ŠÍLENÝ MAX: ZBĚSILÁ CESTA - Modlitby byly vyslyšeny. Haleluja!

ŠÍLENÝ MAX: ZBĚSILÁ CESTA - Modlitby byly vyslyšeny. Haleluja!

ŠÍLENÝ MAX: ZBĚSILÁ CESTA - Modlitby byly vyslyšeny. Haleluja!

ŠÍLENÝ MAX: ZBĚSILÁ CESTA - Modlitby byly vyslyšeny. Haleluja!

Je to boží, rozhodně nejlepší akční film od Strážců Galaxie. A že to v podstatě nemá děj? To vůbec nevadí, protože mě tento blockbuster přikoval do sedačky. Když se po dvou hodinách objevily závěrečné titulky, hladově jsem očekával další nášup. To se mi nestalo už opravdu hodně dlouho. A v čem je to tak dobré? V detailech. V prostředí. V akčních scénách. A hlavně pak ve vizuálu.
Jednotlivé scény vypadají jako fotografie od Jana Saudka, které obživly v postapokalyptickém světě. Modrá noc se žlutooranžovým světlem. Dech beroucí pouštní scény, kde každé zrníčko prachu má své místo. Do toho připočtěte naprosto šílené masky a ty nejbizarnější figury. I ti, kteří jsou na scéně jen krátce, vás zajímají. Chcete se o nich dozvědět víc, i když se na scéně jen mihnou. Jaký byl jejich osud? Nový Šílený Max dokáže vzbudit zájem.

Mad Max

Už jen ten kytarista. Na tuto postavu bych se dokázal dívat hodinu a klidně bych si o ní přečetl knihu. Představte si poušť, kterou se prohání horda zlořádů v apokalyptických vozech od sporťáků po monster truck. Na čele pelotonu jede náklaďák obsypaný reprosoustavami, kterému šéfuje mutant s kytarovým plamenometem hrající soundtrack k filmu. Deviantní syn Devina Townsenda a Fredrika Thordendala chrlící riffy a oheň. RAMMSTEIN blednou závistí. To prostě chcete! Vedle něj jede obrovský truck plný válečných bubnů. Vlastně vás ani moc nezajímá, kam jedete a proč. Důležité je hltat po plných doušcích ty vypiplané vize zničeného světa.

Mad Max

Akční scény jsou přehledné i ve 3D a jsou úžasné. V nedávno recenzovaných Avengers 2 se možná vytrhla část kontinentu, vznesla se do výšky a sekundovaly tomu stovky robotů. Zde se ve své podstatě jen honí auta po poušti. Ale i tak vás akční scény Šíleného Maxe budou zajímat víc. Jsou esteticky vymazlené. Jakoby opravdovější a méně digitální. Scéna, kdy kolona vjíždí do obrovské pouštní elektrické bouře, vám nedovolí ani dýchat. Zapomenete v klidu na to, jak funguje fyzika. Odpustíte absenci děje.

Mad Max

Miller se vás nesnaží opít digitálními orgiemi. Nepodbízí se. Chce vás prostě jen nakopat do koulí. Hypnotizuje vás světem, který vytvořil a do kterého vás nechává nakouknout jen klíčovou dírkou.

Mad Max

Jediná hluchá scéna se nachází téměř přesně uprostřed, kde si postavy asi 5 minut povídají a nic kolem nich nevybuchuje. Nikdo neumírá. Jazyk filmu je triviální. Nerozvité věty sloužící k tomu základnímu dorozumění. Žádný vývoj charakterů ani herecké umění. Elegance je v jednoduchosti. Poezie je v brutalitě. Když si přikovete k autu člověka, ze kterého čerpáte krev. Když si z lidských lebek uděláte schovku na pistoli. Když při bestiální jízdě porodíte mrtvé dítě. Když si ke kytaře přiděláte plamenomet. Pak je to přesně ono.

Mad Max

George Miller natočil jednoznačně nejlepší díl série. Skvěle vyváženou změť barev, akce, perverzních charakterů, oleje, krve, písku a toho nejlepšího, co nám postapokalyptický svět dokázal kdy nabídnout. Ať zkusí příště zfilmovat herní klasiku Fallout!

Mad Max

Mad Max

 12

RIP
RIP

Verdikt

Když se po dvou hodinách objevily závěrečné titulky, chtěl jsem víc. To se mi nestalo už hodně dlouho.

Hodnocení

Autor
9 / 10
Redakce
4 / 10
Čtenáři
8,9 / 10

Další informace

Stopáž: 120 min

Mad Max: Fury Road
[Austrálie / USA 2015]

Režie: George Miller
Scénář: George Miller, Nick Lathouris, Brendan McCarthy
Kamera: John Seale
Hudba: Junkie XL
Hrají: Tom Hardy, Nicholas Hoult, Charlize Theron, Hugh Keays-Byrne, Rosie Huntington-Whiteley, Zoë Kravitz, Riley Keough, Josh Helman, Nathan Jones, Megan Gale, Angus Sampson, Abbey Lee, John Howard, Courtney Eaton

Premiéra v ČR/SR:
14.05.2015

Jiné pohledy

4 / 10
Pozerať nového Mad Maxa je ako otvoriť si sám fľašu dačoho tvrdého a poriadne sa bez slova opiť. Možno sa človek aj trochu zasmeje a zabaví, ale nakoniec je z toho len riadny bolehlav.

Áno, natočené je to úžasne. Áno, fantáziu majú tvorcovia tiež výbornú. Áno, existujú aj filmy, ktoré sa nehrajú na žiadne umenie, na žiadne postavy a ani na žiaden dej. No na rozdiel od takého 300 je Mad Max: Fury Road absolútne samoúčelný a nudný.
Dudri | 25. května 2015