AVULSED, NATRON, PRION - 24.9.2015, Praha, Modrá Vopice

AVULSED, NATRON, PRION - 24.9.2015, Praha, Modrá Vopice

AVULSED, NATRON, PRION - 24.9.2015, Praha, Modrá Vopice

AVULSED, NATRON, PRION - 24.9.2015, Praha, Modrá Vopice

Po dlouhé době nadešel čas znovu se vypravit do staré známé polorozpadlé dřevěnice kdesi na Spojovací. Večer 24.9. se v Modré Vopici nesl ve znamení „jižanského“ BDM, do skromného přístřešku totiž dorazila horká krev – AVULSED, NATRON a PRION. První dvě jména samozřejmě není nutno nijak dlouze představovat, sami dobře víte, že když se řekne „Španělsko“ a „death metal“, musíte okamžitě vypálit „AVULSED“. To samé v bledě modrém platí o Itálii a NATRON. Ani poslední účastník, argentinští PRION, nejsou žádnými zelenáči, ba právě naopak, na scéně působí již od roku 1994 (první výlisek však vydali až o celých devět let později) a v současné době jsou pod správou renomovaných Comatose Music.

Do klubu dorážím téměř přesně na začátek setu PRION (úplně první kapelou večera byli LA SANGRE, nicméně jejich počínání bohužel nemohu nijak komentovat – rozvážný řidič linky 136 byl proti). Nebudu dělat ramena a rovnou raději prohlásím, že od PRION znám hlavně jejich poslední desku „Uncertain Process“, starší tvorbu jsem kdysi okusil pouze a jen z rychlíku. Sestava z Buenos Aires se pustila do díla s pověstným jihoamerickým temperamentem a předvedla barevný a hezky členitý set. Pokud mě paměť neklame, mimo jiné zazněla titulka „Uncertain Process“ a také „Anhedonist“. Příjemný úvod, nicméně to nejlepší mělo teprve přijít.

NATRON

A také přišlo. NATRON jsou jedním z mých osobních top favoritů. Mé srdce navždy patří zejména památnému období 1999 – 2004, kdy sestava z Bari postupněvydala úchvatnou trojici „Negative Prevails“, „Bedtime For Mercy“ a „Livid Corruption“. Tenkrát Italové působili u Holy Records, kteří si svou vzácnou deathmetalovou ovečku doslova hýčkali (Holy Records jsou žánrovým zaměřením na míle daleko od BDM) a všechna tři uvedená alba vydali ve formě nádherných digipacků. A ke svému zlatému tvůrčímu období se NATRON samozřejmě vrátili i v Modré Vopici. V setlistu se objevily i novější položky z lehce slabšího „Rot Among Us“ (titulní, „Backyard Graveyard“ nebo „Bullet Of God“), nicméně jakmile starý známý šestistrunník Domenico Mele a spol. vytáhli z rukávu trumfová esa typu „Flatline“, „Hatemonger“ nebo „House Of Festering“, úroveň setu se okamžitě posunula o patro výše. NATRON citující z památných historických záznamů bych vydržel poslouchat živě mnohem déle než přidělených cca 40 minutek. Technický, hravý (hlavně strunné nástroje) a přitom maximálně natlakovaný tight BDM. Originál každým coulem a současně i jasný vítěz večera.

AVULSED

Pokud jsou NATRON „vážnou kapelou“, AVULSED jsou oproti nim uvolněnost sama. Díky častým tempovým zvratům, pro sebe tolik typickým melodiím, instrumentálkám i „catchy“ refrénkům nemůžou Španělé ani na vteřinku nudit (a to hráli více jak hodinu). A navíc mají ve svém středu moderátora par excellence, charismatického growlera Davida Sáncheze Gonzáleze (neboli „Dave Rottena“). AVULSED zahráli kompletní průřez kariérou, přičemž se dostalo i na téměř dvacet let starý debut „Eminence In Putrescence“. Pokud po mě chcete přesný setlist, nemohu tak úplně sloužit, musíte vzít za vděk následujícími skromnými poznámkami: „Carnivoracity“, „Gorespattered Suicide“, „Breaking Hymens“, „Devourer Of The Dead“, „Stabwound Orgasm“, „Horrified By Repulsion“, „To Sacrifice And Devour“, „Powdered Flesh“, „Sick Sick Sex“, „Burnt But Not Carbonized“ a na konci setu pak dvojka „Blessed By Gore“ a „Nullo (The Pleasure Of Self-Mutilation)“. Je nutno vyzdvihnout, že AVULSED rozhodně nepodcenili přípravu ve zkušebně, působili nesmírně sehraně, všechny stop-timy jim seděly snad na setinu vteřiny. Dokonale zábavný set a krásné zakončení jižanského BDM večera pod vlajkou „Ritual Zombi Over Europe Tour 2015“. Muchas gracias por vuestro concierto, cabrones!

 Přidejte svůj názor

Reaper

Další informace