Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti - Souboj titánů?

Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti - Souboj titánů?

Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti - Souboj titánů?

Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti - Souboj titánů?

Poslední Batman, který všude sbíral vavříny, se mi nelíbil. Poslední Superman vlastně také moc ne. Přesto jsem se na setkání těchto dvou titánů a první hero-crossover nové éry DC comixu těšil. Jestliže Marvelácký vesmír hýří barvami a člověk se v něm už skoro nevyzná, DC vsází na temnotu a psychologické prokreslení postav. Nový film nejde jinou cestou. Snaží se být velmi temný a seriózní. Batman je již otřískaný čtyřicátník s šedými skráněmi a Superman řeší vnitřní démony i tlak společnosti, která ho bere díky jeho schopnostem jako hrozbu. Fórky jsou na ploše dvou hodin vlastně jen dva, a to jeden z nich už znáte z traileru. I tak se ale nedá říci, že by se člověk nudil.

Batman v Superman

První část filmu lehce zrekapituluje minulost a nahlíží do motivace dvou hlavních postav. Rozdávání karet k velkému finále má dokonce několik vrstev. Jedna z nich je politická. Jakoby se do tohoto filmu přeneslo současné evropské dilema, kdy Superman reprezentuje přivandrovalé cizáky, od kterých nevíme co čekat, konají se proti němu protesty. Transparenty jsou povědomé, šibenice, nápisy o imigraci, případně o tom, že se cizák má vrátit odkud přišel. Batman v mnohém zase reprezentuje konzervativní postoje. Další rovinou může být i rovina náboženská, některé záběry na Supermana přímo odkazují na Ježíše.

Batman v Superman

Lze říci, že film má dvě části. V té první se celkem zajímavě staví zápletka a vykreslují motivace jednotlivých postav. Vše se odehrává v řádně ponurých kulisách, které DC vesmíru sluší, ale když už si myslíte, že dojde k lámání chleba, film se mění ve velmi předvídatelné superhero béčko, dle stokrát opsaného konceptu. Jako celek je pak díky tomu, co se děje v druhé půli, lehce promarněnou šancí. Téměř jsem měl pocit, že první část a druhou část scénáře psaly dvě hodně různé osoby.

Batman v Superman

Ačkoliv se film jmenuje "Batman vs. Superman", tak hlavním padouchem je Lex Luthor. U toho si chvíli musíte zvyknout na jeho mládí a styl, protože mé asociace na Marka Zuckerberga ze "Social Network" byly velmi silné. Lex je v tomto filmu vlastně podobná postava, jen s vydatnější porcí šílenství, sebevědomí a nedefinovatelného bizáru. Když si ale zvyknete, je vlastně zábavně provokujícím fakanem, který do filmu vnáší něco nového.

Batman v Superman

Je tu několik WTF momentů (například, že Gotham a Metropolis jsou vlastně těsná sousední města), ale jde to přežít. Pokud nemáte dobře najeté minulé filmy hlavních postav, možná se budete ztrácet, protože film s nějakou základní znalostí počítá. Jeho hlavním problémem však není složitost děje a předpoklad toho, že divák některé věci už ví, ale to, že se do něho autoři snažili nacpat vše. Osobní drama, akci, spoustu výbuchů, základy k Lize Spravedlivých, velkou příšeru, famózní finálovou bitvu, kriminálku, prostě vše a to je možná trochu problém. Trochu něco jiného jsem čekal i od vizuálu, který je tedy parádní, ale od tvůrce filmů jako "300" jsem čekal přeci jen nějaký ten nápad navíc. Bezprostřední nadšení se mi rychle mění v pocity rozporuplné. I tak se ale na další filmy z dílny DC těším.

Batman v Superman

 4

RIP
RIP

Verdikt

Je dobře, že si i tento film ponechává temnou auru předchozích počinů DC. Je špatně, že druhou část filmu scénárista ne zcela zvládl.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-
Čtenáři
6 / 10

Další informace

Batman v Superman: Dawn of Justice
USA, 2016, 151 min

Režie: Zack Snyder
Předloha: Jerry Siegel (komiks), Joe Shuster (komiks), ...
Scénář: Chris Terrio, David S. Goyer
Kamera: Larry Fong
Hudba: Hans Zimmer, Junkie XL
Hrají: Ben Affleck, Henry Cavill, Amy Adams, Jesse Eisenberg, Diane Lane, Laurence Fishburne, Jeremy Irons, Holly Hunter, Gal Gadot, Kevin Costner, Tao Okamoto, Ray Fisher, Jason Momoa, Jena Malone, Ezra Miller, Scoot McNairy, Bailey Chase, Callan Mulvey, Michael Cassidy, Christina Wren, Harry Lennix, Dan Amboyer, Nicole Forester,...

www.dccomics.com