GOTHOOM OPEN AIR FEST 2015 - 29.7. – 1.8. 2015, Ostrý Grúň

GOTHOOM OPEN AIR FEST 2015 - 29.7. – 1.8. 2015, Ostrý Grúň

GOTHOOM OPEN AIR FEST 2015 - 29.7. – 1.8. 2015, Ostrý Grúň

GOTHOOM OPEN AIR FEST 2015 - 29.7. – 1.8. 2015, Ostrý Grúň

Na prelome júla a augusta sa uskutočnil už šiesty ročník najväčšieho extrémne metalového estivalu na Slovensku, Gothoom Open Air fest s pekným číslom 6,66. Po minulom roku, kedy si organizátor užil lynčovanie zo strany „slušných ludí“ a kresťanských fanatikov nielen z okolia Novej Bane sa musel Peter „Doomas“ Beťko znova popasovať s hľadaním nového areálu. Nakoniec sa podarilo najsť pekný a útulný areál Chaty Kollárová nedaleko dedinky Ostrý Grúň. Takže koniec dobrý, všetko dobré. Plus ako bonus k tomu festival v novom areáli uvítali tak obyvatelia obce, ako aj starostka. TLESK TLESK.

Pokiaľ ide o žánrový výber, tento rok si na svoje prišli hlavne fanúšikovia death metalu, grindu a ich subžánrov. Výnimku tvoril snáď len nultý deň, tematicky zameraný na pagan a black. Pár doomových a thrashových „lastovičiek“ len potvrdilo pravidlo.

V stredu po vybalení stanu a obzretí areálu som sa vybral na pľac a pozrel si vlastne hlavne dve kapely. KHORS z Ukrajiny sú u nás pomerne známou záležitosťou, bohužiaľ mňa ich pagan black veľmi nezaujal. Na druhej strane DORDEDUH, projekt bývalých členov NEGURA BUNGET, ma slušne posadil na zadok. Výborné odpočinkové pasáže striedali hlučné metalové riffovanie. Malo to amtosféru, dobré melódie a veľmi fajn zvuk. Takže si to samozrejme musím zohnať. Po skvelých Rumunoch som to ale kvôli únave zabalil.

GOTHOOM

Štvrtok bol prvý regulárny deň festivalu. Všetko to o 11. ráno odpálili košickí DISCONSOLATE, ktorí nám zahrali na príjemnú deathmetalovú nôtu melodickejšieho strihu. Veľmi solídne vystúpenie. Po nutnom občerstvení sa k pódiu vraciam až pri MORNA. Mladí chalani z Prievidze predviedli pekný set pomalšieho metalu, v ktorom bolo trošku počuť vplyv OPETH. Ale k tejto veličine im chyba ešte trošku skladateľskej zručnosti. Pár úsekov mi prišlo trochu vatových, každopádne však ide o kapelu s potenciálom. Ďalej nasledoval deathmetalový mlynček na mäso zvaný TYPHOID, ktorý to pod pódiom rozsekal na sračky. Jedno z naj vystúpení SK/CZ kapiel.

GOD DEFAMER sú skupinou ostrieľaných harcovníkov, snažiacou sa hrať death metal technicky a progresívne. Prvý album som od nich počul pred pár rokmi s tým, že je to slušné. Z druhého bohužiaľ len pár ukážok, ktoré ma extra nepresvedčili. Musím uznať, že kapela mala naživo slušný drive, nanešťastie na mňa tam bolo priveľa pidlikania a skladby občas pôsobili trochu rozhárane. Nejako mi nesedel ani vokalistov spev vo výškach. Nasledujúci HOLOTROPIC hrali na podobnú technicko-progresívnu nôtu, ale na rozdiel od GOD DEFAMER to na mňa pôsobilo ucelenejšie a skladateľsky vyzretejšie. Veľmi milé prekvapenie + bod za pekné tričká.

GOTHOOM

BRUTE boli návratom k vykosťovaniu zaživa. Pomerne technický, ale zároveň aj veľmi chytľavý death metal slávil úspechy, ku ktorým dopomohol aj štandardne dobrý zvuk. Videl som ich už tretíkrát a vždy to bolo super. Teším sa na nový album.

Keďže život nie je len o vážnych témach, ďalšou kapelou na pódiu boli v poslednej dobe veľmi populárni SPASM. K tomu asi len toľko, že svojou gore grindovou tancovačkou pobavili tak ľudí v kotle, ako aj autora týchto riadkov, ktorý sa pobral do davu zatancovať si. Jediné negatívum vidím v tom, že nezahrali svoj šláger „Paedophilic Kindergarten Party“. DOOMAS, kapela hlavnej postavy festivalu Petra Doomasa Beťka, predviedla doom metal klasického strihu. Malo to hutnosť aj atmosféru, fanúšik mohol byť naozaj spokojný.

Jednou z hlavných hviezd prvého dňa boli Američania AGALLOCH. Musím sa priznať že doteraz som ich tvorbu veľmi nepoznal, hodilo sa teda rozšíriť si obzory. Hrali okolo 70 minút a bolo to dobré, najviac ma bavili „odpočinkové“ pasáže. V tých blackových som sa trochu strácal a to vďaka mojej neznalosti ich tvorby, ako aj kvôli zvuku, ktorý bol výnimočne príliš nahlas.

GOTHOOM


Druhý festivalový deň začala česká banda MEAN MESSIAH, hrajúca thrash metal jemne líznutý industriálnymi pazvukmi. Kvalitné vystúpenie s viac než sympatickou basáčkou, bolo sa teda aj na čo pozerať, pekný bonus hneď zrána. CONSPIRASHIT z Lučenca zahrali na špinavú grindovú nôtu. V ich prípade by to chcelo trochu popracovať na skladateľskej stránke. Skladby dosť splývali a nemyslím si, že to bolo dané štýlom hudby alebo zvukom. Brutal deathoví GUTTED sa s tým veľmi nepárali, mne sa bohužiaľ všetko akosi zlievalo, zrejme preto, že s ich tvorbou som sa stretol prvýkrát. Myslím si tiež, že by sa k nim hodil hlbší vokál. Ďalšou krvavou flaksňou na mäsiarskom stole boli CRANIOTOMY z Hlohovca, kapela ako stvorená na koncerty. Slamové „džn-džn“ pasáže vraždili, ja som sa mohol utancovať a veru som nebol sám.

GOTHOOM

Po nevyhnutnom krátkom odpočinku a doplnení tekutín som sa do areálu vrátil až na nemeckých DEBAUCHERY. Slušný old school death metal dosť pripomínajúci SIX FEET UNDER ma naživo bavil. Potešili aj pekne krvavé rekvizity. Ale doma by som si to asi nepustil. A konečne nastupuje na pódiu kapela, na ktorú som sa tešil. WORMED, brutal deathmetalová čierna diera zo Španielska pohltila areál, až to pekné nebolo. Pre mňa jednoznačne jedno z top 3 najlepších vystúpení na Gothoome. Bolo v tom všetko, brutalita, atmosféra (aj tie melódie, pokiaľ to mate napočúvané) a jeden z naj vokalistov na festivale. Jeho „ýýýý“ mi zostrelilo dekel z hlavy v priebehu sekundy. TOP! CRYPTOPSY to mali po Wormed ťažké, ale svojmu menu nezostali nič dlžní. Skvelé vystúpenie, ktoré za kastrólmi istila chobotnica Flo Mounier. Neskutočné, čo ten človek občas na tých bicích predvádzal. Dôvodom, prečo toto vystúpenie radím o niečo nižšie ako WORMED, je bohužiaľ vokalista. Po technickej stránke niet čo vytknúť, ale nikdy mi veľmi nesedelo jeho zafarbenie. Po CRYPTOPSY som to bohužiaľ musel pre ukrutné bolesti hlavy vzdať a radšej som dal prednosť poriadnemu vyspaniu sa pred záverečným dňom. Snáď ma niekto z čitateľov doplní.

GOTHOOM

Čas zbehol hádam rýchlejšie než Mounierove ruky po prechodoch a už tu máme záverečný deň festivalu. Aj v ňom som mal par želiezok v ohni, napríklad ČAD alebo ROTTEN SOUND, ale nepredbiehajme.

Za poriadnej páľavy deň odštartovali WASTAGE z Košíc. Groovy thrash/core neznel úplne márne. Za zmienku stojí, že sa ladili na skladbe „Davidian“ od MACHINE HEAD. Českí PSYCHOTIC DESPAIR zahrali energický set, ktorý ľudí bavil. Môj problém nanešťastie bolo, že mi u tejto kapely chýba niečo, čo by ma úplne pohltilo. Nejde len o živé vystúpenia, počul som aj ich posledné CD. Tak či onak kapela zožala u fans slušný ohlas. Pri doplňovaní chmeľového vitamínu sa mi podarilo vypočuť si aj časť vystúpenia DYSANGELIUM a len sa mi potvrdila priemernosť tohto zoskupenia. Hudobníci na veľmi dobrej úrovni, ale hudbe chýbala osobitosť a silnejšie nápady.

.A je to tu! Dve hovädá pod menom ČAD sú už na pódiu. Po prvom hrabnutí do strún sa po pódiom strhla pekná mela. Pišta reve ako ranený mrož a Valér tlčie do bubnov ako o život. „Súkromná vojna“, „Varič pika“, „Červy“, „Démon samoty“.... treba niečo viac dodať? ČAD len potvrdili status mojej najobľúbenejšej slovenskej skupiny. Výborné texty, skvelé hitové skladby a (momentálne) dvojčlenná kapela hrajúca ako namazaný stroj. Samozrejme nechýbali ani Pištove povestné komentáre Pre mňa ďalší z vrcholov festivalu.

GOTHOOM

V priebehu ďalších hodín som videl časť vystúpení bánd PANDEMIA, TORTHARRY a aj Francúzov LOUDBLAST, ale ani jedna z nich ma výraznejšie nezaujala. Takže to strihnem rovno k ďalšiemu s vrcholov festivalu, a to k ROTTEN SOUND. Za necelú hodinku zrovnali areál so zemou a ja som každú druhú skladbu márne lapal po dychu. Pekne chrastivý zvuk gitár trhal vnútornosti z tela. Chlapci strašne milí, snáď po každej veci „fucking“ ďakovali a pripomínali, aké sme „fucking great“ publikum. Skvelé vystúpenie. Spevák sa po koncerte venoval popíjaniu a potĺkaniu sa po areáli.

O niečom inom to bolo v prípade SEPTIC FLESH, ďalšieho headlinera Gothoomu 2015. Skupina hrajúca symfonický death metal mala asi najpočetnejšie publikum za celé 4 dni. Výber skladieb pozostával tuším z posledných troch albumov kapely. Mňa potešila hlavne skvelá „Infernal Sun“ z albumu „Sumerian Daemons“. Čo ma na druhej strane nemilo prekvapilo bolo neustále otravné skandovanie speváka v štýle „come on, oh yeah, that’s right a k tomu pomerne trápne kvázi mystické mávanie rukami. Nesmiem zabudnúť na to, že okrem spievania mal na krku zavesenú aj basgitaru, s ktorou ale žongloval ako s kabelkou Louis Vitton. Zaujímavé bolo aj to, že či hrabol do strún alebo nie, rozdiel veľmi počuť nebolo. Žeby Cavalera syndróm? Takže ak to mám zhodnotiť, tak SEPTIC FLESH predviedli veľmi solídny koncert, ktorý mne osobne kazil spevák so svojimi manierami.

GOTHOOM

INSOMNIUM mi veľa ľudí ospevovalo ako skvelú kapelu. Nuž reku, poďme sa na to pozrieť. Dobre urobený melodicky death metal s trochou doomu bolo to, čo sa hrnulo z reprákov. Veľmi dobré vystúpenie ale trochu kazil gitarista a jeho divné melodické refrény. Počul som niečo o personálnych zmenách vnútri skupiny, takže možno to chce len čas na vybrúsenie.

Poslednými účinkujúcimi celého festivalu boli poľskí OBSCURE SPHINX, na ktorých som sa veľmi tešil. Bohužiaľ neskutočná únava po štyroch dňoch festivalovania ma vyhnala do stanu. Podľa chvál, ktoré sa niesli o ich vystúpení, môžem len ľutovať. Snáď ešte niekedy bude možnosť zažiť ich na pódiu.

GOTHOOM

Festival tento rok navštívilo okolo 1100 fanúšikov extrémnej muziky. Dúfam, že to bude mať len stúpajúcu tendenciu. Organizátorovi držím palce a pevné nervy pri budúcich ročníkoch. Pokiaľ sa zozbiera podobne kvalitná zostava ako tento rok, určite nebudem chýbať.

Autor: Bzučo 
Foto: Mišo Patz

GOTHOOM

 9

Další informace