EVERON - Bridge & Flesh

EVERON - Bridge & Flesh

EVERON - Bridge & Flesh

EVERON - Bridge & Flesh

EVERON rozhodně nepatří mezi známá seskupení. Možná by se dalo polemizovat i s tím, zda vůbec patří mezi známější. O to větší je však naše škoda, protože tihle Němci mixují metalem načichlý art rock (dejme tomu) queenovského střihu s progresivními vsuvkami a výsledek se nebojí obalit popovým aranžmá. Delší pauzu od posledního zářezu kompenzují v letošním roce hnedle dvěma CD, přičemž to první se těší přízni vnímavého posluchačstva již někdy od března. A protože nám tehdy jeho recenze proklouzla mezi prsty, nebylo lepší příležitosti k nápravě než nyní, současně s vydáním „Flesh“. Dvojjediná recenze může začít.

BRIDGE: Zvonkohra… klidný vemlouvavý hlas… zvuk elektrické kytary rozřízne ticho a dobarví zpěvuprostý úvod na téma „Mostu“. Plynulý přechod do druhé skladby "Across The Land" a je jasné, že tohle bude radost poslouchat. Navíc když má zpěv Olivera Phlippse tak svojské zabarvení. K nejpovedenějším položkám rozhodně patří dramaticky rozmáchlá "Juliet", ve sloce ne nepodobná DREAM THEATER, hladivým klavírem vyklidněná a orchestrální aranží mocně vygradovaná "Not This Time" nebo závěrečné monstrózní vymostění "Bridge". Vše ovšem zvysoka přebíjí srdcový trumf v podobě dvojbloku "Travelling Shoes" a "Driven". První, jako klidný slaďáček pouze za doprovodu španělky, navnadí, aby bez zakolísání předala vládu druhé. A to je teprve NĚCO, dámy a pánové! Akusticky čisté sloky válcuje hrubá kytara a refrén je výstavní. Navíc ještě při opáčku bicí šupajdí ostošest, no radost poslouchat. Tahle skladba je perla z nejvzácnějších a rozhodně hit jako prase! Mlask!

FLESH: Na první poslech se možná "Flesh" bude zdát přece jenom o chloupek slabší svojí dospělejší předchůdkyně, ale je to pouze sluchový klam. Deska totiž neobsahuje žádný killer song vyčnívající z řady. Jenže právě díky tomu má zase mnohem svázanější strukturu, drží kompaktněji při sobě a časem jistě dojdou zasloužilého uznání skladby jako úvodní, violoncellem nakopnutá i uspaná "And Still It Bleeds", těžkou popinou (v dobrém!) zavánějící "Already Dead", když beglajt zkreslené kytary nakonec přece jenom přikvačí a společně s dívčím hlasem zahustí prostor, čtvrthodinová titulní „dramatizace těla do praxe“ či znepokojivě bolestná balada "Missing From The Chain". Celkově přibylo ženských zpěvů a možná ještě větší prostor pro sebe uzurpovaly „klidné“ pasáže. Jinak vyzkoušená kvalita nepotřebuje dalšího komentáře ani zbytečného mletí pantem alias hubou.

Melancholický opar, silné hudební motivy, instrumentální finesy, procítěný a svérázný projev zpěváka - co víc si může zmlsané Darkmoorovo ouško přát? Snad jen houšť a větší kapky! Můžete si o německé scéně myslet cokoliv, tohle je ovšem pořádný svéráz. "Bridge" i "Flesh" splňují nejpřísnější kritéria silných rockových desek a jako takovým jim náleží i patřičně vysoké bodové ohodnocení. A přestože je „Tělo“ o pověstný sviňský chlup slabší, stále veškerou konkurenci přepere levou rukou. Bohužel, kvalitního soka v dnešní mizérii aby jeden lupou pohledal.

 1

Darkmoor

Verdikt

Svéráz národního rybolovu v německých rybnících. EVERON rejdí svým mixem instrumentálně zdatného rocku střiženého klasikou queenovských teritorií již hezkých pár let a stále mají co říct. Letošní bohatá nadílka hnedle dvou řadovek kompenzujících delší tvůrčí pauzu pak vyřčené bez debat potvrzuje.

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 51:32

Produkce: Oliver Philipps & Christian
Studio: Spacelab-Studio

www.everon.de

Sestava

Skladby

  1. CD 1 BRIDGE: Bridge Theme
  2. Across The Land
  3. Juliet
  4. Trevelling Shoes
  5. Driven
  6. If You Were Still Mine
  7. Ten Years Late
  8. Not This Time
  9. Puppet Show
  10. Carousel
  11. Harbour
  12. Bridge
  13. CD 2 FLESH: And Still It Bleeds
  14. Already Dead
  15. Pictures Of You
  16. Flesh
  17. Missing From The Chain
  18. The River
  19. Half As Bad
  20. Back In Sight

Diskografie

Flesh (2002)
Bridge (2002)
Fantasma (2000)
Venus (1997)
Flood (1995)
Paradoxes (1993)