EXTREME NOISE TERROR - Extreme Noise Terror

EXTREME NOISE TERROR - Extreme Noise Terror

EXTREME NOISE TERROR - Extreme Noise Terror

EXTREME NOISE TERROR - Extreme Noise Terror

Tridsiatku v minulom roku oslávila aj jedna z najväčších legiend extrémneho hrania a inšpiračný zdroj zástupov kapiel naprieč crustovou, HC/punkovou, grindovou i metalovou scénou. Reč je o buričoch EXTREME NOISE TERROR z anglického Ipswichu, ktorých album „A Holocaust In Your Head“ patrí medzi „posvätné knihy“ rachotu spolu so všetkým, čo vydali od splitu „Radioactive Earslaughter“ (1986) po EP „Phonophobia“ (1992).

Album „Retro-Bution“ bol v roku 1995 prekvapením vďaka väčšiemu príklonu k „metalizovanému“ grind coru a epizódou tých čias bol aj plánovaný angažmán Barneyho Greenwaya, v tom času nie celkom spokojného v NAPALM DEATH, keďže skupinu opustil jeden z dvojice vokalistov, Phil Vane. Nakoniec všetko ostalo po starom, ale albumy „Damage 381“ (1997), na ktorom Barney čo – to odreval, a „Being And Nothing“ (2001) dokumentujú to, v akej dokonalej symbióze môžu žiť crust, grind a aj death metal, ktorého v ENT bolo časom celkom dosť.

EXTREME NOISE TERROR

S Philovým „druhým príchodom“ v roku 2006 sa vrátilo aj smerovanie k starším crust/punk/grindovým vodám. Je zaznamenaný na albume „Law Of Retaliation“ (2008), na ktorom síce metalové elementy nevymizli úplne, ale ocitli sa v menšine. Občas bol tento návrat k „tradičným hodnotám“ vnímaný rozporuplne, „teroristi“ sa ho však neprestali držať ani potom, čo Phil v roku 2011 opustil scénu i svet živých.

Na ďalší dlhohrajúci album bolo treba čakať sedem rokov, od 6. novembra 2015 je však realitou. Celkom prekvapujúco vyšiel u amerických Willowtip Records, všeobecne uprednostňujúcich dosť odlišné podanie extrémneho metalu. Rovnomenná novinka totiž z katalógu, plného hlavne technických (death)metalových alebo death/grindových záležitostí – za všetky napríklad tech-BDM kúzelníci MALIGNANCY, či „pokrútení“ grinderi MARUTA – dosť vyčnieva svojou živelnosťou, divokou agresivitou a priamočiarosťou.

Trinásť skladieb poslucháča pomerne nemilosrdne vrhne na koniec 80. rokov. V prvom rade výbušným, rachotivým, skoro „bordeloidným“ zvukom, aký je charakteristický nielen pre crust/grindové granáty, ale napríklad aj pre AUTOPSY – zvlášť pri bicích priam vidíte, ako do nich bubeník s rozmachom a bezcitne tlčie. Skrátka divočina, energia, agresivita, ešte trochu viac toho, a nahrávka by znela ako kvalitný koncertný záznam.

Hudobne je tu metalu v podstate minimum, nekompromisne sa rúbe v crust/grindovom duchu dávnych čias podľa osnovy, ktorú utkali napríklad DISCHARGE. V podstate brutálny punk vo vysokých rýchlostiach, s vrtuľníkovými harmóniami i sirénovými vyhrávkami, pogo a kotol len pre najskalnejších, chytľavosť a drvenie. A v tom všetkom súboj dvoch vokálov, jeden zo zakladateľov, Dean Jones, si to vo veku sladkých 52 na plný výkon rozdáva s o generáciu mladším Benom McCrowom, ktorý svojho času nakladal v THE ROTTED a GOREROTTED.

Máme tu teda hrubý, hulvátsky rev a krik v niekoľkých polohách, pričom jedna z nich zo všetkého najviac pripomína čerta, ktorý v rozprávke vybafne na nič netušiaceho pocestného. A sekunduje mu vyšší rev a vreskot, presne v tradícii doby, kedy NAPALM DEATH vydali „Scum“ a zakrátko na scéne bojovali desiatky ich obdivovateľov. Je to až pozoruhodne autentické, ak si vezmeme, že v súčasnosti v EXTREME NOISE TERROR hrá už kompletná zostava známych klasických deathmetalových drvičov DESECRATION, podľa všetkého však pohrebák Ollie Jones a jeho kumpáni dostali presné inštrukcie o tom, čo treba zložiť a nahrať.

 1

Martin Lukáč

Verdikt

EXTREME NOISE TERROR vo forme z dávnych čias. Nová krv presne chápe, o čom to tu je.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-
Čtenáři
8,4 / 10

Další informace

Sestava

Skladby

  1. Punk Rock Patrol
  2. Dogma, Intolerance, Control
  3. No One Is Innocent
  4. I Like Coca (Outo „I Like Cola“)
  5. Think Outside The Box
  6. Chained & Crazed
  7. An Endless Cycle Of Misery
  8. Sheep In Wolf’s Clothing
  9. Cash And Trash
  10. Cruel And Unusual Punishment
  11. Last Fix Of Fame
  12. Cage Paralysis
  13. Only In It For The Music Pt. 27 (Black Putrefaction)

Diskografie

Extreme Noise Terro (2015)
Tear It Down (EP) (2013)
Law Of Retaliation (2008)
From One Extreme To Another - Live At The Fulham Greyhound (Live) (2002)
Being And Nothing (2001)
Damage 381 (1997)
Retro-Bution (1995)
Phonophobia (EP) (1992)
Are You That Desperate? (EP) (1991)
A Holocaust In Your Head (1989)
The Peel Sessions (EP) (1987)