JUŽNÁ 3D - Y’eba

JUŽNÁ 3D - Y’eba

JUŽNÁ 3D - Y’eba

JUŽNÁ 3D - Y’eba

Košická štvorica s (pre miestnych) ľahko dešifrovateľným menom JUŽNÁ 3D si získava fanúšikov aj mimo domáceho regiónu či Slovenska napriek tomu, že svoje fungovanie sama označuje za „ležérne“. Bratranci Body (gitara, spev) a Tubur (bicie) s kapelou začali už v roku 2003 a ich snaženie nabralo vážne kontúry v rokoch 2010 -2012, kedy sa k nim pridali basák Dalec a gitarista Pribina. Ide teda o spolok ostrieľaných muzikantov – skupiny ako „dark-coreoví“ ST. BLACK alebo deathmetaloví DISCONSOLATE v rockovom a metalovom podzemí vôbec nie sú neznáme a rozhodne nepovedali posledné slovo. (V dobrom spomíname aj na tiež spriaznených deathmetalových BLOODRAGE, ktorí viac ako jedno demo nestihli.)

Debutový album s názvom „Y’eba“ pripravili JUŽNÁ 3D v rokoch 2011 – 2015 a do sveta sa dostáva na ich vlastnej značke Metamorphosis Prod. V desiatich skladbách si poslucháč môže vychutnať zaujímavú, skôr do temnejších nálad ponorenú tvrdú rockovú hudbu, postavenú na hutných, valivých a zároveň rozviatych riffoch, okorenených hardrockovými vyhrávkami. Celkovo tu možno hovoriť o do ťažkého zvuku zahalenej zmesi grunge a stoner rocku. Texty sú až na jednu anglickú výnimku v slovenčine a nejde o jednoduché popevky, skôr o zaujímavo poeticky a rozorvane podané osobné výpovede. Body je kvalitný a svojský vokalista, i keď zafarbením hlasu a frázovaním má v niektorých momentoch blízko k Whiskymu zo SLOBODNEJ EURÓPY.

K originalite vo všeobecnosti vydarenej nahrávky prispieva titulná skladba s textom poskladaným zo „špecialít košického žargónu“, a takisto nasledujúca „Bazmeg City“ s nasamplovanými kúskami Ďuriho Štachitku, pričom jedno i druhé ako ukážka atmosféry súčasných aj starších Košíc funguje veľmi dobre. „Y’eba“ by bola výborným sústom pre rockové rádiá, ktoré dávajú šancu menej tradičným, no chytľavým záležitostiam, takých je však u nás pomenej. A keďže kapelu čaká koncertná pauza, zožeňte si radšej jej tvorbu na nosiči, oplatí sa mať ju doma.

 Přidejte svůj názor

Martin Lukáč

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-

Další informace

https://www.facebook.com/pages/Ju%C5%BEn%C3%A1-3D/157553990966778?fref=ts

bandzone.cz/juzna3d