NAPALM DEATH - Apex Predator – Easy Meat

NAPALM DEATH - Apex Predator – Easy Meat

NAPALM DEATH - Apex Predator – Easy Meat

NAPALM DEATH - Apex Predator – Easy Meat

Pätnásty album NAPALM DEATH, nazvaný „Apex Predator – Easy Meat“, je medzi nami už od konca januára a keďže ND sú v rámci cca aspoň dvoch žánrov titanom, míľnikom, základom a zákonom, sluší sa napísať o ňom aspoň pár viet. O birminghamskej legende vlastne už nemá cenu mlátiť prázdnu slamu len preto, aby bola recenzia dlhšia, stačí pár vetami opísať, čo pre nás Shane, Barney, Mitch a Danny majú tentokrát.

Na ich šiestom albume pre Century Media je štrnásť skladieb, ktoré môžeme charakterizovať ako typický materiál ND. Po celkom znepokojujúcej, divnej, industriálne ladenej titulnej veci sme v hre. Nie je to také experimentálne ako naposledy, žiadne saxofóny či čisté vokály (možno v „Hierarchies“ sú nejaké atmosférickejšie momenty). Tak či onak je tu ďalšie ich poňatie vývoja. Klasický grind na úrovni, tu a tam s trochou crustu, HC a metalu prevažuje, je to veľa „návratov“ až takmer do 80. rokov, pochopiteľne s oveľa vyspelejším zvukom a hudobníckou zručnosťou.

Hoci celkovo hudba znie riadne priamočiaro, energicky a agresívne, z času na čas – a dosť často – zachytíte veľmi špecifickú prácu s disharmóniami, ktoré skladbám dodávajú istý znepokojujúci feeling. A je tu tiež pár grind/metalovo/industriálne ladených kúskov, pripomínajúcich časy „Inside...“ a „Wounds...“, predpokladám, že za týmto by mohol byť Shane, keďže grind core, industrial, noise a elektronické prvky ho baví spájať už oddávna, stačí si spomenúť na jeho projekt MALFORMED EARTHBORN s Dannym Lilkerom.

Tentoraz tu teda máme NAPALM DEATH až na kosť, nedeje sa nič strhujúco nového, kapela pracuje v rámci vlastných, už daných hraníc, ale „Apex Predator...“ je album stále hodný vypočutia, pokiaľ ste dlhoroční fanúšikovia legendy a viete, o čom grind core je.

 1

Martin Lukáč

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
8,5 / 10
Čtenáři
8,2 / 10

Další informace

Stopáž: 39:57

www.napalmdeath.org

Diskografie

Apex Predator – Easy Meat (2015)
Utilitarian (2012)
Time Waits For No Slave (2009)
Smear Campaign (2006)
The Code Is Red...Long Live the Code (2005)
Leaders Not Followers: Part 2 (2004)
Order Of The Leech (2002)
Enemy Of The Music Business (2000)
Words From The Exit Wound (1998)
Inside The Torn Apart (1997)
Diatribes (1996)
Fear, Emptiness, Despair (1994)
Utopia Banished (1992)
Harmony Corruption (1990)
From Enslavement To Obliteration (1988)
Scum (1987)

Jiné pohledy

Koscj
8,5 / 10

Toto sú NAPALM DEATH, ako ich poznám už viac ako dvadsaťpäť rokov. Ako sa Mark Barney Greenway v jednom rozhovore kedysi vyjadril, oni sú kapelou exremne agresívnej hudby a extremne humanistických tém v textoch.

Hudobne, aj napriek istej dávke archaickosti, sa dá aktuálna nahrávka praotcov grincore označiť za nadmieru aktuálne dielo zodpovedajúce letopočtu v kalendári.

Po textovej stránke si tentoraz NAPALM DEATH zobrali na paškál zneužívanie a zotročovanie pracujúcich, sociálny dumping a zvyšujúcu sa mieru nerovnosti. ... [7. března 2016]