never Say Die tour v Trabendu, Paříž. HANBA - Náplavka, křest LP na 007 v Praze s THE TIDAL SLEEP. MODERN LIFE IS WAR - Groezrock - Belgie.

 

Matej Hoťka (FROM OUR HANDS)

Matej Hoťka

ANTEMASQUE – „Antemasque“ - páčili sa mi vždy AT THE DIRIVE-IN, ale niektoré pesničky som vždy preskakoval. Potom prišla THE MARS VOLTA, kde som toho preskakoval oveľa viac. Keď som počul prvý singel „4AM“, tešil som sa ako malý, pretože blisla nadej, ze by som možno konečne nemusel preskakovat nič a tak sa aj stalo. Od začiatku do konca je to megaalbum. Živelné, melodické, úderné, všetko ako ma byť.

BRODY DALLE – „Diploid Love Brody“ je moja hrdinka a myslím, že by sa mi pačil každý album, ktorý spraví Royal Blood – Royal Blood. Toto bolo pre mňa asi najväčšie prekvapenie minulého roka. Je to super od hora, až dolu a keď si človek uvedomí, že všetko je nahraté na basovej gitare, tak sa ľahko pristihne, že nepočuva ani muziku ako takú, len neveri ako sa toto vôbec dá.

Koncerty:
INVSN, Vieden - B72, DENNIS LYXZEN je moj druhý hrdina a keď sa naskytla šanca vidieť jeho kapelu naživo, neváhali sme. O to väčšie prekvapenie bolo, že to bolo v klube pre 50 ľudí, kde bolo ľudí tak 20. Malo to super atmosféru.
HANBA, Mighty Sounds - toto bolo super, tak super, ako to len byť mohlo. Ľudia šaleli, kapela tiež, za 25 minut vybavene a vo mne to zanechalo spomienky na ďaľšieho pol roka.
LETLIVE, Randal Bratislava - speváčik došiel so zlomenou nohou, celý čas sa tváril, ako keby šiel omdlieť. Len sa tak presúšal hore-dole, prišiel koncert a lusk. Skákal, jačal, hádzal sa, čista energia.

 

 

Hromy (NOD NOD, FIVE SECONDS TO LEAVE, Low Resolution Studios)

Hromy

YOB – „Clearing The Path to Ascend“, parádní deska, možná jejich nejlepší
SWANS – „To Be Kind“, monumentální, geniální, famozní zvuk a produkce od Johna Congletona
EARTH – „Primitive and Deadly“ - EARTH jsou vždycky boží, navíc po letech zase bustry a vokály
MASTODON – „Once More...“ - super do auta, nejlepší současnej mainstreamovej metal

koncerty:
YOB na Sedmičce - skvělej playlist, zabijáckej zvuk, Mike Scheidt je borec
SWANS, Lucerna bar - bez komentáře
MASÁŽ, Rechle - skvělý k brku, pak ti připadá, že hrajou 5x rychlejc a složitějc, než ve skutečnosti, což je solidní masáž:)
RED FANG, Futurum - párty!


Michal „Majkláč“ Novák (THE.SWITCH, Bandzone.cz)

Majkláč

Z desek mě letos nic moc vyloženě nerozsekalo a když už něco, byl to třeba singl, ale zbytek alba už takovou sílu neměl. Určitě bych chtěl zmínit „Live Blood“ od PETERA GABRIELA. Nemám živáky moc rád, ale to, že je tohle živák, poznáte snad jen díky proslovům mezi skladbami. Je to skvost po zvukové i instrumentální stránce. Z běžné studiové produkce pak určitě singl „Around Town“ od THE KOOKS, totální proměna z nemastné neslané britrock bandy a na někoho, kdo má šanci udávat trendy na další dva roky. Z českých jsem se opravdu posadil na zadek ze STROY - „Adam Reborn“. Pro všechny pamětníky grunge a „seattle“ období povinnost, je to neskutečné album. Z popové produkce tomu slušně naložila SIA se singlem „Chandelier“. Pokud jde o koncerty, určitě nikdy nezapomenu na vystoupení Justina Timberlaeka. To, jak přearanžovali pozlátko-popové RnB do našlapaného rocku s bigbandem v pozadí, mi vzalo dech, úžasná práce! Z klubových akcí mě pak úplně sebrali australští KARNIVOOL v paláci Akropolis. Dechberoucí ve všech směrech a pro mě neskutečně inspirativní. Děkuju jim za to, že jsou a že přijeli do Prahy.

 Přidejte svůj názor

RIP
RIP